Vomberg Frigyes és Czubor János az idei díjazottak

Mint arról pénteken beszámoltunk, harmadik alkalommal döntötte el a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és 16 szakmai szervezet, hogy kik kapják az idén a Gundel Károly-díjat.

Tizennyolc szakmai kiválóságra érkezett 2016-ban jelölés, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) az idei díjazottak.

 A DíJAZOTTAKRÓL

 CZUBOR JÁNOSRÓL (1945-2016)

Szakmai pályafutása a Gundel Károly Szakképző Iskolához és annak jogelődjeihez kötődik, diákként, szakoktatóként, majd több mint két évtizeden át az ország legrangosabb vendéglátó középiskolájának igazgatójaként. Tevékenységét szinte minden érintett csoport, szervezet egyaránt elismeri és értékeli. Egyöntetűen kivívta a magyar gasztronómia szakmai elismerését, kollégái és az oktatási szakemberek megbecsülését.

A mindenkori iskolafenntartók és az állami kormányzat nagyra tartották tevékenységét és személyiségét. 1980-ban szervezte meg először és adott mindvégig otthont a Nemzetközi Gasztronómiai Ifjúsági Versenynek iskolája, amely a mai napig az egyetlen nemzetközi megmérettetés Magyarországon a szakács-cukrász-pincér tanulóknak. A mai magyar gasztronómia számos meghatározó alakja kezdte pályafutását az általa vezetett Gundel Károly Szakképző Iskolában.

Élete során megkapott elismerései, díjai: Magyar Gasztronómia Szolgálatáért Emlékérem, Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, Apáczai Csere János Díj, Dr. Bárczi Géza Díj, Németh László Díj, Budapesti Középfokú Oktatási Intézmények Igazgatói Szövetségének Díja, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Pro Scola Urbis Díj, Örökös Címzetes Igazgatói rang, Magyar Köztársaság Arany Érdemérem.

Augusztusban bekövetkezett váratlan halálakor az MVI a szakmai szervezetek egyöntetű támogatásával adománygyűjtést szervezett. A temetés költségeinek fedezése után maradt jelentős összeget a családja egy alapítványon keresztül Czubor János munkásságának megőrzésére fordítja.

VOMBERG FRIGYESRŐL

A szakember legutóbb a 2016. évi Bocuse d’Or Európabajnokságán szerzett első helyezett csapat coach-aként került reflektorfénybe. Az Ecseri úti Vendéglátó Ipari Szakmunkásképző Iskolából indult el mesterszakács-karrierje. Konyhafőnök helyettesként kötődik neve a Hotel Duna Intercontinentalhoz, az ausztriai Puchberg Hotel Haus Strengberghez és a Várkert Casinohoz.

A Konyhaművészet és a Borbarát című lapok állandó munkatársaként jegyezte. Mintegy tíz évig volt tagja a Borkollégiumnak. A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar és a Kodolányi János Főiskola szakoktatójaként hozzájárult a következő generáció szakmai fejlődéséhez.

A Magyarországi Konyhafőnökök Egyesületének alapító tagja, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Felügyelő Bizottságának, valamint a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának tagja. Food stilystként számos előadást, továbbképzést tart, versenyeket (pl. Hagyomány és Evolúció) szervez és bonyolít le. Bronzérmet szerzett a Győri szakácsklub csapat tagjaként a legutóbbi Szakácsolimpián és a Világbajnokságon is.

2014-ben a stockholmi Bocuse d'Or Európabajnokságon a 9. helyezett magyar csapatot segítette, 2015-ben a lyon-i Világbajnokságon 13. helyig jutottak, míg az idei Budapesten rendezett Európabajnokságon coachként az 1. helyig vitte a csapatot.

A DÍJRÓL

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében.

Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. Az Ipartestület a díjazottak nevét Gundel Károly születésnapján, 2016. szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.

A KITÜNTETÉSI BIZOTTSÁGRÓL

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. Tizenkét szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a mai magyar vendéglátás és turizmus meghatározó alakjai, valamint a Gundel-család képviselője döntöttek a 18 jelölt munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

A kitüntetési bizottság tagjai:

 • Magyar Vendéglátók Ipartestülete
 • Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
 • Magyar Éttermi Szövetség
 • Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
 • Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
 • Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
 • Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
 • Magyar Éttermi Mesterek Klubja
 • Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
 • Magyar Bocuse d'Or Akadémia
 • Stílusos Vidéki Éttermiség
 • Pannon Gasztronómiai Akadémia
 • A Gundel család egy képviselője
 • Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
 • Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
 • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A DÍJ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2016. november 20-án, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, az Öböl Ház Rendezvényközpontban.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.