50 éves a Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap.

A hagyományteremtő jellegű rendezvényen egész napos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel és sok más meglepetéssel várja vendégeinket az MKVM.

Pillantsuk kicsit bele a szülinap alkalmából ezúttal ingyenes programokba, ahol a sok játékkal és mókával ezúttal mi is újra gyermekek lehetünk!

10.00-18.00 között Századfordulós hangulatú fotók készítése a látogatókról

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Színes papírtáska-díszítés

Saját motívumokkal nyomdázunk, hogy így vidám (és környezetbarát) papírtáskákat készítsünk. Ez lehet a következő ajándékok búvóhelye!

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között A múzeum tortája

A gyerekek kipróbálhatják az igazi cukrászok eszközeit, melyekkel csodákat alkothatnak. Megtanulhatják a marcipán mintázás technikáját - gyurmából. Az így elkészített elemeket minden látogató elhelyezheti hatalmas születésnapi dísztortánkon.

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Ízek nagyanyáink konyhájából

Miután látogatóink felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításunkban található vendéglátóhelyeken és polgári otthonban, mi felidézzük az akkori ízeket, illatokat. Közösen ánizsos teasüteményt készítünk, amelybe délelőtt pecséttel nyomunk mintákat, délután pedig kreatívan formázunk 50-eseket a Múzeum születésnapja tiszteletére. Az elkészült finomságoknak díszcsomagolást is készítünk.

10.00-13.00 között Kezet rá! a vendéglátás-történeti állandó kiállításban

Hogyan vert habot vagy készített fagylaltot a 20-as években egy cukrász? Mivel magozta a meggyet vagy sütötte a tarkedlit a háziasszony? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

10:00 és 11:30-kor Kalmár évszázadok

A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig.

13.00 Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

14.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

14.00-18.00 között Kezet rá! a kereskedelemtörténeti állandó kiállításban

Mivel mérte ki a fűszer-csemege kereskedő az áruját? Milyen módon csomagolta? Mi az a vizesnyolcas és hogy függ ez össze a kereskedő mindennapjaival? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

14.00-18.00 között Párbajiskola

Vajon milyen lehetett száz évvel ezelőtt kiállni egy ellenfél elé karddal a kézben? Most biztonságos fegyverekkel próbálhatjuk ki, hogyan rendezték nézeteltéréseiket a békeidők úriemberei. En garde!

15.00 Az 50 év – 50 tárgy nyereményjátékunk fődíjsorsolása

16.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

17.00 Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban

Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen. Vezetéseink max. 60 percesek. A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.