Mindkét esemény gasztronómiai jellegű és vállalkozók hívták életre, tudta meg a Napi Turizmus a rendezvényeket bemutató keddi sajtótájékoztatón, amelynek a budapesti Symbol étterem adott otthont. A gyulai rendezvény - amelynek gazdái a Békéscsabai Sörfesztivált és Csülökparádét is szervezik -, az őshonos magyar állatok húsából készült ételek fesztiválja, ahol mangalicából, szürkemarhából, rackából és cigájából készült különlegességeket kóstolhatnak a vendégek. Lesz még bográcsos mangalica ételek főzőversenye, és többek között olyan kulturális programok mint az Experidance táncegyüttes Nagyidai Cigányok előadása, folklór és operett programok és a reneszánsz évhez igazodva borlovag avatás.
Orosháza sütőipara nagy hagyományokra tekint vissza: az orosházi kenyér a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. Ez előtti tisztelgésnek is vehetjük azt a Guinness rekord kísérletet, amelyet a kenyérünnep keretei között hajt végre hat pékmester, akik 140 kiló lisztből egy 25 méteres kenyér megsütésére készülnek. 19-e a szakma napja, amikor a pékek számára konferenciát szerveznek, 20-án pedig ételkóstolók, koncertek, gyermekprogramok, várják a nagyközönséget a gyopárosfürdői strandon. A rendezvény szervezői remélik, hogy idén megdől az 12 ezer fős látogatói rekord, Gyulán 1000-1500 plusz vendégéjszakát remélnek a Várkerti Vigasságoktól, amelyet az idén Romániában is nagy erőkkel népszerűsítettek. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, aki maga is tag lesz a gyulai rendezvény főzőversenyének zsűrijében a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a marketingszervezet az összes lehetséges promóciós eszközét bevetette a több tízezer látogatót vonzó két rendezvény népszerűsítésére.