Ismét legalizálnák a bojlis horgászatot a Balatonon

Több területen is javulhatnak a horgászturizmus feltételei a Balatonon a horgászrend tervezett módosításának köszönhetően. Az egyik ilyen pozitív változás, hogy ismét szabad lesz a bojlis horgászat meghatározott helyeken. Ugyanakkor várható olyan változás is, amelynek nem örül majd mindenki.

Aközelmúltban számoltunk be arról a tihanyi horgászkonferenciáról, amelyen a Balatoni Halgazdálkodási Non­profit Zrt. (BHN Zrt.) vezetői a tudományos háttér bemutatása mellett a terveikről is beszéltek. Közben írásban is szétküldték a horgászegyesületeknek és más érintet­teknek a tervezett változásokat, amelykre még a jövő hét elejéig várják a reagálásokat. A változtatásokkal a rabsicok visszaszorítá­sa mellett azt szeretnék elérni, hogy a „Ba­laton gyümölcseit” a jelenleginél nagyobb kör élvezhesse.

Az egész éven át horgászók számára talán legjelentősebb változás az lehet, hogy „egy horgász az éves területi jeggyel az év során összesen száz darab darabszám-korlátozással védett halat tarthat meg”. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a „horgász naponta legfeljebb öt darab darabszám – korlátozás alá tartozó halat foghat, ebből legfeljebb három darab tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen tíz kiló feletti mennyiséget”. A radikális csök­kentésre azért jutottak, mert a fogási naplók adataiból kiderült, hogy jelenleg a mintegy 40 ezer horgász egy nagyon szűk csoportja a létszámarányánál sokszorosan nagyobb arányban részesül a zsákmányból. A terve­zett változás a horgászturistákat várhatóan inkább pozitívan érinti, mert a sztahanovista, már-már iparszerűen dolgozó pecások kor­látozásával több hal s így nagyobb fogási esély marad másoknak.

Kisebb lelkesedés várható a turisták ré­széről a méretkorlátozások tervezett mó­dosítása miatt. A jövőben pontyot csak 35 centiméter felett lehetne fogni az eddigi 30 helyett, a süllőnél 40 (30 helyett), a balinnál 45 (40 helyett), a csukánál 45 centiméter lenne a minimális méret a korábbi 40 he­lyett. A BHN Zrt. szerint a süllő és a balin a Balatonban később válik ivaréretté, mint más vizekben. A méretkorlátozásuk emelé­sével azt szeretnék biztosítani, hogy minden hal legalább egyszer leívhasson, mielőtt egy horgász kifogja és hazaviszi. Mivel a ponty esetében a horgászok többsége a 30 centiméteres méretet kicsinek találja, ezért kérték a méret emelését – fogalmaznak az indoklásban. A horgászturisták egy részét is negatívan érintheti, hogy vitorlásról a jövő­ben csak az eddigi „nyílt vízi”, a parttól 1500 méternél távolabbi területekre érvényes engedéllyel lehet horgászni. Eddig a part­hoz közelebbi területekre a jármű fajtájától függetlenül az olcsóbb engedély is elég volt. A jövőben függetlenül a parttól való távolságtól vitorláson csak olyan horgászok tartózkodhatnak, akik a drágább engedéllyel rendelkeznek.

AKÁR DRÓNNAL IS ELLENŐRIZHETNEK

A szabályosan horgászók esélyeit szeretnék növelni az ellenőrzések hatékonyságának javításával is. Egyes szabályok szigorítása, pontosítása mellett különböző technikai eszközök bevetését tervezik. Hosszabb tá­von még drónok alkalmazása is felmerült, de addig is fotókkal, hang- és filmfelvéte­lekkel szeretnék rögzíteni a gyanús helyze­teket. Hogy az esetleges jogi problémákat elkerüljék, a horgászrend tervezett módo­sítása szerint a „területi jegy megváltásával tulajdonosa hozzájárul, hogy róla a hor­gászati tevékenységével kapcsolatosan a jogosult által fénykép, mozgókép és hang­felvétel készülhessen”. Jelentős külföldi és hazai horgászturista-réteget hozhat vissza a tóhoz az, hogy kétéves kényszerszünet után ismét szabad lesz a bojlis horgászás. A még kidolgozás alatt álló szabályok sze­rint a Balaton körül interneten lefoglalható bojlis horgászhelyeket jelölnének ki, ahol 250 méteres távolságra engedélyeznék a behordásos horgászást. Ugyancsak ide is kapcsolódik, hogy törlik a szabályzatból a halak nagy tápanyagtartalmú és nagy mennyiségű (napi 2-3 kg feletti) szoktató beetetésének tilalmát. A bojlis módszerrel horgászók nem vihetnék el az öt kilogramm feletti pontyokat, a súlyhatár alatti pontyból is legfeljebb a napi kettőt – persze ezt is csak saját fogyasztásra, felhasználásra. A tervek szerint a bojlisok egy hétre 21 ezer vagy egész évre 84 ezer forintért válthat­nának jegyet. Az éves jegy vásárlásánál rájuk is vonatkozna az éves százdarabos kvóta, és egy időben személyenként ők is csak két botot használhatnának.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.