„Nem Lufthansa, Litvánia!”

Közösen mutatkozott be a három balti állam turisztikai kínálata, hogy növeljék a ma még alacsony létszámban érkező magyarok számát. A lehetőségek szinte határtalanok. Bár csak Litvánia képviselőjétől hallottunk konkrét számot a tavalyi évről - 4000 magyar érkezés - az egyértelműen kiderült a hallottakból, hogy a másik két országban - Észtország és Lettország - sem szerepelünk az első tíz küldőpiac között.

Az okok mögött állhat például az elsőként bemutatkozó észtek Budapestre akkreditált nagykövete, Priit Pallum szerint az időjárás. „Hétvégén harminc fok lesz” - újságolta Pallum. „15 szombaton, 15 vasárnap - sütötte el a poént szemléltetve a baltikumi nyár mienkénél valóban alacsonyabb hőmérsékleteit. Ez azonban ne tartson vissza senkit, hiszen északra annak tudatában indul el az ember, hogy ott hidegebb a klíma. A Baltikum legkisebb, azaz - a nagykövet találó megfogalmazása szerint - inkább legkompaktabb állama esős napokra is tud mit nyújtani, például a Hanza-város Tallinnban, Észtország fővárosában. Ha pedig elvonultak a felhők, irány a természet! Az ország területének 40%-a erdő. Elfér, hiszen a fele Magyarországnyi területen mindössze 1,3 millió ember él. Hogy a felhők - mint azt Pallumhoz eljutott magyar turista vélemények állítják - valóban más formájúak-e, arról meggyőződhet az utazó, ha az ország mintegy 1400 kilométernyi tengerpartjának fehér homokján lazul. És még fürödhet is. Nem feltétlen kell követni az észtek borzongató példáját a 17 fokos vízben, de júliusban akár 20-21 Celsiusra is hevülhet a Balti-tenger.

Bár egy kőhajítás a tengertől, és a partot a déli szomszéd Lettországban is pompás fehér homokkal szórta fel a Teremtő, a főváros Rigába ne - csak - a nyári fürcsi miatt utazzunk idén. Riga idén Európa kulturális fővárosa. A Riga2014 olyan esemény, ahol nem a jövőben esetleg fenntarthatatlan megaberuházások hirdetik a kultúra exkluzivitását, hanem ahol a hétköznapi embert, a rigai démoszt vonják be a város kulturáltabbá tételébe. Például a házak udvarainak rendbetételével, új funkciók megtalálásával, saját művészi hajlamok kifejezésével - tudtuk meg Daina Rudusa-tól, a Riga2014 kommunikációs munkatársától.

Melyik európai ország második számú vallása a kosárlabda? Amíg gondolkodnak, eláruljuk, van, aki az országot a Lufthansával keverik össze - Vaiva Bukelskyté, a litván gazdasági minisztérium turizmusért felelős osztályának munkatársa szerint. Nos, ez az ország csakis Litvánia lehet, a Baltikum délvidéke, melynek nyelve Eliséé Reclus francia nyelvész szerint a leggazdagabb az érzelmet és gyengédséget kifejező szavakban. Már ezért megéri felkeresni a litvánokat, hiszen bizonyára kedves népek. Ahol pedig kedves emberek élnek, ott jó érzés a legzöldebb európai fővárosban - Vilniusban - sétálni. Vagy elolvasni a független művészköztársaság, Uzupis kifüggesztett alkotmányát, mely szerint mindenkinek joga van meghalni, de senkinek sem kötelező. És ne is múljunk el úgy, hogy ne látnánk Litvánia egyes részeit - szólít fel Patricia Shultz 1000 Places To See Before You Die című könyvében. De meg se álljunk a litván tengerpartig, ahol akár egy elképesztően értékes borostyánba is botolhatunk - biztatott Vaiva Bukelskyté.

Priit Pallum szerint a másik ok, amiért kevés magyar vág neki a balti államoknak, a távolság és körülményes eljutás. Nekik jó hír, hogy a távolság és körülményesség könnyen legyőzhető - újságolta Janis Vanags, az airBaltic kommunikációs igazgatója. Bár légi úton több alternatíva is adódik a Baltikum felé, a térség legnagyobb légitársasága kínálja rigai bázisán keresztül a leggyakoribb átszállási lehetőségeket. Budapestről heti négyszer. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.