Az idén a nyugati és ortodox keresztények által egyszerre ünnepelt húsvét előtt az ukrán-magyar határon megszaporodtak azok az esetek, amikor ukrán állampolgárok a vámszabályok megsértésével próbálnak Magyarországról élelmiszereket bevinni Ukrajnába. Ennek oka elsősorban az, hogy Ukrajnában tavaly november óta jelentős mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, így több élelmiszercikk Magyarországon olcsóbb – nyilatkozta pénteken az ungvári ua-reporter.com internetes hírportálnak Krisztina Geraszimjuk, a nagyszőlősi vámparancsnokság sajtószóvivője. Elmondása szerint az év eleje óta a vámparancsnokság illetékességi körébe tartozó határátkelőhelyeken élelmiszerárukkal kapcsolatban 32 vámszabálysértést jegyzőkönyveztek, több mint 23 ezer hrivnya (kb. 500 ezer Ft) értékben. Az utasok legtöbb esetben lisztet, cukrot, ételízesítőket, rizst, tésztaféléket és hústermékeket próbáltak szabálytalanul átvinni a határon. Geraszimjuk példaként említette, hogy szerdán az Asztély-Beregsurány határátkelőhelyen egy ukrán állampolgár a vámszabályok megsértésével 41 kilogramm húsárut, közte 29 kiló kolbászt és 12 kiló májpástétomot akart bevinni Ukrajnába.
A sajtószóvivő emlékeztetett, hogy az ukrán kormány 2001-ben kiadott rendelete értelmében Ukrajna vámterületére kizárólag saját szükségletre, személyenként 50 eurót nem meghaladó értékben vihetők be élelmiszercikkek, amelyek mennyisége fejenként nem lehet több egy gyári vagy kiskereskedelmi kiszerelésű csomagnál és két kilogrammnál. Csomagolás nélküli élelmiszercikkekből személyenként két kilogrammot nem meghaladó mennyiség, míg közvetlen fogyasztásra szánt, oszthatatlan élelmiszerekből fejenként egy egységnyi vihető be Ukrajnába.
A Kárpátaljáról Magyarországra irányuló bevásárló-turizmus növekedéséről számolt be a napokban az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című ukrajnai lap is. Az újság a jelenséggel kapcsolatban megkérdezte Viktor Galkint, a munkácsi határőregység parancsnokhelyettesét, aki elmondta, hogy az ukrajnai élelmiszerárak emelkedése következtében megsokasodott a határőrök munkája. Rámutatott: az ukrán állampolgárok gyakran folyamodnak különféle trükkökhöz, hogy minél nagyobb mennyiségű élelmiszert vihessenek be hazájukba. A köztudomásúan ízletes magyar szalámiból például a testükre aggatva próbálnak bevinni minél többet, s ugyanez mondható el a sajtokról is, amióta Ukrajnában rendkívül felment az áruk – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a határőrizeti szerveknek mostanában elég gyakran kell szankciókat alkalmaznunk. (MTI)