Októberre megszépül a Rudas és a Lukács

Megkezdődtek a Rudas és a Lukács Gyógyfürdő és Uszoda felújítási munkálatai. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2011-ben írt ki pályázatot a fürdők rekonstrukciójára, mely során megszépül a fürdők homlokzata, új szolgáltatások kerülnek kialakításra, és gazdaságosabbá válik az üzemeltetés. A felújítás teljes időtartama alatt a fürdők zavartalanul üzemelnek.

A Rudas Gyógyfürdő és Uszoda épületegyüttese a Duna part világörökségi helyszínné nyilvánított részén áll, Budapest arculatának egyik meghatározó eleme. A Rudas Fürdő, mely Budapest négy, eredeti török fürdőjének egyike, jelen állapotában elhanyagolt, városképi szerepét nem tölti be, ezen kíván változtatni a jelenlegi rekonstrukció. Az épületegyüttes felújítása során, ahol ez lehetséges, az 1800-as évek végi állapotot kívánja visszaállítani a BGYH Zrt., mely korabeli tervrajzok és fotók felhasználásával nagyrészt rekonstruálható.

Tervezési program legfontosabb célkitűzése a homlokzat és a tetőszerkezet felújítása, valamint a két épületrész közti szabad átjárás biztosítása úgy, hogy a fürdővendégek a fürdő összes szolgáltatását igénybe vehessék. Sajnálatos módon a volt palackozó épület nem része a jelenlegi felújításnak.

Homlokzati felújítás és új funkciók

A Duna parti homlokzat rekonstrukciója műemléki fotódokumentáció alapján készül. Az uszodát és a gyógyfürdőt összekapcsoló előcsarnok homlokzata a lábazattal egyező kőburkolatot kap. A főbejárat feletti felirat eredeti formájában kerül vissza a tervezett kőburkolatra. Az akadálymentesítési munkákat tovább fejlesztik. A homlokzati nyílások a műemléki kívánalmaknak megfelelő, de korszerű hőszigetelő üvegek befogadására is alkalmas ablakszerkezetekkel fognak megújulni. Sor kerül a tetőszerkezet állapotának és szerkezetének átvizsgálására, a szükséges cseréket végrehajtják. A tetőhéjalás új cserépfedéssel fog elkészülni.

Az előcsarnok eredeti funkciója, egybefüggő tere nem változik. Új, vendég átjáró kapu jön létre itt a gőzfürdő irányába, ami biztosítja a fürdőző vendégek átjárását a két fürdőrész, az uszoda és a gőzfürdő között. Új büfét és ahhoz kapcsolódóan konyhát alakítanak ki, oly módon, hogy az mind fürdés utáni (előtti) felöltözött, mind a fürdés közbeni, fürdőruhás vendégek számára elérhető lesz. A világítás megoldása a rekonstrukció kiemelt célja, hiszen ez a belső megjelenés egyik legfontosabb eleme. A meglévő felülvilágítók helyére korszerű világítás-technikai berendezések kerülnek, visszaállítva az eredeti világítási pontokat. Új fűtési és szellőztetési rendszer is épül.

Megújul a Lukács Gyógyfürdő és Uszoda is

Az Ispotályos Rend már a keresztes háborúk idején üzemeltetett fürdőt a Lukács Gyógyfürdő területén, melynek hazai és nemzetközi elismertsége kétségtelen, a turizmusra gyakorolt közvetlen és közvetett hatása megkérdőjelezhetetlen. Itt, a projekt megvalósításának, az új szolgáltatásoknak és a minőségi fejlesztésnek köszönhetően az üzemeltetés gazdaságosabbá válik, és hosszútávon biztosítható lesz a fürdő fenntarthatósága.

A műemléki rekonstrukció érinti többek között a homlokzatot. Az iszapépületet és a termálfürdő épületét nyugaton összekötő épületszárnyat is felújítják, részben funkcióváltás is történik, így a fürdővendégek minél gazdagabb, változatosabb kiszolgálása érdekében új wellness részleg, szauna világ, fitnesz és kondicionáló terem, valamint játszóház kialakítására kerülhet sor a fürdőben.

Megnyílnak a korábban nem láthatott alagsori helyiségek

Az iszapcsarnokhoz tartozó jegypénztár, beteg-, és vendégirányítási rendszerek megújulnak, büfét és bemutatótéret alakítanak ki. A vendégek előtt eddig elzárt alagsori helyiségeket is megnyitják, ez az iszapépület előcsarnokából lesz megközelíthető. Megtekinthetővé válik a több mint száz éves csempefal, az épület létrehozói előtt nevük magyar és német nyelvű felsorolásával tisztelegnek. Felújítják az Északi és Déli Kádosztályat is, gyógy- és kádszolgáltatásokat, valamint új, független alternatív gyógyászati és szépészeti kezelőhelyiségeket, sókamrát is kialakítanak. A földszinti kabinsor és a gyógyudvari háromszintes öltözőépület is megszépül. A gyógyudvar és a "Római kút" rekonstrukciója, kávézó kialakítása, valamint a napozóterasz felújításának befejezése szintén a projekt része.

A felújítás mindkét fürdőben várhatóan 2012. október végén fejeződik be. A felújítás teljes időtartama alatt a fürdők zavartalanul üzemelnek. A vendégek a BGHY Zrt. honlapján  keresztül folyamatosan tájékozódhatnak a felújítási munkálatok aktuális állásáról, az időszakosan lezárásra kerülő részlegekről. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.