Október első napjaiban hozta nyilvánosságra a Michelin Guide kiadója a 2011-es brit értékeléseinek eredményét. A csillaggal kitüntetett éttermek között szerepel a hivatalosan februárban nyitott londoni étterem, a Dinner by Heston Blumenthal. A Mandarin Oriental Hotelben működő vendéglátóhely csapatában több magyar szakember is dolgozik, így elmondhatjuk, hogy a budapesti Michelin csillagok után újabb magyarokra hullott némi csillagpor.
„Rajtam kívül egy felszolgáló lány és egy sommelier lány tartozik a Dinner by Heston Blumenthal csapatába – tájékoztatta a Vendég&Hotel Online-t Román János, aki chef de partie-ként dolgozik nyitás óta az étterem konyháján. – Korábban volt itt egy magyar hostess is, de ő már eltávozott. Elég nagy volt a fluktuáció az első fél évben, a jelenlegi 44 fős személyzetben talán tucatnyian vagyunk az induló gárdából.”
Román János kérdésünkre elmondta, hogy amikor megkapták a hírt, hogy csillagos lett az étterem, Heston Blumenthal személyesen gratulált a munkatársaknak, és még egy pohár pezsgő is dukált az örömhírhez.
„Többre nem igazán volt idő, mert jött az esti szerviz és a telt ház, a 160 vacsora – teszi hozzá Román János. – Azért később a szakácsokkal buliztunk egyet!”
Mint a kiadvány szerkesztői elmondták, a nyitás óta eltelt hét hónap alatt hat alkalommal(!) tesztelték az éttermet, ebből két-három alkalommal a látogatás után konzultáltak Ashley Palmer-Watt executive chef-fel. Román szerint azért meglepő volt az eredmény, mert nem igazán várták, hogy ilyen rövid idő alatt elérhető ez a siker.
„Ráadásul nem ez az egyetlen eredmény a dicsőséglistán – teszi hozzá a fiatal magyar szakács. – Az Observer Food Monthly (ami a brit Éttermkalauz) szerint a legjobb brit étteremnek választott meg minket, a Zagat pedig a megszerezhető 30 pontból 27-tel a világ legjobb újonnan nyitott étterme címet adta a Dinner by Heston Blumenthal-nak. Mindezek utána Restaurant Magazin a brit rangsor harmadik helyére rangsorolta az éttermet, amely így megelőzte a negyedik helyre került The Fat Duck-ot.”
A magyar szakember a Vendég&Hotel Online-nak elmondta, hogy több magyar vendég is tesztelte már az éttermet, de nem mindenkivel tudott személyesen találkozni a hazai látogatók közül. „Jelenleg is a halas pályán dolgozom, és nem vagyok minden nap a show-kitchen-ben. Ráadásul normál munkabeosztás szerint dolgozunk, tehát nem is vagyok minden nap a konyhán. Eddig is jól éreztem magam, és most, hogy lement a nyitást követő nyomás, már fáradt sem vagyok igazán. Egyelőre nincs szándékomban sem váltani, sem hazamenni” – mondta végül kérdésünkre Román János.