Télre charterboomot hozhat a Sólyom

A téli charterpiacot jelentősen átalakíthatja a Sólyom Hungarian Airways megjelenése, jelentette ki Az Utazónak Zám Tibor, a charterpiac legnagyobb szereplőjének számító Best Reisen utazási iroda vezetője. A szakember szerint a nyár egyik slágere ma is Egyiptom, amely a zavargások ellenére nem kevésbé biztonságos, mint tavaly, vagy tavalyelőtt.

Zám Tibor szerint sajnos már megszokott, hogy a késő tavaszi, nyári időszak új politikai fellángolásokat hoz az arab országokban – idén megint Egyiptomban. Ennek ellenére, ugyan összességében némileg csökkent az utazási kedv, de szerinte ez csak átmeneti állapot. Egyiptom már 1993 óta az úgynevezett "2." kategóriában szerepel a Külügyminisztérium listáján, ami fokozott óvatosságra inti a kutazókat. A szakmában elterjedt mondás szerint azonban kétféle ember létezik: az egyik már volt Egyiptomban, a másik pedig oda készül.

Aggodalomra nincs ok, a tanácsokat azonban érdemes betartani

A turisták megszokták, hogy Egyiptomban mindig van valami, ugyanakkor azt is tudják, hogy a tengerparti üdülőhelyek messze esnek a zavargások helyszínétől, azoktól jól elszeparálhatók, és a közbiztonság magas fokával a hatalom is mindent megtesz azért, hogy ez a fontos bevételi forrás ne apadjon el. Az üdülőhelyek abszolút biztonságosak, az utasokat legfeljebb a fokozott biztonsági intézkedésekések és az erős rendőri készenlét emlékezteti az erős politikai nyomásra. A tengerparton minden szállodai és egyéb szolgáltatást igénybe lehet venni, zavartalanul működnek a szórakozóhelyek is. Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy Kairótól olyan messze vannak a tengerparti üdülőhelyek, mintha mi Európa teljesen másik felébe utaznánk. Igaz a zavargások miatt egy időre leállítottuk a kairói és luxori kirándulásokat – elemez -, de mára annyit javult a helyzet hogy a luxori túrák újra mennek. (Mivel ott nem volt semmi rendbontás, ez végül felesleges óvatosságnak bizonyult). A sokszor hangoztatott jó tanácsok persze nem feleslegesek: ne utazzunk Kairóba vagy más északi nagyvárosba, főleg ne kíséret nélkül, egyénileg. Ne keveredjünk csoportosulásokba - a tüntetés nem népünnepély, ki kell maradni belőle. Fotózni sem szabad az eseményeket, mert a tömeg tisztában van azzal, hogy a rendőrség szokott így bizonyítékot gyűjteni a rendzavarók ellen. És mivel Ramadan van, legyünk tekintettel a vallási érzékenységre is: ilyenkor nem illik a nyílt utcán enni-inni nekünk sem, mert ezt is provokációként lehet értelmezni. Válasszuk ilyenkor éttermeket, szállodákat, ahová be lehet ülni.

Új lehetőséget hozhat a charterpiacon a Sólyom

Zám Tibor úgy látja, a fapadosok konkurenciája, a Malév kiesése erősen megviselte a charter piacot. A most színre lépő Sólyomnak ezért nagy szerepe lehet abban, hogy a téli charter kínálat megélénküljön és az árak is konszolidálódjanak. Tavaly ugyanis a piacot stabilizáló Malév bukása után a második legnagyobb szereplő, a Travel Service a téli időszakra kivonta Budapestről a gépeit. Ennek hatására pedig Egyiptomba például 30 százalékkal növekedtek az árak, miközben több hagyományos téli desztinációra, különösen a távoli egzotikus célállomásokra nem is lehetett eljutni charterekkel. Ez még inkább megdobta az árakat, miközben ismét bebizonyosodott, hogy a fapadosok semmilyen szinten nem pótolják a nemzeti légitársaságot. Más kérdés, hogy a hazai kereslet erősödése így sem igen várható: a piac szűkülése, az elő-és utószezon lerövidülése már évek óta tartó folyamat. A Sólyom azonban új színt és lehetőséget hozhat a charter piacra, miközben Zám Tibor szerint a menetrendi piacon is nagy szükség van a felső és prémium szegmensnek nyújtott szolgáltatásra.

Forrás: Az Utazó


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.