Hogyan alkossunk kávé és likőr harmóniákat?

Egy szakértelemmel összeállított étel- vagy italsor olyan, akár egy szimfónia: az egyes elemek új, egyedi harmóniában születnek újjá. A tökéletes összhanghoz nem elég, ha kiváló minőségű alapanyagokat választunk: a termékek jellegzetességeit, árnyalatait felismerve, az ízek és illatok között fellelhető finom párhuzamokon keresztül megteremthetjük a természetes harmóniát. A Nespresso Grand Cru őrleményei például 900 aromát rejtenek magukban, a 16 kávéőrlemény íz-világa pedig szépen rímel egy-egy gondosan kiválasztott csokoládé, bor, desszert, vagy éppen likőr zamatára.

A likőrökről

A likőrök növényi anyagokat tartalmazó alkoholos italok, melyek alapja tiszta szesz, vagy egyedi íz- és illatkaraktert kölcsönző különleges párlat. Az ital aromáját és keserűségét a különböző növényi összetevők – gyümölcsök, gyógynövények, fűszerek, vagy akár gyökerek – adják, édességét pedig a benne levő cukor, illetve karamell mennyisége határozza meg.

A likőrök kóstolása során érdemes az ital jellemzőit, a teljes karakterét meghatározó textúrát, az alkoholos jelleget, az édességét, az aromák, illatok és ízek kifinomultságát és tartósságát, a likőrökre jellemző savasságot illetve keserűséget figyelmesen tanulmányozni.

Különleges kávé és likőr harmóniák

A likőr és a kávé egyedi íz- és illatárnyalatainak ismeretében alkothatjuk meg a két nemes ital közötti harmóniát. Az alábbi párosítások, melyeket a Nespresso Gulyás Csaba párlatszakértő segítségével alkotott meg, különleges íz-élménnyel kényeztetnek.

Nespresso Ristretto – Fernet. Az intenzíven pörkölt, csokoládés aromákban gazdag Ristretto méltó párra lel az olasz Fernet-ben, hiszen mindkét ital esszencia a maga nemében. A kávék alapvetően savas-kesernyés íze a Ristretto-ban igen karakteresen mutatja meg magát, hasonlóképpen, a kuriózumként számon tartott, minden cukrot nélkülöző Fernet is keserű, gyógynövényes íz-világáról ismert.

Nespresso Arpeggio - Creme de cacao. Az itthon igen népszerű, fás és kakaós íz-jegyeket tartalmazó, testes Arpeggio párja az édes, alacsony alkohol tartalmú likőr, a Creme de cacao. A két ital finom, csokoládés, telt íz-harmóniát alkot.

Nespresso Roma – Disaronno. A zamatos, mégis könnyű eszpresszó, a Roma a finomság és a teltség egyensúlyát testesíti meg. Különleges párost alkot az eredeti olasz amarettoval, a Disaronno-val. A két ital összhangja ez esetben nem a hasonlóságok, hanem az ellentétek összhangján alapul: a mandulás karakterű, sárgabarack magból készült Disaronno és a fás, pörkölt íz-világú Roma kölcsönösen kiemelik egymás karakterét.

Nespresso Cosi - Grand Marnier. A likőrők francia királynője a frissítő, citrusos Cosi-ban lelte meg méltó párját. A Grand Marnier különlegessége nemes alapanyagában, a konyakban rejlik, melyet a Francia Antillákról származó, karibi narancs íze tesz igazán kifinomulttá. A harmóniát a Cosi teszi tökéletessé: az enyhén pörkölt kelet-afrikai és dél-amerikai Arabica-k keveréke megőrzi az illékony citrus-jegyeket.

Nespresso Rosabaya – házi áfonyás likőr. Igazi gyümölcsös kényeztetés a következő páros: a vörösboros, piros gyümölcsös ízű, kizárólag kolumbiai kávékat tartalmazó Rosabaya és Gulyás Csaba erdőben szedett áfonyával megbolondított, konyak alapú házi specialitása. Mi sem bizonyítja jobban, hogy bátran kísérletezhetünk saját íz-harmóniánk megalkotásával!

Hogyan harmonizáljunk kávét más italokkal vagy ételekkel?

A Nespresso kávékódexében szereplő tippek segítségével akár magunk is próbálkozhatunk különleges íz-harmóniák megalkotásával. Az alábbi szempontokat mindenképp érdemes figyelembe venni:

 A kávét 65 és 67 °C hőmérsékleten kóstoljuk.

 A kávéba ne tegyünk cukrot, vagy tejszínhabot, így könnyebben érzékeljük a kávé eredeti ízeit.

 Először a kávé illatára koncentráljunk, majd kortyoljunk egyet az italból, és csak ezt követően kóstoljuk meg a kávé mellé fogyasztott terméket.

 Ügyeljünk arra, hogy a kávé íze és illata ne nyomja el a kísérőként fogyasztott termék jellemzőit, de ne is szoruljon háttérbe. Törekedjünk az egyensúlyra az ízek és illatok tartóssága tekintetében is.

 A kávé karakterét alapvetően a savasság és a keserűség határozza meg, ezek a jegyek többnyire a megfelelő étel vagy ital kiválasztásánál is meghatározóak.

 A megfelelő íz-érzékeléshez, a szájban található receptorok semlegesítéséhez a kóstolás előtt kortyoljunk semleges ízű ásványvizet.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.