Ismét legalizálnák a bojlis horgászatot a Balatonon

Több területen is javulhatnak a horgászturizmus feltételei a Balatonon a horgászrend tervezett módosításának köszönhetően. Az egyik ilyen pozitív változás, hogy ismét szabad lesz a bojlis horgászat meghatározott helyeken. Ugyanakkor várható olyan változás is, amelynek nem örül majd mindenki.

Aközelmúltban számoltunk be arról a tihanyi horgászkonferenciáról, amelyen a Balatoni Halgazdálkodási Non­profit Zrt. (BHN Zrt.) vezetői a tudományos háttér bemutatása mellett a terveikről is beszéltek. Közben írásban is szétküldték a horgászegyesületeknek és más érintet­teknek a tervezett változásokat, amelykre még a jövő hét elejéig várják a reagálásokat. A változtatásokkal a rabsicok visszaszorítá­sa mellett azt szeretnék elérni, hogy a „Ba­laton gyümölcseit” a jelenleginél nagyobb kör élvezhesse.

Az egész éven át horgászók számára talán legjelentősebb változás az lehet, hogy „egy horgász az éves területi jeggyel az év során összesen száz darab darabszám-korlátozással védett halat tarthat meg”. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a „horgász naponta legfeljebb öt darab darabszám – korlátozás alá tartozó halat foghat, ebből legfeljebb három darab tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen tíz kiló feletti mennyiséget”. A radikális csök­kentésre azért jutottak, mert a fogási naplók adataiból kiderült, hogy jelenleg a mintegy 40 ezer horgász egy nagyon szűk csoportja a létszámarányánál sokszorosan nagyobb arányban részesül a zsákmányból. A terve­zett változás a horgászturistákat várhatóan inkább pozitívan érinti, mert a sztahanovista, már-már iparszerűen dolgozó pecások kor­látozásával több hal s így nagyobb fogási esély marad másoknak.

Kisebb lelkesedés várható a turisták ré­széről a méretkorlátozások tervezett mó­dosítása miatt. A jövőben pontyot csak 35 centiméter felett lehetne fogni az eddigi 30 helyett, a süllőnél 40 (30 helyett), a balinnál 45 (40 helyett), a csukánál 45 centiméter lenne a minimális méret a korábbi 40 he­lyett. A BHN Zrt. szerint a süllő és a balin a Balatonban később válik ivaréretté, mint más vizekben. A méretkorlátozásuk emelé­sével azt szeretnék biztosítani, hogy minden hal legalább egyszer leívhasson, mielőtt egy horgász kifogja és hazaviszi. Mivel a ponty esetében a horgászok többsége a 30 centiméteres méretet kicsinek találja, ezért kérték a méret emelését – fogalmaznak az indoklásban. A horgászturisták egy részét is negatívan érintheti, hogy vitorlásról a jövő­ben csak az eddigi „nyílt vízi”, a parttól 1500 méternél távolabbi területekre érvényes engedéllyel lehet horgászni. Eddig a part­hoz közelebbi területekre a jármű fajtájától függetlenül az olcsóbb engedély is elég volt. A jövőben függetlenül a parttól való távolságtól vitorláson csak olyan horgászok tartózkodhatnak, akik a drágább engedéllyel rendelkeznek.

AKÁR DRÓNNAL IS ELLENŐRIZHETNEK

A szabályosan horgászók esélyeit szeretnék növelni az ellenőrzések hatékonyságának javításával is. Egyes szabályok szigorítása, pontosítása mellett különböző technikai eszközök bevetését tervezik. Hosszabb tá­von még drónok alkalmazása is felmerült, de addig is fotókkal, hang- és filmfelvéte­lekkel szeretnék rögzíteni a gyanús helyze­teket. Hogy az esetleges jogi problémákat elkerüljék, a horgászrend tervezett módo­sítása szerint a „területi jegy megváltásával tulajdonosa hozzájárul, hogy róla a hor­gászati tevékenységével kapcsolatosan a jogosult által fénykép, mozgókép és hang­felvétel készülhessen”. Jelentős külföldi és hazai horgászturista-réteget hozhat vissza a tóhoz az, hogy kétéves kényszerszünet után ismét szabad lesz a bojlis horgászás. A még kidolgozás alatt álló szabályok sze­rint a Balaton körül interneten lefoglalható bojlis horgászhelyeket jelölnének ki, ahol 250 méteres távolságra engedélyeznék a behordásos horgászást. Ugyancsak ide is kapcsolódik, hogy törlik a szabályzatból a halak nagy tápanyagtartalmú és nagy mennyiségű (napi 2-3 kg feletti) szoktató beetetésének tilalmát. A bojlis módszerrel horgászók nem vihetnék el az öt kilogramm feletti pontyokat, a súlyhatár alatti pontyból is legfeljebb a napi kettőt – persze ezt is csak saját fogyasztásra, felhasználásra. A tervek szerint a bojlisok egy hétre 21 ezer vagy egész évre 84 ezer forintért válthat­nának jegyet. Az éves jegy vásárlásánál rájuk is vonatkozna az éves százdarabos kvóta, és egy időben személyenként ők is csak két botot használhatnának.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.