Véget ér a balatoni hekk hegemónia?

Nagyot fejlődött Gyenesdiás a közelmúltban, tizennyolcmillió forintos beruházással Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac (BAB) néven június elején megnyílt a Balaton első hal- és termelői piaca a településen.

A piac felépítésére a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület jelentős uniós támogatást nyert, amelyhez az önkormányzat is hozzájárult. Az őstermelők kilenc nagyon szép fából készült pavilonban és harminc nyitott árusítóhelyen kínálhatják portékáikat.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere egy tájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy a piacon naponta a balatoni halak mellett mangalicából készült termékek, tejtermékek, biozöldségek is kaphatók. Külön pultokon vásárolhatók meg a gyümölcsök, borok és pálinkák.

A polgármester elmondta azt is, hogy kampány indult  „Együk ki együtt a busát a Balatonból” címmel, a Balaton busaállományának a csökkentésére, ami a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik legnehezebb feladata. A busa Kínából származó, betelepített halfaj, planktonokat fogyaszt, ezzel pedig „táplálékkonkurense” az őshonos halfajok ivadékainak. Egy szakmai megállapítás szerint, ha a busaállomány nem csökkenthető, esetleg növekedne, ez a folyamat a közeljövőben az őshonos balatoni halak állományainak vészes csökkenéséhez vezethet. A füstölt busa akár magyar lazacként is szerepelhetne az étlapokon, olyan gasztronómiai élményt nyújt, árulta el a polgármester.

Gál Lajos szerint egyre több halpiacot kellene nyitni a Balaton partján, mert a nyaralók igénylik a halászlét és a friss balatoni halakat. Gyenesdiáson nem áll meg az élet, a vállalkozók is lassan felismerik a piac jelentőségét, hozzák a lekvár és a friss rétest is a biopiacra. 

Gyenesdiáson harmadik alkalommal rendeznek Keszegfesztivált a Diási Játékstrandon, ez az esemény a Süss fel Nap! 4 hétvégés rendezvénysorozat első fesztiválja. Lesz keszegsütés, halászléfőző-verseny, a gyerekeknek mesék és játékok, az idősebbeknek retro műsor, a fiatalabbak pedig különböző együttesek zenéjét hallgathatják ebben a két napban, június 25-26-án. Gál Lajos elmondta, a tavalyi, második Keszegfesztiválon fél mázsa halat is eladtak, reményei szerint idén ennél sokkal többet tudnak feldolgozni és a fesztiválon értékesíteni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.