50 éves a Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap.

A hagyományteremtő jellegű rendezvényen egész napos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel és sok más meglepetéssel várja vendégeinket az MKVM.

Pillantsuk kicsit bele a szülinap alkalmából ezúttal ingyenes programokba, ahol a sok játékkal és mókával ezúttal mi is újra gyermekek lehetünk!

10.00-18.00 között Századfordulós hangulatú fotók készítése a látogatókról

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Színes papírtáska-díszítés

Saját motívumokkal nyomdázunk, hogy így vidám (és környezetbarát) papírtáskákat készítsünk. Ez lehet a következő ajándékok búvóhelye!

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között A múzeum tortája

A gyerekek kipróbálhatják az igazi cukrászok eszközeit, melyekkel csodákat alkothatnak. Megtanulhatják a marcipán mintázás technikáját - gyurmából. Az így elkészített elemeket minden látogató elhelyezheti hatalmas születésnapi dísztortánkon.

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Ízek nagyanyáink konyhájából

Miután látogatóink felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításunkban található vendéglátóhelyeken és polgári otthonban, mi felidézzük az akkori ízeket, illatokat. Közösen ánizsos teasüteményt készítünk, amelybe délelőtt pecséttel nyomunk mintákat, délután pedig kreatívan formázunk 50-eseket a Múzeum születésnapja tiszteletére. Az elkészült finomságoknak díszcsomagolást is készítünk.

10.00-13.00 között Kezet rá! a vendéglátás-történeti állandó kiállításban

Hogyan vert habot vagy készített fagylaltot a 20-as években egy cukrász? Mivel magozta a meggyet vagy sütötte a tarkedlit a háziasszony? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

10:00 és 11:30-kor Kalmár évszázadok

A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig.

13.00 Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

14.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

14.00-18.00 között Kezet rá! a kereskedelemtörténeti állandó kiállításban

Mivel mérte ki a fűszer-csemege kereskedő az áruját? Milyen módon csomagolta? Mi az a vizesnyolcas és hogy függ ez össze a kereskedő mindennapjaival? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

14.00-18.00 között Párbajiskola

Vajon milyen lehetett száz évvel ezelőtt kiállni egy ellenfél elé karddal a kézben? Most biztonságos fegyverekkel próbálhatjuk ki, hogyan rendezték nézeteltéréseiket a békeidők úriemberei. En garde!

15.00 Az 50 év – 50 tárgy nyereményjátékunk fődíjsorsolása

16.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

17.00 Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban

Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen. Vezetéseink max. 60 percesek. A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.