Változások a pekingi utcán

Több olyan változás történt az utóbbi hónapokban Kínában, ami érinti a turistákat is.

Az éttermi számla például kaparós sorsjegy funkcióval bővült. Az ottani APEH ugyanis olyan éttermi számlákat bocsátott ki, aminek elkérése minden vendég érdeke. A lap jobb felső részén van egy fekete csík, amit ha a vendég lekapar, 50, 100 vagy talán még több jüant is visszanyerhet. Ha valaki nem nyert, az se baj, az étterem már nem tagadhatja le a bevételét.

A korábban megszokotthoz képest több koldus van Peking utcáin. Nagy részük vak, vagy testi hibás. Zenélnek kéthúrú hegedűn, vagy gurulnak deszkalapra szerelt csapágyakon hason fekve. Feltételezhető, hogy egy részük nem magának gyűjti az alamizsnát, hanem valakinek, aki enni ad nekik. Pekingi újságban jelent meg, hogy egy kínai faluból többen összeálltak és a fővárosba jöttek koldulni. A bevételből falujukban házat építettek.

A járókelőket szinte minden turisztikai célpont közelében zaklatják a jövő-menő árusok. Az ál-Rolex órát 200 jüanért ajánlják a Barátság Áruház előtt. Ha a turista tovább akar menni, már két órát ad az árus ennyiért. Az eladó fokozatosan megy le az árral, akár 50 jüanig. Ha mégsem vagyunk hajlandóak megvenni a hamisítványt, jön a következő ajánlat: akkor vegyen zoknit, csomagban öt párat. A mozgóárusok gyakran nagyon erőszakosak, de 10 jüanért (250 forint) akár kéthúrú kínai hagyományos hegedűhöz is hozzá lehet jutni.

Főleg Pekingben a sétálóutcában vannak olyan kínai fiatalok, akik megszólítják a gyanútlan járókelőket, azt kérdezik tőlük angolul: "Melyik országból jöttél? Hogy érzed magad?" Majd bemutatkozásként elmondják, hogy diákok, akik festeni tanulnak. Felajánlják, hogy elviszik a turistát a műhelyükbe, ahol sok szép kínai stílusú képet nézhet meg. Ha a külföldi igent mond, elcsalják egy forgalomból kieső helyiségbe, ahol csak ők vannak. Ekkor a külföldi ki van szolgáltatva a „diáknak” aki nem más, mint egy felhajtó. Többnyire megjelenik a „mester” is. Bármilyen gyenge a festmény, felmagasztalja a képet, amit drágán akarnak eladni. Amikor a külföldi nem hajlandó a képvásárlásra, elkezdenek siránkozni, hogy ők éheznek, élelmiszerre kell a pénz. Ilyenkor, hogy szabaduljanak, a „vevők” vesznek egy képet. Nagyon nehezen, sok vita után szabadul az, aki nem hajlandó vásárolni.

Januártól ingyen léphetnek be a gyerekek 14 éves korig minden kínai állami múzeumba. A rendelet azokra a gyerekekre vonatkozik, akik szüleikkel, felnőtt kísérővel, vagy csoportosan keresik fel a múzeumokat.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.