Népszerű a házi sörfőzés Amerikában

Az otthoni sörfőzés, amelyet a múlt század elején a szesztilalmi törvény betiltott, és csak 1979-ben vált újból legálissá, ma újjászületőben van. A coloradói Boulderben székelő Házi Sörfőzők Amerikai Szövetsége 11 724 tagot jegyzett 2006-ban, és a létszám azóta több mint duplájára, 26 ezerre nőtt - írja az MTI.

A megnövekedett érdeklődés fellendítette a sörfőzéshez használt eszközök gyártását is - mutatott rá Gary Glass, a szövetség elnöke. "Az otthoni sörfőzéshez szükséges eszközöket árusító üzletek bevétele 2009 óta 16 százalékkal nőtt" - mondta a The New York Timesnak, hozzátéve, hogy bár a 2010-es adatok egyelőre nincsenek meg, szerinte tavaly is két számjegyű volt a gyarapodás.

Az emelkedéshez hozzájárult az otthoni sörfőzéshez kapcsolódó klubok, könyvek és versenyek számának megugrása, illetve a kis sörfőzdék utóbbi két évtizedben elért sikere is, ami sok amatőrt a sörfőzésre bátorított. A csináld magad és a helyi termelést ösztönző mozgalomnak szintén komoly szerepe volt. "Általános irányzat, hogy különböző dolgok helyben készüljenek, márpedig az otthon készültnél helyibb termék nem létezik" - magyarázta Glass.

A sörfőzők szövetségének elnöke szerint a recesszió se lassított a fejlődésen. "A népi bölcselet egy része úgy szól, hogy több időt szentelhetnek a hobbijuknak azok, akik állás nélkül vannak, vagy csak részmunkaidőben dolgoznak" - mondta.

Vissza a gyökerekhez

A házi sörfőzés újjáéledése visszautal az amerikai gyökerekre.

Az Új-Angliát 1620-ban megalapító zarándok atyák állítólag azért szálltak partra a massachusettsi Plymouth Rocknál ahelyett, hogy tovább mentek volna Virginiába, mert kifogytak a sörből, és szükségük volt utánpótlásra. Tény és való, az alapító atyák közül sokan főztek sört a farmjukon. Még az elnöki család is csatlakozott a hagyományok felelevenítőihez: a Super Bowl, az amerikaifutball-bajnokság döntője alkalmából adott fogadásukon a Fehér Házban főzött hagyományos angol sört, ale-t szolgáltak fel, és az ottani kaptárakból származó mézzel édesítették.

Ahogy az amatőr sörfőzők száma bővül, egyre többen lesznek azok, akik Tim Artz-hoz hasonlóan nagy mennyiségű sört főznek az otthonuknak egy külön erre a célra berendezett részében.

"Amikor megnéztük a házat, és beléptünk a szobába, mindketten tudtuk, hogy ott lesz a sörfőzde" - mesélte Dot Artz, aki gyakran segít a férjének a sörfőzésben. Az Artz család jelentős összeget fordított erre az időtöltésre. A kérdésre, hogy mégis mennyit költött az évek folyamán a sörfőzésre, Tim Artz huncut mosollyal azt felelte: "Sokat. Szó se róla, nem egy olcsó hobbi."

A jelentős összegeket beruházó amatőr sörfőzők egy része azt tervezi, hogy egyszer profi sörfőzdét nyit (amatőrként nem adhatják el a terméküket). Más komoly költekezőknek azonban nincsenek nagyralátó üzleti terveik. Számukra a sörfőzés szabadidős tevékenység, mint például a golf. Próbálgatják, dolgoznak rajta, sokszor csalódnak, de végül nagyon büszkék, amikor a vízből, malátából, komlóból és élesztőből sikerül előállítani a megfelelő minőségű italt.

Ezeknek a lelkes embereknek a sörfőzéshez szükséges eszközök gyártói, mint például az ohiói Toledóban működő Sabco vagy a californiai Concordban székelő More-Beer! ma már korszerű, profi minőségű berendezéseket kínálnak. "Ez azonban még mindig kivétel, és nem szabály" - állította Glass, aki nem lelkesedik ezekért a fejlett, műszakilag magas színvonalú eszközökért. Ő évente hatszor főz sört egy Frankenstein rendszeren, ahogy a házi sörfőzők a maguk eszkábálta, de a célnak tökéletesen megfelelő berendezéseket nevezik.

Van minden, amire egy sörkedvelőnek szüksége lehet

Bob Sulie, a Sabco elnöke szerint azonban nő a profi minőségű berendezést használók száma.

"A múltban a cég zászlóshajójának számító, 6000 dollárba kerülő Brew Magic rendszert elsősorban profi sörfőzőknek adták el, de most már sokat vesznek belőle otthoni sörfőzők, illetve belőlük alakult csoportok" - közölte, hozzátéve, hogy 2010-ben a vállalat nagyjából naponta adott el egy Brew Magic-ot.

Mint sok időtöltés, az otthoni sörfőzés is szenvedéllyé, és igen költségessé válhat.

Néha az otthon sört főzőnek nem elég a pincében kialakított bár. Christopher Bowen egy ivót is épített a sörfőzdéje mellé. Mindkettő egy 74 négyzetméteres csűrben van az óceán partján, a pennsylvaniai Bethlehemben lévő birtokán, ahol a lánytestvérével és egy barátjával együtt lakik. A 44 éves, három gyerekes pénzügyi tervező a Kovácshoz Címzett Sörfőzde és Söröző néven emlegeti a csűrt. Belülről egy brit pubra emlékeztet a polcain sorakozó 24 darab 20 unciás, vagyis nagyjából 6 decis sörös kupával.

Bowen kocsmájában van televízió, kényelmes ülések, dartsos tábla a falon, és tartozik hozzá egy sörérlelésre használt hordókkal teli pince is. Minden van hát, amire egy sörkedvelőnek szüksége lehet - vagy legalábbis majdnem.

"A fürdőszoba hiányzik, de olyan környéken vagyunk, ahol kevesen járnak, és ha nagyon szükséges, a ház is csak húsz lépésre esik" - magyarázta a tulajdonos. (MTI)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.