Indul a Rudas Fürdő déli szárnyának rekonstrukciója

2013. október 22-én a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. megkezdi a Rudas Gyógyfürdő déli szárnyának rekonstrukcióját.

 A BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírásra került vagyonkezelési szerződés lehetővé tette ennek az épületrésznek az átépítését, rekonstrukcióját. A felújítás eredményeképpen egy új élményfürdő kerül kialakításra, mely szervesen kapcsolódik a fürdő meglévő egységeihez.

Budapest egyik legjellegzetesebb városképi, műemléki és idegenforgalmi szempontból kiemelt területén évtizedek óta rontotta az összképet a Rudas fürdő romos, szürke, rendkívül rossz állapotban lévő épülettömbje.

2012-ben KMOP támogatás (nagyobb részben uniós forrás, kisebb részben magyar költségvetésből származó forrás) igénybe vételével az üzemeltető BGYH Zrt. a fürdő homlokzatát és tetőszerkezetét felújította, és ezzel a fürdő épülete visszanyerte a rangjának megfelelő vonzó külsejét.

A teljes épülettömb képe azonban még ezzel a felújítással sem lett kifogástalan, mivel a déli épületrész, a volt palackozó továbbra is elkeserítő állapotban maradt. Ez az épület a 2012-es felújításkor még nem a vállalat kezelésében volt. A BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírásra kerülő vagyonkezelési szerződés azonban már lehetővé tette az épületrész teljes átépítését, felújítását.

A rekonstrukció elsődleges célja, hogy a palackozó üzemet a fürdőhöz csatolják, épületét felújítsák és olyan funkciókkal lássák el, amely illik a fürdő profiljához. Ennek megvalósításához azonban szükséges a fürdőn belüli közlekedés és a vendégek öltöző tereinek átszervezése.

A beruházás során a földszinti medencetérben két közepes méretű és két kisebb (merülő) medencét építenek. Ez a terület a meglévő uszodából közvetlen átjárási lehetőséggel lesz elérhető. Az emeleten egy, az utcáról is megközelíthető, 232 m2 területű étterem várja majd a vendégeket. A tetőteraszon napozóterasz és jacuzzi fog üzemelni. A pinceszinten lesz a gépészeti tér, az étterem konyhaüzemi helyiségei és a vendégeket kiszolgáló mosdók. A jelenlegi uszodához csatlakozó vendég és személyzeti öltözőket magába foglaló épületrészben pedig létrejön egy több mint 500 m2 területű szauna-világ.

A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan kisebb fejlesztések várhatóak a fürdő meglévő területén is. A 2012-ben teljes körűen felújított előcsarnokban egy hídszerű, közlekedő folyosó kerül kialakításra, mely összeköti az előcsarnok két oldalán lévő épületek emeleti szintjét. A törökfürdő és hozzá közvetlenül csatlakozó épületrészben pedig a leromlott állapotú és jelenleg kihasználatlanul álló Juventus-kádosztály, illetve a volt nappali kórház újul meg, amelyhez öltözőket, zuhanyozó blokkokat, mosdókat is kialakításával.

A felújítás által az eddig kihasználatlanul álló, leromlott állapotú déli épületrész (volt palackozó üzem) megjelenése városképileg szembeötlő változást fog eredményezni. A fürdő területének növelésével, az új medencék és a szauna-világ kialakításával - a több mint 2.550 m2 területet érintő rekonstrukcióval - a fürdővendégek elégedettségének,a látogatók számának és egyúttal a fürdő bevételének növekedését várják. A közel egy milliárd forint összköltségű beruházás várhatóan 2014. szeptember elejére készül el.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.