A likőrökről
A likőrök növényi anyagokat tartalmazó alkoholos italok, melyek alapja tiszta szesz, vagy egyedi íz- és illatkaraktert kölcsönző különleges párlat. Az ital aromáját és keserűségét a különböző növényi összetevők – gyümölcsök, gyógynövények, fűszerek, vagy akár gyökerek – adják, édességét pedig a benne levő cukor, illetve karamell mennyisége határozza meg.
A likőrök kóstolása során érdemes az ital jellemzőit, a teljes karakterét meghatározó textúrát, az alkoholos jelleget, az édességét, az aromák, illatok és ízek kifinomultságát és tartósságát, a likőrökre jellemző savasságot illetve keserűséget figyelmesen tanulmányozni.
Különleges kávé és likőr harmóniák
A likőr és a kávé egyedi íz- és illatárnyalatainak ismeretében alkothatjuk meg a két nemes ital közötti harmóniát. Az alábbi párosítások, melyeket a Nespresso Gulyás Csaba párlatszakértő segítségével alkotott meg, különleges íz-élménnyel kényeztetnek.
Nespresso Ristretto – Fernet. Az intenzíven pörkölt, csokoládés aromákban gazdag Ristretto méltó párra lel az olasz Fernet-ben, hiszen mindkét ital esszencia a maga nemében. A kávék alapvetően savas-kesernyés íze a Ristretto-ban igen karakteresen mutatja meg magát, hasonlóképpen, a kuriózumként számon tartott, minden cukrot nélkülöző Fernet is keserű, gyógynövényes íz-világáról ismert.
Nespresso Arpeggio - Creme de cacao. Az itthon igen népszerű, fás és kakaós íz-jegyeket tartalmazó, testes Arpeggio párja az édes, alacsony alkohol tartalmú likőr, a Creme de cacao. A két ital finom, csokoládés, telt íz-harmóniát alkot.
Nespresso Roma – Disaronno. A zamatos, mégis könnyű eszpresszó, a Roma a finomság és a teltség egyensúlyát testesíti meg. Különleges párost alkot az eredeti olasz amarettoval, a Disaronno-val. A két ital összhangja ez esetben nem a hasonlóságok, hanem az ellentétek összhangján alapul: a mandulás karakterű, sárgabarack magból készült Disaronno és a fás, pörkölt íz-világú Roma kölcsönösen kiemelik egymás karakterét.
Nespresso Cosi - Grand Marnier. A likőrők francia királynője a frissítő, citrusos Cosi-ban lelte meg méltó párját. A Grand Marnier különlegessége nemes alapanyagában, a konyakban rejlik, melyet a Francia Antillákról származó, karibi narancs íze tesz igazán kifinomulttá. A harmóniát a Cosi teszi tökéletessé: az enyhén pörkölt kelet-afrikai és dél-amerikai Arabica-k keveréke megőrzi az illékony citrus-jegyeket.
Nespresso Rosabaya – házi áfonyás likőr. Igazi gyümölcsös kényeztetés a következő páros: a vörösboros, piros gyümölcsös ízű, kizárólag kolumbiai kávékat tartalmazó Rosabaya és Gulyás Csaba erdőben szedett áfonyával megbolondított, konyak alapú házi specialitása. Mi sem bizonyítja jobban, hogy bátran kísérletezhetünk saját íz-harmóniánk megalkotásával!
Hogyan harmonizáljunk kávét más italokkal vagy ételekkel?
A Nespresso kávékódexében szereplő tippek segítségével akár magunk is próbálkozhatunk különleges íz-harmóniák megalkotásával. Az alábbi szempontokat mindenképp érdemes figyelembe venni:
A kávét 65 és 67 °C hőmérsékleten kóstoljuk.
A kávéba ne tegyünk cukrot, vagy tejszínhabot, így könnyebben érzékeljük a kávé eredeti ízeit.
Először a kávé illatára koncentráljunk, majd kortyoljunk egyet az italból, és csak ezt követően kóstoljuk meg a kávé mellé fogyasztott terméket.
Ügyeljünk arra, hogy a kávé íze és illata ne nyomja el a kísérőként fogyasztott termék jellemzőit, de ne is szoruljon háttérbe. Törekedjünk az egyensúlyra az ízek és illatok tartóssága tekintetében is.
A kávé karakterét alapvetően a savasság és a keserűség határozza meg, ezek a jegyek többnyire a megfelelő étel vagy ital kiválasztásánál is meghatározóak.
A megfelelő íz-érzékeléshez, a szájban található receptorok semlegesítéséhez a kóstolás előtt kortyoljunk semleges ízű ásványvizet.