T. rex van?

Az a sztori jut eszembe – miközben haladunk az M3-ason utunk célja, Miskolctapolca felé –, amikor egy vendég néhány éve szintén e település egyik szálláshelyére foglalt magának egy csodásnak ígérkező wellnesshétvégét, azonban Pestről elindulva az ország túlfelén, a Veszprém megyei Tapolcán kötött ki. Amikor tisztázták vele a félreértést, a vendég családostul ismét beszállt a kocsiba, így lazulós pihenés helyett az autójukban, utazással töltötték a fél hétvégét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pedig Miskolctapolca – amely tulajdonképpen Miskolc üdülő- és gyógyvárosrésze – barlangfürdője és gyógyszolgáltatásai mindig is ismert és nevezetes célpontnak számítottak a pihenni vágyók körében. Egy év leforgása alatt pedig a volt autós kemping helyén egy olyan különleges szálloda- és szórakoztatókomplexumot varázsolt a bükkerdő mélyére tulajdonosa, egy nemzetközi szinten is sikeres magyar cégcsoport, a HELL, amely Európa-szinten párját ritkítja.

Ide igyekszünk most, és ugyan – szerencsére – nem a több száz kilométerre lévő Veszprém megyében keressük Miskolctapolcát, de tény, hogy a GPS útmutatásai alapján mi is alaposan eltévedünk. Zseniális logikával következtetjük ki, hogy az előttünk álló nyúlfarknyi nyaraló, egy pöttöm sziklakert tetején – ahová a koordináták alapján jutottunk – nem lehet a 2016 májusában megnyílt, 65 lakóegységet magában foglaló, 5,5 hektáros szállás és szórakoztató-központ.

Miközben már a recepción téblábolva várjuk e napra házigazdánkat, a szálloda igazgatóját, Poncsák Pált, csak ámulunk és bámulunk. Mert ugyan valóban hallottuk korábban, hogy itt minden ház finn rönkfából, különleges HONKA technológiával épült, de a látvány annyira megkapó, különleges, miközben egyben természetesnek hat, hogy szinte leírhatatlan – ezt látni kell! Ráadásul nemcsak a szemnek, hanem egy másik érzékszervünknek, az orrnak is élményt ad, ugyanis a fa mindent átható, megnyugtató illata szinte körüllengi az Avalonba érkezőt.

A ház nevének eredetéről kérdezzük először házigazdánkat: kiderül, a nevezetes, eltűnt szigetet jelölte Arthur király legendájában, és a név tulajdonképpen almát jelent. Ha most almát nem is, de többféle különleges gyümölcsöt megkóstolunk reggelizés közben a terem közepére felhalmozott, gazdag kínálatból, amelyben még indiai füge (!) is szerepel. Igaz, ez utóbbi nem éppen autentikus helyi termék, azonban a ház reggeli séfje, Tullner Csaba – aki a kezdetektől vezeti a konyhán a munkát – azt mondja, ügyel arra, hogy környékbeli, regionális termelőktől szerezzen be minden olyan alapanyagot, tejterméket, húsárut, mézet, zöldséget, gyümölcsöt, amelynek színvonala, minősége és mennyisége az általuk elvárt magas szintnek megfelel.

Amúgy sajnos három hatalmas tányér ez-az eltüntetése után (de volt köztük egészséges müzli, gyümölcsökkel, laktózmentes joghurttal is), az Avalon almájának emlegetése közben következik a bűnbeesés: röviddel a reggeliztetés zárórája előtt, csaknem 11 órakor álomtejberizs kerül hívógatóan elénk. Pihe-puha, vaníliaillatban olvadozik, szinte könyörög a vastag kakaóöntetért. A séf szerint nemcsak gyerekvendégeik, hanem szüleik körében is mindig nagy siker.

Gyerkőcökből különben a házban nincs hiány, sőt. Köszönhetően többek közt a 2500 négyzetméternyi, szabadtéri Maya Játszóparknak, ahol annyi szabadtéri ugráló, hinta, csúszda és miegyéb van, hogy könnyebb lenne felsorolni azt, ami nincs, mint a gyerekseregnek való szuperjátékok listáját. A gyerekparadicsomot már az egyik elektromos golfautó árnyas mélyéről, kényelmes bőrülésekről tekinthetjük meg, a profi kis jármű hangtalanul siklik a turisztikai park egyik látványosságától a másikig. Nekünk a Jurassic Park első részében szereplő járgányt juttatja eszünkbe, és szemünkkel már azt keressük, hol van az egyik megállónál, a kerítésen túl a csőrlőn leeresztett kecske, amelyet aztán a félelmetes T. rex szempillantás alatt tüntet el. Kecske sehol, szerencsére a csúcsragadozó dinoszaurusz is inkább a filmvásznon riogat, azonban épp sofőrként tevékenykedő komornyikunk (esküszöm, így hívják!) egy nem akármilyen látványosságnál áll meg: mutatja Magyarország legmodernebb elektromos gokartversenypályáját, amely 560 méter hosszú, hét különböző szakaszra osztható, 35 gokart roboghat rajta, és olyan speciális, professzionális időmérővel szerelték fel, amely külön-külön méri és mutatja a pályán versenyzők köridejét, eredményeit a hatalmas LED-falon, sőt, a verseny végén a győztesnek külön gratulál.

Továbbkanyargunk az Avalon ösvényén, biciklisek, segwayesek suhannak el mellettünk. A 15 exkluzív rönkház egyikénél parkolunk, és megnézzük az emeletes, pazarul berendezett, amerikai luxusfaházakra emlékeztető, modern épületet.

Végre egy hely, ahol hiába volt sok pénze az építkezésre a hazai befektetőcsoportnak, a HELL-nek, tagjai mégsem képzelték magukat egyúttal belsőépítész-szakértőnek a sikeres pénzügyi manőverek közben, hanem erre a feladatra profi szakembergárdát – Juhász Sándor (Archikron Kft.) és Fejes Gergő (Plus Design Studio) – bíztak meg. Az eredmény önmagáért beszél: nemcsak elegáns luxus jellemzi a lakóhelyiségeket, fürdőket, az erkélyek berendezéseit, bekészítéseit, hanem szín-, és formavilágában, valamint anyagválasztásában is egyedülálló ma idehaza. Alapvetően mindenütt a természet közelsége a meghatározó – ezt a rönkfa stílus szinte „adja” is –, de nem csupán önmagában szép a design, hanem itt valóban minden a vendég kényelmét, kényeztetését szolgálja. Ahogy tovább fokozza ezt az érzést a park kül- és beltéri medencékkel, szaunákkal felszerelt wellnessrészlege is.

Komornyikunk (amúgy egészen megszoktuk, hogy a parkban ilyen személy végig a rendelkezésünkre áll) a hagyományos gasztronómiai élményeket nyújtó Sörkert mellett hajt el, ahonnét faszénen grillezett húsok, zöldségek illata száll fel ínycsiklandozóan, majd szertartásosan elköszön kísérőnk egy igazi olasz kulináris pontnál: az Avalon Ristorante impozáns, szintén lenyűgöző építészeti megoldásokat felvonultató, tradicionális olasz étteremnél, ahol már teszik is elénk a tökéletes állagú és pompás finomságokkal megrakott pizzát. Egymásra nézünk, és mondani sem kell: most kellene megállítani az időt.

A csúcson kell abbahagyni, tartják a nagyok, és milyen igazuk volt. Az Avalonban tett rövid látogatásunk során tapasztaltakat röviden, tömören így összegezhetnénk: a Bükk mélyén megtaláltuk a teljes és tökéletes kikapcsolódást.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.