58 díjazott a Pannon mustrán

Száztizenkét pincészet 270 fajta bora versengett a XII. Pannon Bormustrán Pannonhalmán, melynek eredményhirdetésére és a díjátadó gálára június 2-án a budapesti Millenáris Parkban, a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szakmai napján került sor, ahol összesen 58 díjat adtak át.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a borversenyt, mely a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. A jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy új szervező- és szakmai partnert keres a rendezvény megújításához, a szervezést idén a Sziget Kft. bonyolította, a Bormustra helyszíne továbbra is a Pannonhalmi Főapátság marad.

Az idei megmérettetésre számos újítást vezettek be a szervezők. A zsűriben két elismert hazai szakember, Kató András és Mészáros Gabriella mellett hat nemzetközi szaktekintély vett részt: Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, Andreas Larsson, Matt Kramer, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW. Mindnyájan egy olyan elitklub tagjai, melynek tagsági feltétele a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzés elvégzése. További újdonság, hogy a bírálók összevetik a borversenyre beküldött mintákat és a kereskedelemben kapható palackok tartalmát. Bevezették a legjobb ár-érték arányú borok “Legjobb vétel” kategóriáját is, valamint díjazták a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbort is.

A nevezett borok közül a legmagasabb összpontszámot elért bornak járó Champion-díjat idén - ahogy tavaly is - egy 6 puttonyos Aszú nyerte, a Tokaj Kikelet Pince Tokaji 6 puttonyos 2007-es Aszú bora. A Figula Mihály emlékdíjat a Kreinbacher Birtok Somlói 2007 bora, a Gál Tibor emlékdíjat a St. Andrea pincészet Merengő Egri Bikavér Superior 2008 bora kapta.

A díjazottak:
Legjobb vételek:
Béres Szõlõbirtok Tokaji Furmint 2010
Patricius Borház Tokaji Furmint 2009
Ostoros-Novaj Bor Kft Egri Kékfrankos Rozé 2010
Cezar Winery Cabernet Sauvignon Rozé 2010
Pannon Tokaj Kft Tokaji Sárgamuskotály 2009
   
A fehér borok között 15 lett csúcsbor a Bormustrán: 
Kreinbacher Birtok  Somlói 2007
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelû 2008
Kolonics Károly Somlói Juhfark 2009
Sauska-Tokaj Birsalmás Furmint 2009
Tokaj Oremus  Mandolás Furmint 2009
Kreinbacher Birtok  Öreg tõkék 2007
Hilltop Neszmély Art Álom 2009
Bujdosó Szõlõbirtok és Pincészet Altanus Cuvée 2009
Béres Szõlõbirtok Tokaji Lõcse Furmint 2008
Csutorás Ferenc Egri Leányka (második szüret) 2008
Somlói Apátsági Pince Furmint 2009 
Tokaj Nobilis Szõlõbirtok Barakonyi Furmint 2009
Királyudvar Sec 2008 
Figula Pincészet Köves Pinot Gris 2009
Hollóvár Pincészet Hárslevelû 2009 
   
Vörös csúcsbor minõsítést is 15 bor kapott:
St. Andrea Merengõ Egri Bikavér Superior 2008
Vylyan Pincészet Pinot Noir 2008
Pósta Borház  Kékfrankos 2007 
Takler Pince Syrah Reserve 2008
Konyári Pincészet Jánoshegyi Kékfrankos 2009
Sauska és Társa Cabernet Franc 2007
Sauska és Társa Cuvée Villány 2008
St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2008
Takler Pince Bikavér Reserve 2007
Heimann Családi Birtok Franciscus 2008
Weninger-Gere Kft Pinot Noir 2008
Bock Borászat Capella 2006
Pannonhalmi Apátsági Pincészet  Pinot Noir Válogatás 2009
Bodri Pincészet Cabernet Franc 2008
Günzer Tamás Pincészete Villányi Mátyás Reserve 2007
   
Édes csúcsborok kategóriában pedig 13 lett kiválasztva:
Tokaj Kikelet Pince Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
Királyudvar  Tokaji 6 puttonyos Lapis Aszú 2006 
Dobogó Pincészet Mylitta Álma 2007
Patricius Borház Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003
Dobogó Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
Tokaj Nobilis Szõlõbirtok Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
Szepsy Pincészet Tokaji Szamorodni 2008
Royal Tokaji Borászat Tokaji 6 puttonyos Nyulászó Aszú 2003
Barta Pince Furmint-Muskotály Késõi Szüret 2008
Béres Szõlõbirtok Tokaji 6 puttonyos Aszú 2005
Royal Tokaji Borászat Tokaji 6 puttonyos Szent Tamás Aszú 2003
Tokaj Hétszõlõ  Hárslevelû Késõi Szüret 2009
Disznókõ Birtok Furmint Késõi Szüret 2009

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.