„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra”

Március 18-án tartotta meg 2009-es Évjárat bemutatóját a Somlói Tavasz Egyesület Budapesten, a Festetics Palotában. A hat termelő alkotta szövetség ez alkalommal is vendégül látott még kilenc helyi pincészetet, így az esemény vendégei széles rálátást kaphattak arra, mit hozott a legutolsó évjárat hazánk legkisebb borvidékének.

„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra” – mondta el dr. Laposa József, a Somlói Tavasz Egyesület tagja a rendezvényt megnyitó beszédében. „A július 18-i jégverés a hegy északi és keleti oldalán 50-80%-os kárt okozott. A déli és nyugati hegyrészeken azonban már csak 10-15%-os volt a veszteség. A megrázó élmény után a termelők annak örülhettek, hogy a szüretig az ültetvények kiheverték a megrázkódtatást, így végül érett, egészséges fürtök kerültek a pincébe.” Az évjárat borait még a hegyen dolgozó borászok sem szívesen ítélik meg ilyen fiatalon, hiszen azok általában 2-5 éves korukra nyerik el legjobb formájukat. Ennek ellenére a termelők véleménye alapján megfogalmazható, hogy aromák tekintetében zamatos lesz az idei termés, szerkezetileg pedig – Györgykovács Imre borász találóan szavakba öntött véleménye szerint – „olyan teltek lesznek, akár egy gyönyörű női test”. Az évjáratkóstolón tizenöt pincészet borait lehetett megkóstolni, közülük tizennégy a Somlón gondozza ültetvényeit, míg a tizenötödik, a szintén a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen szüreteli a termést. A kiállítói asztalokon általában négy-öt bor szerepelt termelőnként, a borvidék hagyományaiból adódóan szinte kizárólag fehérborok. Ez alól kivételt jelentett két rozé és két vörösbor, syrah illetve kékfrankos szőlőfajtákból. A borhoz illő sajtokat a Tebike Kft. biztosította. Az est folyamán kialakult tapasztalatairól Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus a következőképpen számolt be: „Egy ilyen különleges borvidék esetében, mint Somló, sosem egyszerű a fiatal borok kóstolása. Az itteni borok más karakterrel bírnak, mint sok más fehérbor, hiszen legszebb arcukat csak idővel mutatják meg. Egy, pár hónappal a szüret után lezajló borkóstoló ezért szinte megkövetel egy bizonyos fokú jártasságot a somlai borok kóstolásában. Az idei évjárat borait megismerve érezhető volt a nagyfokú érettség, amely a megszokottnál magasabb alkoholtartalom vagy maradékcukor formájában öltött testet. Tekintettel arra, hogy számomra a harmónia a legfontosabb, személy szerint én az utóbbi utat preferálom. Jó példának tekintem erre a francia Loire-völgyének fehérbor-koncepcióját, hiszen ott az évjárat egyedi adottságaihoz alkalmazkodva egy hűvösebb évben több száraz, míg egy melegebben több félszáraz vagy akár édes bor készül. A tegnapi somlói kóstoló legszebb tételei véleményem szerint a Kreinbacher Birtok Juhfarkja, Fekete Béla Hárslevelűje és Györgykovács Imre Traminije volt, de tetszettek Kolonics Károly és Spiegelberg István borai is.” Csorba Gábor, a Budapest Bortársaság szakértője is egyetértett abban, hogy még nagyon frissek voltak a pohárba kerülő tételek, ennek ellenére tendenciájában jól látszott, hogy a sok szőlőfajta közül a hárslevelűből készült borok jártak a legelőbbre. Számára Kolonics Károly, Györgykovács Imre és a Kreinbacher Birtok mintái voltak a legígéretesebbek, de ő is kiemelte Spiegelberg István borait, amelyeket a maradék cukor ellenére kifejezetten vagánynak tartott. A Somlói Tavasz Egyesület következő programja a Somlói Tavasz Fesztivál lesz, amelyre május 21-22. között kerül sor a Somlón, a Nagyréten. (Sajtóközlemény)

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.