Ilyen még nem volt: böllérmájfesztivál a Rábaközben

Kapuvár egyik régi védjegyét elevenítik fel február 12-én, a helyben rendezett böllérmájfesztiválon. A város egykori hírességét a környék településeinek csapatai főzik. A zsűriben a tavalyi luxemburgi Culinary World Cup magyar érmesei is helyet kapnak.

Február 12-én a Kapuvár egykori védjegyének számító ételnek állítanak hagyományt a városban, ugyanis ekkor rendezik meg első alkalommal a böllérmájfesztivált. A rendezvényre a város és a Rábaköz településeinek három-öt fős csapatait várják a régi szolgabíróság épületéhez. A csapatok a maguk által hozott berendezésen, ám a szervezők által biztosított alapanyagból készíthetik el a böllérmájat. Az elkészült ételeket bíráló zsűriben világbajnok szakácsokat köszönthetnek a versenyzők a luxemburgi élelmiszer-ipari világkiállításon kiemelkedő eredményeket szerzett Horváth Zsolt és Bezovics Judit személyében. A főzni vágyók a jelentkezési lapot letölthetik a www.rabakoz.hu honlapról, a rendezvényre február 7-ig lehet jelentkezni, a verseny részleteiről a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél és a szervezőknél lehet érdeklődni.

– Első alkalommal rendezett fesztiválunkon egy tradicionális gasztronómiai különlegességnek állítunk emléket, mely hosszú távon továbbra is Kapuvár egyik védjegyének számíthatna – mondta el a Kisalföld portálnak Tóth István ötletgazda, szervező. - Szerte az országban már a hatvanas években is fogalomnak számított a kapuvári böllérmáj, melyet az egykori legendás Gulyás étteremben készítettek.

– A régi vendéglátósok elbeszélése szerint volt olyan utazó, aki kimondottan ezért jött a városba, az anyagbeszerzők közül sokan erre szervezték útjaikat, hogy megkóstolhassák a Gulyásban készített böllérmájat – mesélte Tóth István. Az étterem dicstelen végét követően azonban a legendás étel is elfelejtődött kissé, ennek a hagyománynak a felélesztésére tesz kísérletet a februári fesztivál, ahol természetesen melegített sátorban, forralt borral és egyéb helyi ínyencségekkel várják nem csak a részt vevő csapatokat.

Az eredeti, kapuvári böllérmájat – köszönhetően a helyi húsgyár közelségének – mindig friss májból és velőből készítették a Kis-Rába partján. A 70 százalék májból és 30 százalék velőből (plusz majoránna, só, bors) álló alapanyagot egyben, nagy lángon és hirtelen pirítják serpenyőben, a vendég rendelésekor azonnal. Különlegessége részben épp a frissességében rejlik, hiszen ahogy egy szakember elmondta, hosszan sütve a máj megkeményedik, elveszti érdekességét. (forrás: Kisalföld / Info Kapuvár)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.