Február 12-én a Kapuvár egykori védjegyének számító ételnek állítanak hagyományt a városban, ugyanis ekkor rendezik meg első alkalommal a böllérmájfesztivált. A rendezvényre a város és a Rábaköz településeinek három-öt fős csapatait várják a régi szolgabíróság épületéhez. A csapatok a maguk által hozott berendezésen, ám a szervezők által biztosított alapanyagból készíthetik el a böllérmájat. Az elkészült ételeket bíráló zsűriben világbajnok szakácsokat köszönthetnek a versenyzők a luxemburgi élelmiszer-ipari világkiállításon kiemelkedő eredményeket szerzett Horváth Zsolt és Bezovics Judit személyében. A főzni vágyók a jelentkezési lapot letölthetik a www.rabakoz.hu honlapról, a rendezvényre február 7-ig lehet jelentkezni, a verseny részleteiről a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél és a szervezőknél lehet érdeklődni.
– Első alkalommal rendezett fesztiválunkon egy tradicionális gasztronómiai különlegességnek állítunk emléket, mely hosszú távon továbbra is Kapuvár egyik védjegyének számíthatna – mondta el a Kisalföld portálnak Tóth István ötletgazda, szervező. - Szerte az országban már a hatvanas években is fogalomnak számított a kapuvári böllérmáj, melyet az egykori legendás Gulyás étteremben készítettek.
– A régi vendéglátósok elbeszélése szerint volt olyan utazó, aki kimondottan ezért jött a városba, az anyagbeszerzők közül sokan erre szervezték útjaikat, hogy megkóstolhassák a Gulyásban készített böllérmájat – mesélte Tóth István. Az étterem dicstelen végét követően azonban a legendás étel is elfelejtődött kissé, ennek a hagyománynak a felélesztésére tesz kísérletet a februári fesztivál, ahol természetesen melegített sátorban, forralt borral és egyéb helyi ínyencségekkel várják nem csak a részt vevő csapatokat.
Az eredeti, kapuvári böllérmájat – köszönhetően a helyi húsgyár közelségének – mindig friss májból és velőből készítették a Kis-Rába partján. A 70 százalék májból és 30 százalék velőből (plusz majoránna, só, bors) álló alapanyagot egyben, nagy lángon és hirtelen pirítják serpenyőben, a vendég rendelésekor azonnal. Különlegessége részben épp a frissességében rejlik, hiszen ahogy egy szakember elmondta, hosszan sütve a máj megkeményedik, elveszti érdekességét. (forrás: Kisalföld / Info Kapuvár)