„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra”

Március 18-án tartotta meg 2009-es Évjárat bemutatóját a Somlói Tavasz Egyesület Budapesten, a Festetics Palotában. A hat termelő alkotta szövetség ez alkalommal is vendégül látott még kilenc helyi pincészetet, így az esemény vendégei széles rálátást kaphattak arra, mit hozott a legutolsó évjárat hazánk legkisebb borvidékének.

„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra” – mondta el dr. Laposa József, a Somlói Tavasz Egyesület tagja a rendezvényt megnyitó beszédében. „A július 18-i jégverés a hegy északi és keleti oldalán 50-80%-os kárt okozott. A déli és nyugati hegyrészeken azonban már csak 10-15%-os volt a veszteség. A megrázó élmény után a termelők annak örülhettek, hogy a szüretig az ültetvények kiheverték a megrázkódtatást, így végül érett, egészséges fürtök kerültek a pincébe.” Az évjárat borait még a hegyen dolgozó borászok sem szívesen ítélik meg ilyen fiatalon, hiszen azok általában 2-5 éves korukra nyerik el legjobb formájukat. Ennek ellenére a termelők véleménye alapján megfogalmazható, hogy aromák tekintetében zamatos lesz az idei termés, szerkezetileg pedig – Györgykovács Imre borász találóan szavakba öntött véleménye szerint – „olyan teltek lesznek, akár egy gyönyörű női test”. Az évjáratkóstolón tizenöt pincészet borait lehetett megkóstolni, közülük tizennégy a Somlón gondozza ültetvényeit, míg a tizenötödik, a szintén a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen szüreteli a termést. A kiállítói asztalokon általában négy-öt bor szerepelt termelőnként, a borvidék hagyományaiból adódóan szinte kizárólag fehérborok. Ez alól kivételt jelentett két rozé és két vörösbor, syrah illetve kékfrankos szőlőfajtákból. A borhoz illő sajtokat a Tebike Kft. biztosította. Az est folyamán kialakult tapasztalatairól Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus a következőképpen számolt be: „Egy ilyen különleges borvidék esetében, mint Somló, sosem egyszerű a fiatal borok kóstolása. Az itteni borok más karakterrel bírnak, mint sok más fehérbor, hiszen legszebb arcukat csak idővel mutatják meg. Egy, pár hónappal a szüret után lezajló borkóstoló ezért szinte megkövetel egy bizonyos fokú jártasságot a somlai borok kóstolásában. Az idei évjárat borait megismerve érezhető volt a nagyfokú érettség, amely a megszokottnál magasabb alkoholtartalom vagy maradékcukor formájában öltött testet. Tekintettel arra, hogy számomra a harmónia a legfontosabb, személy szerint én az utóbbi utat preferálom. Jó példának tekintem erre a francia Loire-völgyének fehérbor-koncepcióját, hiszen ott az évjárat egyedi adottságaihoz alkalmazkodva egy hűvösebb évben több száraz, míg egy melegebben több félszáraz vagy akár édes bor készül. A tegnapi somlói kóstoló legszebb tételei véleményem szerint a Kreinbacher Birtok Juhfarkja, Fekete Béla Hárslevelűje és Györgykovács Imre Traminije volt, de tetszettek Kolonics Károly és Spiegelberg István borai is.” Csorba Gábor, a Budapest Bortársaság szakértője is egyetértett abban, hogy még nagyon frissek voltak a pohárba kerülő tételek, ennek ellenére tendenciájában jól látszott, hogy a sok szőlőfajta közül a hárslevelűből készült borok jártak a legelőbbre. Számára Kolonics Károly, Györgykovács Imre és a Kreinbacher Birtok mintái voltak a legígéretesebbek, de ő is kiemelte Spiegelberg István borait, amelyeket a maradék cukor ellenére kifejezetten vagánynak tartott. A Somlói Tavasz Egyesület következő programja a Somlói Tavasz Fesztivál lesz, amelyre május 21-22. között kerül sor a Somlón, a Nagyréten. (Sajtóközlemény)

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.