A miniszter kiemelte: a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka azok az első hungarikumok, amelyek egyedi értékelés eredményeként kerülnek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeinknek is.
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és az állam együtt tud működni a fontosabb célok érdekében.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Hungarikum Bizottság döntését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy valójában Magyarország herendikum és nem Herend hungarikum, hiszen idestova 200 éve az a kézművesség, formatervezés, technológia, amely világhírűvé tette a manufaktúrát, nemcsak Herend kincse, hanem az egész nemzeté.
A herendi porcelán a magyar örökség részét képezi 2002 óta – mondta Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte: mind a mai napig kézműves, saját minőségi kontroll alatt, kizárólag Herenden készülhet ez a porcelán. A cégvezető hangsúlyozta: a manufaktúrának 64 millió különböző terméke van, a cég nyereséges és 75 százalékban dolgozói tulajdonban van.
Horváth Zsolt képviselő még a bizottság ülésén bemutatta a hungarikum mozgalom
A Hungarikum Bizottság hónapok óta dolgozik a nemzeti értékek összeállításán. A törvény arra ösztökéli a helyi közösségeket, hogy gyűjtsék össze a környezetükben található nemzeti értékeket. A hungarikum-törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban „külső” kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.
Forrás: MTI