Magyar lángos menni Amerika

Mi lehet jobb a rántott sajtnál? - teszi fel a kérdést az amerikai The Village Voice Blog szerzője, Laureen Bloomberg. Majd meg is válaszolja saját kérdését: a magyar lángos!

A blog szerzője, Laureen Bloomberg az olasz fánk és pizza keverékeként mutatja be a lángost, amelyet már két helyen, a brooklyni Korzoban és az East Village-i Korzo Hausban is megvásárolhatnak az ínyencek. A szerző azt ajánlja, hamburger helyett kóstolják meg a fokhagymás, vagy a sajtos-tejfölös változatot.

Nem is olyan régen a hazai McDonald's gyorséttermekben rövid ideig már szerepelt a lángos. Lehet, hogy rövidesen a tengeren túli gyorséttermek is műsorra tűzik azt?

Egy kis történelem, avagy nincs új a nap alatt

A lángos keletkezése - mivel kenyértésztából készül - feltehetően a kenyérrel egy időre tehető. Kezdetben parázson vagy kályhán sütötték, később alakult ki, hogy olajban készítik. Bármilyen meglepő, már a Bibliában is említés történik a lángosról. „Efraim elkeveredik a népek között, Efraim olyan, mint a lángos, amelyet nem fordítottak meg." - mondja Ozeás könyvének 7. fejezete, de ebben az esetben valószínűleg a magyar fordító „beszélt haza" és használta a lángos szót, a lepény helyett. Az viszont egészen biztos, hogy a másik, biblikus említés esetében használt „lángos csillag" (József Attila: Betlehemi királyok) semmiképpen nem eredeztethető a népszerű magyar kelt tésztából... Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.

Az viszont tény, hogy a lángost a kenyérsütésnél megmaradó tésztából készítették, és a magyar elnevezés kialakulásában szerepet játszott, hogy a cipók megformálása után megmaradt, kelesztett alapanyagot a kemencébe akkor vetették be, amikor az még lánggal égett, míg a kenyérsütéshez a már lecsitult, parázsló kemence volt optimális.

A lángos, illetve változatai számtalan elnevezéssel vannak jelen a Kárpát medence gasztronómiájában. A nyugati országrészen „langal(l)ó" (és alakváltozatai), a Rába torkolatvidékén és a Kelet-Dunántúltól kezdve keleten mindenütt „lángos". Szórványosan „lepény"-nek is nevezik. Készítési módja alapvetően állandó, de például az úgynevezett teknővakarékot kis vízzel, sóval összegyúrva, az Alföldön rendszerint jó kenyértésztával, zsírral feljavítva használják fel. Többnyire lepény-, olykor apró cipóformában sütik meg. A tészta elnevezése lehet: vakarcs, vakaró, molnárpogácsa, bodag, sótalan, sovány, pompos, kanvarjú, vakvarjú, dübbencs.

A gazdag búzatermelő Tiszántúl és a Kelet-Dunántúl parasztságának regionális „fényűzése" maradt az a rendszer, hogy a kenyértésztából egyéb kenyérlepények, „sütemények" céljára is elvettek. Ilyen a szilvalekvárral töltött vese nevű és alakú tiszántúli sütemény és az ugyanitt sokféle néven készített zsíros, réteges-leveles lepény (ismételten rétesszerűen kinyújtott, zsírral kenve hajtogatott kenyértésztából). A Kelet-Dunántúl beérte egy kenyértésztából sült vastag lepénnyel („pompos"), amelybe káposztát, töpörtyűt gyúrnak vagy töltenek. (Az orosházi „káposztás pompos" dunántúli jövevény.) Búzakenyeres vidékeken kenyértésztából időnként önteni való tésztát is sütöttek.

A lángos, illetve a hasonló alapokon készülő lepényféleségek nemcsak a hazai tájegységeken vannak jelen, de tulajdonképpen a világ valamennyi nemzeti konyhájának részei. Távoli olasz rokona a „pizza", szláv nyelvterületen a „bliní", a „burek" és a „pilmeni", de a mexikóiak lepénye, a „taco", vagy az arab világból ismert „pita" is a mi lángosunk családfájának távoli ága. A legegzotikusabb rokon talán az „arepas", a lángoshoz hasonló hagyományos venezuelai, kukoricadarából készülő, kerek, lapos, olajban kisütött lepény. Sonkával, sajttal, hússal töltve szendvicsként fogyasztják. (V&H)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.