„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra”

Március 18-án tartotta meg 2009-es Évjárat bemutatóját a Somlói Tavasz Egyesület Budapesten, a Festetics Palotában. A hat termelő alkotta szövetség ez alkalommal is vendégül látott még kilenc helyi pincészetet, így az esemény vendégei széles rálátást kaphattak arra, mit hozott a legutolsó évjárat hazánk legkisebb borvidékének.

„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra” – mondta el dr. Laposa József, a Somlói Tavasz Egyesület tagja a rendezvényt megnyitó beszédében. „A július 18-i jégverés a hegy északi és keleti oldalán 50-80%-os kárt okozott. A déli és nyugati hegyrészeken azonban már csak 10-15%-os volt a veszteség. A megrázó élmény után a termelők annak örülhettek, hogy a szüretig az ültetvények kiheverték a megrázkódtatást, így végül érett, egészséges fürtök kerültek a pincébe.” Az évjárat borait még a hegyen dolgozó borászok sem szívesen ítélik meg ilyen fiatalon, hiszen azok általában 2-5 éves korukra nyerik el legjobb formájukat. Ennek ellenére a termelők véleménye alapján megfogalmazható, hogy aromák tekintetében zamatos lesz az idei termés, szerkezetileg pedig – Györgykovács Imre borász találóan szavakba öntött véleménye szerint – „olyan teltek lesznek, akár egy gyönyörű női test”. Az évjáratkóstolón tizenöt pincészet borait lehetett megkóstolni, közülük tizennégy a Somlón gondozza ültetvényeit, míg a tizenötödik, a szintén a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen szüreteli a termést. A kiállítói asztalokon általában négy-öt bor szerepelt termelőnként, a borvidék hagyományaiból adódóan szinte kizárólag fehérborok. Ez alól kivételt jelentett két rozé és két vörösbor, syrah illetve kékfrankos szőlőfajtákból. A borhoz illő sajtokat a Tebike Kft. biztosította. Az est folyamán kialakult tapasztalatairól Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus a következőképpen számolt be: „Egy ilyen különleges borvidék esetében, mint Somló, sosem egyszerű a fiatal borok kóstolása. Az itteni borok más karakterrel bírnak, mint sok más fehérbor, hiszen legszebb arcukat csak idővel mutatják meg. Egy, pár hónappal a szüret után lezajló borkóstoló ezért szinte megkövetel egy bizonyos fokú jártasságot a somlai borok kóstolásában. Az idei évjárat borait megismerve érezhető volt a nagyfokú érettség, amely a megszokottnál magasabb alkoholtartalom vagy maradékcukor formájában öltött testet. Tekintettel arra, hogy számomra a harmónia a legfontosabb, személy szerint én az utóbbi utat preferálom. Jó példának tekintem erre a francia Loire-völgyének fehérbor-koncepcióját, hiszen ott az évjárat egyedi adottságaihoz alkalmazkodva egy hűvösebb évben több száraz, míg egy melegebben több félszáraz vagy akár édes bor készül. A tegnapi somlói kóstoló legszebb tételei véleményem szerint a Kreinbacher Birtok Juhfarkja, Fekete Béla Hárslevelűje és Györgykovács Imre Traminije volt, de tetszettek Kolonics Károly és Spiegelberg István borai is.” Csorba Gábor, a Budapest Bortársaság szakértője is egyetértett abban, hogy még nagyon frissek voltak a pohárba kerülő tételek, ennek ellenére tendenciájában jól látszott, hogy a sok szőlőfajta közül a hárslevelűből készült borok jártak a legelőbbre. Számára Kolonics Károly, Györgykovács Imre és a Kreinbacher Birtok mintái voltak a legígéretesebbek, de ő is kiemelte Spiegelberg István borait, amelyeket a maradék cukor ellenére kifejezetten vagánynak tartott. A Somlói Tavasz Egyesület következő programja a Somlói Tavasz Fesztivál lesz, amelyre május 21-22. között kerül sor a Somlón, a Nagyréten. (Sajtóközlemény)

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.