Török kürtőskalácsos nyílt Berlinben

A nyugat-berlini Kurfürstendamm metróállomás aluljárójában nyílt büfé a Makara nevű török hálózat első külföldi tagja. A 2011-ben alapított láncnak Isztambulban és több más török nagyvárosban összesen harminc tagja van. Ismertségét nagyban növeli egy marketingfogás: a Kuzey Güney (Kelet-Nyugat) című szappanopera egy szereplője is egy Makara-büfében dolgozik.

A Törökországban igen népszerű sorozat a németországi török közösségben is kedvelt. Berlinben is sokan nézik, például a Bilir-család. A sorozatból származik az ötlet, hogy Németországban is meg lehetne próbálkozni a kürtőskaláccsal - mondta az MTI-nek Serkan Bilir, az első németországi Makara-büfé tulajdonosa.

A kürtőskalács nem ismeretlen Berlinben, de a magyar árusok csak időnként, főleg az ünnepi vásárokon, például karácsony idején tűnnek fel a városban. Állandóan működő kürtőskalácsos nincsen. "Mindenütt csak a hagyományos pékségek vannak, pedig a kürtőskalács egész évben finom" - mondta Serkan Bilir.

A berlini török családban született vállalkozó is egy pékséget vezetett az utóbbi három évben, és egyre erősebben érezte, hogy inkább valami újat kellene kezdenie. A franchise rendszerben működő Makara hálózatra felesége, a tévésorozat nagy rajongója hívta fel a figyelmét.

A forgalmas aluljáróban március végén nyitotta meg büféjét. A kürtőskalácsot magyar specialitásként hirdetik és elkészítésekor a magyar hagyományokat követik - emelte ki Serkan Bilir. Elmondta: úgy tudja, a hálózat alapítója Magyarországon figyelt fel az édességre, és a Makara-büfékben használt elektromos sütők is magyar technológia alapján készültek.
Ugyanakkor a magyar hagyományt a török környezetben újraértelmezték, így megjelent például a nutellás és a pisztáciás kürtőskalács, valamint az édes fajták mellett a sós - sajtos-olivás - változat is. Berlinben aztán még tovább fejlődött a magyar eredetű kalács kultúrája: Serkan Bilir innovációja a jalapeno csilipaprikával ízesített, igen csípős kürtőskalács.

A nyitás óta eltelt három hét alatt elkezdett formálódni a törzsvásárlói kör. Van már olyan vendég is, aki szinte minden nap kürtőskalácsot reggelizik - mondta a tulajdonos. Ugyanakkor a forgalom élénkítése céljából csökkenteni kellett az árat, a kezdeti 4 euró (mintegy 1200 forint) helyett így már 2,70 és 3,20 euró közötti bevezető áron lehet kapni kürtőskalácsot az egyik leghíresebb berlini sugárút elején lévő metrómegállónál.

Forrás: MTI; atv.hu, Franchiseportál


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.