A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: az Európa Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvének végrehajtási rendelete (Vhr.) egyedi rendelkezéseket tartalmaz az éttermi, illetve vendéglátó-ipari szolgáltatások meghatározására. A július 1-jén hatályba lépő rendelkezés célja a hozzáadottértékadó-rendszer egységes alkalmazásának biztosítása; a rendeletet valamennyi tagállamban közvetlenül alkalmazni kell.
A Vhr. 6. cikke értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.
Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása. Nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem –, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.
Amennyiben klasszikus értelemben vett éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásról van szó, vagyis az adóalany a termék fogyasztásához biztosítja a felszolgálást, a terítést, a megfelelő eszközöket, azok tisztántartását, a megfelelő környezetet, helyiséget stb., vagyis az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, s annak csak egy részeleme az adott "termék eladása", akkor szolgáltatásnyújtásról van szó, amely nem tartozik a kedvezményes adómérték alá, vagyis 25 százalék áfát kell felszámítani.
Azokban az esetekben, amikor termékértékesítésként valósul meg az adott termékek eladása - ilyen lehet a vendéglátás körében például a cukrászsütemény, pékáru elvitelre történő értékesítése, a pizza elvitelre, vagy házhoz szállítva történő értékesítése, ha csak kiszállítják, de nem szolgálják fel, nem biztosítják a fogyasztáshoz szükséges kellékeket stb. -, alkalmazható a 18 százalékos kedvezményes kulcs. Amennyiben nemcsak kiszállítás történik, hanem felszolgálás, kellékbiztosítás stb., úgy az már vendéglátó-ipari szolgáltatásnak minősül.
Természetesen azon termékek esetében, amelyek nem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá, és azokat szokásosan a vendéglátás keretében is kiszolgálják, ilyen elhatárolási szempontokat nem kell mérlegelni, hiszen nincs különbség az adómértékben - mutat rá az adóhatóság. (apeh.hu/MTI/mfor.hu)