Feröer-szigetek – az vajon hol a csudában lehet? Mostantól nem árt tudni, hogy a Feröer egy középkor óta lakott, vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. Neve magyarul Juh-szigeteket jelent.
A gasztrománoknak azért is ideje megjegyezni e szigetcsoport helyét, mert tíz évvel René Redzepi forradalmi bemutatkozása után az északi séfek új generációja erősíti a világ élvonalát, akik közül az egyik a Feröer-szigeteki Paul Andrias Ziska. A fiatal séf az új északi konyhát képviseli káprázatosan KOKS nevű éttermében, Torshavn városában. Redzepi útját követve Ziska is a helyi gazdáktól szerzi be konyhájára az alapanyagokat.
Joggal gondolhatnánk, hogy az aprócska sziget lehetőségei mérete miatt nagyon is limitáltak – ez azonban tévedés. Ziska étlapjának sokszínűségét ugyanis az öreg kontinens szakácsai is megirigyelnék. A kitűnő hozzávalók egyszerű, de annál jobban kidolgozott fogások szerves részét képezik.
Ziska minden egyes kreációját művészeti alkotásként fogja fel, amelyeken reprezentálja a sziget tájképét, építészetét és kultúráját is.
Forrás: Hangar–7 Ikarus Étterem, Salzburg