Látogatóközpont épült a sümegi vár tövében

Látványos bemutatóval nyitotta meg kapuit csütörtökön a hadigép-kiállítást, történelmi játszóteret és török ostromtábort is magában foglaló látogatóközpont a sümegi vár tövében.

Az ünnepélyes átadón Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy a vár jó kezekbe került a Papp családnál, folyamatosan fejlődik, a vállalkozás immár Sümeg legnagyobb munkáltatója és adófizetője. Hozzátette, hogy ez a térségre is kedvező hatással van.

Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere felidézte: a vár pusztulása a Rákóczi-szabadságharc után kezdődött, amikor az osztrákok felrobbantották az építményt. A következő századokban Csipkerózsika álmát aludta a vár, majd az 1980-as évek elején a Veszprém megyei idegenforgalmi hivatal kezdte újjáépíteni, amelyet a Papp család vett át. Tavaly fejeződött be az önkormányzat által elnyert európai uniós pályázat: 822 millió forintot fordítottak a vár megújítására - tette hozzá.

A polgármester köszönetet mondott a működtető Papp családnak, amiért a vár környékét és a kapcsolódó szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztik.

A csaknem százmilliós projektet idősebb és ifjabb Papp Imre mutatta be: a sümegi Kapitány-Holding Kft. a sümegi vár tövében hadigép-kiállítást hozott létre, történelmi játszóteret, török ostromtábort és egy ajándéküzletet foglaló látogatóközpontot építettek; a 92 millió forintos beruházáshoz 46 millió forintot nyertek pályázati úton.

Csütörtökön bemutatták a 15. századi gépeket, amelyekkel egykor a középkori várakat ostromolták. Felépítettek három különböző fajtájú kőhajító gépet, egy ostromtornyot - amellyel a támadók a várfalra jutottak -, a tűzfegyverek közül is nyolc különböző méretű ágyúcsövet tüzérségi állásokban helyeztek el, valamint egy dárdavetőt is elkészítettek.

Minden eszköz működőképes, így alkalmanként bemutatók is várják a vendégeket, iskolás csoportokat.

A támadó török ostromtáborban berendezett török vezérsátrat, tiszti sátrat és katonai sátrakat mutatnak be, ismertetve a török hódoltság korát. A történelmi játszópark 4-12 éves gyermekek számára biztosítja a szabadidő eltöltését uniós előírásoknak megfelelő korhű játékokon, mászókákon.

Ifjabb Papp Imre az MTI-nek elmondta: a következő fejlesztésük az, hogy 2014-től a látogatóknak korabeli ruhát kell ölteniük. Választhatnak, hogy barátnak, úrnőnek, várkapitánynak vagy szolgának öltöznek-e be, ezzel valóban középkori hangulatot idéz majd a vár.

A vár 24 éve került a Papp család kezelésbe; ifjabb Papp Imre szerint a romos, koszos várat először takarítani kellett és megszüntetni az omlásveszélyt. Helyiségről helyiségre haladva hozták rendbe a vár belsejét, majd programokat szerveztek, később saját lovardát hoztak létre, ma már a cég alkalmazottai saját lovagi tornát mutatnak be nyáron szabadtéren, télen fedett, föld alatti csarnokban és további vendéglátóegységeket, 160 szobás, négycsillagos wellness- és konferenciaközpontot, kiállítótereket - amelyekben százéves hintókat és régi fegyvereket mutatnak be - hoztak létre.

Idősebb Papp Imre a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy várnagyi ragját fiának adja át, ő pedig a régi hadigépekkel foglalkozik tovább. Szeretné megdönteni például a kőhajítógépes dobás Guinness-rekordját, amelyet most az amerikaiak tartanak 170 méterrel.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.