Bármilyen hihetetlen hát, régebbi ital a magyar gyümölcspálinka, mint a konyak vagy a rum. A kulturált pálinkafogyasztásnak is megvannak a maga szabályai: megfelelő, „tulipános” pohárból illik inni, hogy az illatanyagokat is élvezhessük, szobahőmérsékleten és ne jégszekrényben tároljuk az italt, és egy kóstolás közben vízzel semlegesítsük a szánkban az ízeket. A pálinkatörvény értelmében három szigorú szabály vonatkozik a magyar italra: csak Magyarországon készülhet, csak Magyarországon szedett gyümölcsökből és gyümölcsön kívül semmi más nem kerülhet bele (még méz sem).
Míg a pálinkát elsősorban belföldön értékesítik, a külföldi turisták jelentős számban keresik fel a főzde kóstolótermét. Főleg finn, skandináv, újabban pedig orosz és ukrán csoportokat fogadnak. Az északi vendégeket különösen kedvelik, mivel általában kifosztják az ajándékboltot.