Hungarikum lesz a békéscsabai csülökpörkölt?

Csülökfőző versennyel zárult június 16-án a négy napos Békéscsabai Sörfesztivál és Csülökparádé, amelyet több mint 50 ezren látogattak meg.

Bora Imre, a rendezvény főszervezője és házigazdája lapunk munkatársának elmondta: „nagyon sikeres négy napon vagyunk túl, szombaton talán kicsit kevesebben voltak, mint az elmúlt évben, de végleges adatot csak néhány nap után tudok mondani. Sok jó koncert volt, a résztvevők hajnalban alig akarták abbahagyni a táncot. A helyi Körös Volán sok kedvezménnyel járult hozzá a fesztivál sikeréhez. Aki a rendezvény karszalagját viselte a helyi járatokon ingyen utazhatott, és a távolsági járatokon is voltak engedmények."

Nemcsak az ország minden részéből érkeztek, de jöttek a határon túlról is, a Vajdaságból és Erdélyből is a vállalkozó kedvű csoportok, akik részt vettek a csülökfőző versenyen.
Kíváncsiak voltak a hazai és nemzetközi gasztronómiai szakemberek is az eseményre, többek közt Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség országos elnöke.

Őt kérdeztük meg, mi a véleménye a versenyről.

- A 34 tagú tagú zsűri nagy része a szövetség tagja, régiós pozíciót töltenek be. Az ötven évvel ezelőtt megalakult szövetség célja szerint a hagyományokat úgy őrizzük meg, hogy az új technológiai dolgokat bevonzzuk, találtunk is néhány nagyon érdekes megoldást, szép terítéseket. Kiemelt feladatunk, hogy a hagyományok ápolását még jobban promotáljuk. Támogatjuk, hogy a ma felnövő korosztályok a régi ízvilágot is megismerjék és használják. Ez a 128 étel, amit hasonló módon készül, mégse egyforma - mondta a szövetség vezetője.

A fesztiválon összesen egy tonna hús fogyott el, a versenyzők ennek több mint a felét dolgozták fel, csoportonként három csülköt kaptak, ebből készült a pörkölt.

Harmadik alkalommal rendezték meg a fesztiválon a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítást és Vásárt, amelynek során megismerkedhettek a rendezvényre kilátogatók Békéscsaba, Békés megye és a Kárpát-medence jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településeken élő termelőktől egészen a nagy múltú gyártókig.

A kiállításnak a Kézműves Magyar Ízek Vásárának bemutatkozása is sikert aratott. A családi vállalkozás küldetése, hogy a tradicionális magyar élelmiszerek visszakerüljenek a boltok kínálatába, a kamrák polcaira, az asztalokra és kedvenceink listáira.

Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhettek meg a látogatók. Idén a hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoztak a házi kézműves sörfőzdék is, akik számos sörkülönlegességet hoznak el a fesztiválra.

A jelenlevők egyetértettek azzal a javaslattal, hogy az esemény nevét le kell védetni, és el kell érni, hogy fel kerüljön a hungarikumok közé a békéscsabai csülökpörkölt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.