Új épülettel gazdagodott az Etyeki Kúria Borászat

Matolcsy Sára, az Etyeki Kúria Borászat ügyvezető igazgatója köszöntője után Bordás Péter építész, Babarczi László projektfelelős és Mérész Sándor főborász vezette körbe a sajtó képviselőit a szeptember 19-i ünnepélyes megnyitó keretében átadott, Magyarország egyik legkorszerűbb borászatában. Alig több mint egy évvel az ünnepélyes alapkőletétel után befejeződtek a borászat átfogó modernizálási és bővítési munkálatai. Az idei szüret már a 220 m2-ről 1100 m2-re megnövekedett alapterületű, 2.500 hektoliter bor befogadására alkalmas épületben zajlik a múlt hét közepe óta.

Mérész Sándor főborász 2009 májusában állt munkába az Etyeki Kúriánál. Nem a szavak embere, inkább a tetteké: Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval együtt megvalósították a borászat modernizálását. Mérész Sándor első feladata a termékpaletta áttekintése volt, melyet hamarosan követett a borászat megjelenésének újragondolása és átalakítása. Matolcsy Sárával közös munkájuk eredményeként jött létre a borászat mai portfóliója.

A nemzetközi élmezőnyhőz való felzárkózáshoz szükséges termelési feltételeket, valamint a gazdaságos üzemméretet a most befejezett, 600 millió forintot meghaladó értékű beruházás révén érték el. Az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizáláson és jelentős bővítésen esett át, ezáltal az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt. A beruházás részben a még 2009-ben, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA II., jogcímkód: 6.128.01.01) elnyert, mintegy 144 millió forint, valamint a Borászati gépek és technológiák beszerzésének támogatására kiírt pályázatokon elnyert mintegy 25 millió forint forrásból valósult meg.

A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves, borászatok tervezése terén gyakorlattal rendelkező építészirodát bíztak meg, a Bord Építész Stúdiót. Igazi műhelymunka folyt, amelynek keretében állandósult a párbeszéd az építész és borász között annak érdekében, hogy az épület minden egyes részlete a borászati munka hatékonyságát, precizitását szolgálja. A tervezés során nem kevesebb figyelmet szenteltek a bor értékesítésére és bemutatására szolgáló, valamint az iroda funkciójú terek kialakításának.

A stúdió alapítója, Bordás Péter arról mesélt az újságíróknak, hogy munkái során kiemelt hangsúlyt helyez a környezet és az épület kölcsönhatására, egymással való kapcsolatukra, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatára. Cél volt, hogy az épület tükrözze a hely egyedi hangulatát, ugyanakkor első helyen a funkcionalitás áll, hiszen ki kellett elégíteni a borászat műszaki és logisztikai követelményeit. Fontos szempont volt az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztító rendszer beüzemelése.

Az építészeti tervek kiindulási pontja egyszerűen az Etyeki Kúriához vezető út követése és folytatása volt. A koncepció fontos része, hogy a látogató átélje a megérkezés érzését. Az épület természetközeliségét biztosítja a sok üvegfelület, mely egyben lehetővé teszi természetes fény kihasználását is.

A földfelszín felett az új épületegyüttes a megújult palackozó üzem meghosszabbításaként a korábbi pince fölé épült. Az erre merőleges épületrészben helyezkedik el az értékesítési célokat is szolgáló borbíráló helyiség a hozzá tartozó látványos terasszal valamint a vinotéka is. A vinotéka kisebb kóstolásokra alkalmas, mintegy 20 fő befogadásáig, a borbíráló helyiség kapacitása 100 fő, a terasz további 100 főnek adhat helyet jó idő esetén. A borbíráló hangosítással és vetítéstechnikával felszerelt terme kitűnő helyszíne lehet céges megbeszéléseknek, kisebb konferenciáknak is. A rendezvényterem felett kaptak helyet az irodák.

A bővítés eredményeként az új pince alapterülete a korábbi mintegy háromszorosára nőtt. Az üzem hármas tagolású: az első részben kap helyet a palackos és a hordós érlelő tér, a másodikban a tartályos tér, a harmadikban pedig a készáru raktár. A pincészet jelenleg mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas.

A süllyesztett udvarnak köszönhetően a pince közvetlen „utcai” kapcsolattal rendelkezik, mely logisztikai szempontból fontos. A készáru-raktározás modern polcrendszer és elektromos targonca beszerzésével vált alkalmassá a kor követelményeinek kielégítésére. Az épület kialakítása lehetőséget ad a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia alkalmazására. Már üzemel az új szőlőfeldolgozó gépsor és egy teljesen új, innovatív tartályhűtő- és fűtőberendezés is. Ezek a gépek és a gravitációs szőlőfeldolgozás nagy lehetőségeket rejtenek az idei és következő évjáratokra nézve.

Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is. Ez egyfelől élelmiszerbiztonsági, másfelől üzemszervezési szempontból nagy jelentőségű és innovatív megoldás.

A belső terek berendezésénél elsődleges szempont volt a marketing és az építészet összehangolása,a branding egyik fontos eszközeként a belső terekben folyamatosan visszaköszönnek a márkaelemek. Az Etyeki Kúria 2010-ben megtörtént újrapozicionálásáért felelős Cordula Alessandri ebben a munkában is kreatív tanácsadóként vett részt, szoros együttműködésben a bécsi Mobimenti Studió belső építész tulajdonosával, Renate Allmayer-Beckkel.

Babarczi László projektért felelős ügyvezető ismertette a beruházás főbb mozzanatait. Elmondta, hogy a kivitelező cég kiválasztásánál az elsődleges szempont az volt, hogy egy olyan jó referenciákkal rendelkező, megbízható, kellő cégmérettel rendelkező, magyar középvállalat kapja a megbízást, amelyik teljes mértékben magáénak érzi és kiemelt projektként kezeli az Etyeki Kúria bővítését. Az ITAG Építő- és Beruházási Tanácsadó Kft. közreműködésével a választás a győri székhelyű Mikolasek Építő és Szolgáltató Kft-re esett.

A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria jelentősen, mintegy 9 hektárral bővíti szőlőterületeit is az alcsútdobozi Nagy Látóhegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. Az új területek betelepítése 2015 tavaszán történik majd, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc és Pinot Noir fajtákkal.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.