58 díjazott a Pannon mustrán

Száztizenkét pincészet 270 fajta bora versengett a XII. Pannon Bormustrán Pannonhalmán, melynek eredményhirdetésére és a díjátadó gálára június 2-án a budapesti Millenáris Parkban, a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szakmai napján került sor, ahol összesen 58 díjat adtak át.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a borversenyt, mely a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. A jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy új szervező- és szakmai partnert keres a rendezvény megújításához, a szervezést idén a Sziget Kft. bonyolította, a Bormustra helyszíne továbbra is a Pannonhalmi Főapátság marad.

Az idei megmérettetésre számos újítást vezettek be a szervezők. A zsűriben két elismert hazai szakember, Kató András és Mészáros Gabriella mellett hat nemzetközi szaktekintély vett részt: Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, Andreas Larsson, Matt Kramer, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW. Mindnyájan egy olyan elitklub tagjai, melynek tagsági feltétele a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzés elvégzése. További újdonság, hogy a bírálók összevetik a borversenyre beküldött mintákat és a kereskedelemben kapható palackok tartalmát. Bevezették a legjobb ár-érték arányú borok “Legjobb vétel” kategóriáját is, valamint díjazták a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbort is.

A nevezett borok közül a legmagasabb összpontszámot elért bornak járó Champion-díjat idén - ahogy tavaly is - egy 6 puttonyos Aszú nyerte, a Tokaj Kikelet Pince Tokaji 6 puttonyos 2007-es Aszú bora. A Figula Mihály emlékdíjat a Kreinbacher Birtok Somlói 2007 bora, a Gál Tibor emlékdíjat a St. Andrea pincészet Merengő Egri Bikavér Superior 2008 bora kapta.

A díjazottak:
Legjobb vételek:
Béres Szõlõbirtok Tokaji Furmint 2010
Patricius Borház Tokaji Furmint 2009
Ostoros-Novaj Bor Kft Egri Kékfrankos Rozé 2010
Cezar Winery Cabernet Sauvignon Rozé 2010
Pannon Tokaj Kft Tokaji Sárgamuskotály 2009
   
A fehér borok között 15 lett csúcsbor a Bormustrán: 
Kreinbacher Birtok  Somlói 2007
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelû 2008
Kolonics Károly Somlói Juhfark 2009
Sauska-Tokaj Birsalmás Furmint 2009
Tokaj Oremus  Mandolás Furmint 2009
Kreinbacher Birtok  Öreg tõkék 2007
Hilltop Neszmély Art Álom 2009
Bujdosó Szõlõbirtok és Pincészet Altanus Cuvée 2009
Béres Szõlõbirtok Tokaji Lõcse Furmint 2008
Csutorás Ferenc Egri Leányka (második szüret) 2008
Somlói Apátsági Pince Furmint 2009 
Tokaj Nobilis Szõlõbirtok Barakonyi Furmint 2009
Királyudvar Sec 2008 
Figula Pincészet Köves Pinot Gris 2009
Hollóvár Pincészet Hárslevelû 2009 
   
Vörös csúcsbor minõsítést is 15 bor kapott:
St. Andrea Merengõ Egri Bikavér Superior 2008
Vylyan Pincészet Pinot Noir 2008
Pósta Borház  Kékfrankos 2007 
Takler Pince Syrah Reserve 2008
Konyári Pincészet Jánoshegyi Kékfrankos 2009
Sauska és Társa Cabernet Franc 2007
Sauska és Társa Cuvée Villány 2008
St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2008
Takler Pince Bikavér Reserve 2007
Heimann Családi Birtok Franciscus 2008
Weninger-Gere Kft Pinot Noir 2008
Bock Borászat Capella 2006
Pannonhalmi Apátsági Pincészet  Pinot Noir Válogatás 2009
Bodri Pincészet Cabernet Franc 2008
Günzer Tamás Pincészete Villányi Mátyás Reserve 2007
   
Édes csúcsborok kategóriában pedig 13 lett kiválasztva:
Tokaj Kikelet Pince Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
Királyudvar  Tokaji 6 puttonyos Lapis Aszú 2006 
Dobogó Pincészet Mylitta Álma 2007
Patricius Borház Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003
Dobogó Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
Tokaj Nobilis Szõlõbirtok Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
Szepsy Pincészet Tokaji Szamorodni 2008
Royal Tokaji Borászat Tokaji 6 puttonyos Nyulászó Aszú 2003
Barta Pince Furmint-Muskotály Késõi Szüret 2008
Béres Szõlõbirtok Tokaji 6 puttonyos Aszú 2005
Royal Tokaji Borászat Tokaji 6 puttonyos Szent Tamás Aszú 2003
Tokaj Hétszõlõ  Hárslevelû Késõi Szüret 2009
Disznókõ Birtok Furmint Késõi Szüret 2009

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.