Pünkösdre kinyitnak a pincék

Idén immár három napon át – május 10-12. között – várják borbarátokat a „Nyitott Pince Napok” szervezői, azaz a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió, a Magyar Turizmus Zrt. és az akcióhoz csatlakozó 116 kisebb-nagyobb pincészet hazánk 18 borvidékéről.

Mint a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a cél a magyar borok népszerűsítése és a hazai vendégéjszakák számának növelése ebben az időszakban. Mivel a naponta 9-19 óra között nyitva lévő pincészetekben - ahol háromféle bort lehet a betérőknek ingyen, vagy kedvezményes áron kóstolniuk - elsősorban a borral foglalkozó gazdák várják a nagyérdeműt, az akció sikerét abban látják a szervezők, hogy ez alkalommal a borkészítés legbensőségesebb pillanataiba is betekintést nyerhetnek a borszerető kívülállók. És létrejöhet borosgazda és fogyasztó között egy olyan ismeretség, kötődés, amely valószínűsíti, hogy ez a kapcsolat nem csupán pünkösdi királyság. A tavalyi Nyitott Pince Nap alkalmával végzett felmérésből is hallhattunk adatokat. Eszerint a pincék elérték céljukat: bővül vendégkörük, kulturált borfogyasztásra adódik lehetőség három napon át, és az is kiderült, a hozzájuk betérő borturisták 74 százaléka tudatosan kereste fel valamelyik nyitva tartó pincészetet. Sok köztük a külföldi vendég, a borvásárlási lehetőséggel pedig mind a hazai, mind a külföldiek éltek: összesen 72 százalékban válaszolták azt a pincészetek, hogy nem távoztak tőlük üres kézzel a borturisták. 18,6 százalékuk szállást is foglalt a közelben, 40 százalékuk pedig ételt is rendelt a pincészetben a borkóstoló mellé. A megkérdezett pincészetek 65 százaléka válaszolta, hogy neve ismertségét segítette az akció, és 76 százalékuk bízik abban, hogy ez egyben vendégkörbővüléssel is jár. Egyébként idén elég változatos módon várják a kisebb-nagyobb – elsősorban családi vállalkozásként működő – pincészetek a Pünkösdkor hozzájuk betérőket: van, ahol nem aprózzák el, és ökröt sütnek ez alkalomra, van, ahol friss pogácsát tesznek a pohár mellé borkorcsolyaként. Végül két különlegességről is hallhattunk: a Sopron környéki pincéket egy 40 fős kerékpározó csapat keresi fel (már bejelentkeztek a pincészetekbe), és legtöbb helyen lesz lopóból kóstoltatás. Ami, mint kiderült, Európában különleges dolognak számít, a külföldről érkezők külön keresik ezt a fajta borkóstolást.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.