Mint Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa a csütörtöki kötetbemutatón elmondta, első megjelenésekor - két éve - étteremkalauz független értékelései még nagy ellenállást váltottak ki számos vendéglátóhely tulajdonosából. Azóta a szakma belátta a kalauz szükségességét, és a hazai gasztronómia is "fantasztikusat lépett előre" - jegyezte meg. Matyi Dezső véleményét osztotta a kötet összeállításában tesztelőként is közreműködő Christian Meyer nemzetközi éttermi inspektor, aki úgy vélte, határozottan érzékelhető a magyar gasztronómia utóbbi években mutatott fejlődése.
Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turisztikai bizottságának elnöke az Alexandra étteremkalauzt méltatva a vendéglátást sújtó problémákra is felhívta a figyelmet. Mint elmondta, a magyar GDP 8 százalékát adó turizmust rengeteg adónem és adminisztrációs költség terheli, ezért ezen a téren változásra lesz szükség.
Molnár B. Tamás, a kötet főszerkesztője is elismerte, hogy a színvonalasabb vendéglátás több turistát vonz az országba, de a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a "jobb gasztronómiával a mi életünk is jobb lesz". A Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöki tisztségét is ellátó szakíró hangsúlyozta, az Alexandra étteremkalauz célja kezdettől fogva az, hogy tükröt tartson, hiteles mércét állítson, és megteremtse a nemzetközi összehasonlítás alapjait. Az elmúlt években a magyar éttermek egy része között létrejött a "minőség szövetsége" - vélekedett Molnár B. Tamás, hozzátéve: közös érdek a minőségi alapanyag, a jó szakácsok, cukrászok képzése, valamint az ésszerű adózási környezet és szakmai előírások létrejötte.
A csütörtöki kötetbemutatón jelentették be a kalauz kategóriagyőzteseit, köztük az év legjobb éttermeit. A főszerkesztő megfogalmazása szerint minőségi szempontból könnyű dolguk volt a választásban, mert a viszi Chateau Visz és az év közben a Michelin-csillagot Magyarországon elsőként elnyerő étterem, a budapesti Costes kiemelkedett a hazai mezőnyből. A Chateau Visz fél ponttal előzte meg fővárosi vetélytársát, a Balaton közeli étteremben azonban éppen a lapzárta után váltottak séfet - Erik Schröter konyhafőnök helyét az eddigi sous-chef, Stefan Gebhardt vette át - ezért a 16 pontos eredményt a szerkesztők végül zárójelbe tették, és az év étterme idén is a Costes lett.
Mint Molnár B. Tamás az MTI-nek elmondta, a csaknem 340 oldalas idei kötetbe - részben terjedelmi okokból - már nem fért bele az éttermi részhez hasonló részletességű borkalauz. Terveik szerint azonban az étteremkalauz következő kötetei a környező országokba is kitekintést nyújtanak - árulta el. Az újdonságok között a gasztronómiai szakíró megemlítette, hogy immár mindegyik étterem értékelő oldalán rövid angol nyelvű összefoglaló is olvasható. A szerkesztők emellett szigorítottak az értékelésen is: a nemzetközi összehasonlíthatóságot szolgáló, 20 pontos rendszerben immár 16 pont kell a "csillagos" teljesítményhez". A tesztelt mintegy 300 étteremből 44 teljesített a nemzetközi minőséget jelentő 11 pont fölött. A főszerkesztő azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy 11 pont alatt nincsenek jó éttermek.
Az Alexandra étteremkalauz tesztelői külföldet megjárt hivatásos szakácsok, szakoktatók és több évtizedes tapasztalattal rendelkező étteremjárók; a szerkesztők a http://etteremkalauz.alexandra.hu honlapra beküldött olvasói értékeléseket is figyelembe veszik a tesztelési célok meghatározásánál. (MTI)