50 éves a Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap.

A hagyományteremtő jellegű rendezvényen egész napos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel és sok más meglepetéssel várja vendégeinket az MKVM.

Pillantsuk kicsit bele a szülinap alkalmából ezúttal ingyenes programokba, ahol a sok játékkal és mókával ezúttal mi is újra gyermekek lehetünk!

10.00-18.00 között Századfordulós hangulatú fotók készítése a látogatókról

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Színes papírtáska-díszítés

Saját motívumokkal nyomdázunk, hogy így vidám (és környezetbarát) papírtáskákat készítsünk. Ez lehet a következő ajándékok búvóhelye!

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között A múzeum tortája

A gyerekek kipróbálhatják az igazi cukrászok eszközeit, melyekkel csodákat alkothatnak. Megtanulhatják a marcipán mintázás technikáját - gyurmából. Az így elkészített elemeket minden látogató elhelyezheti hatalmas születésnapi dísztortánkon.

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Ízek nagyanyáink konyhájából

Miután látogatóink felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításunkban található vendéglátóhelyeken és polgári otthonban, mi felidézzük az akkori ízeket, illatokat. Közösen ánizsos teasüteményt készítünk, amelybe délelőtt pecséttel nyomunk mintákat, délután pedig kreatívan formázunk 50-eseket a Múzeum születésnapja tiszteletére. Az elkészült finomságoknak díszcsomagolást is készítünk.

10.00-13.00 között Kezet rá! a vendéglátás-történeti állandó kiállításban

Hogyan vert habot vagy készített fagylaltot a 20-as években egy cukrász? Mivel magozta a meggyet vagy sütötte a tarkedlit a háziasszony? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

10:00 és 11:30-kor Kalmár évszázadok

A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig.

13.00 Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

14.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

14.00-18.00 között Kezet rá! a kereskedelemtörténeti állandó kiállításban

Mivel mérte ki a fűszer-csemege kereskedő az áruját? Milyen módon csomagolta? Mi az a vizesnyolcas és hogy függ ez össze a kereskedő mindennapjaival? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

14.00-18.00 között Párbajiskola

Vajon milyen lehetett száz évvel ezelőtt kiállni egy ellenfél elé karddal a kézben? Most biztonságos fegyverekkel próbálhatjuk ki, hogyan rendezték nézeteltéréseiket a békeidők úriemberei. En garde!

15.00 Az 50 év – 50 tárgy nyereményjátékunk fődíjsorsolása

16.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

17.00 Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban

Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen. Vezetéseink max. 60 percesek. A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.