Brugge: csatornák és csokoládé

Brugge: csatornák és csokoládé 

A romantikus flamand város csatornáival Európa egyik kedvelt úti célja, ahol a városvezetés egy évtizede tudatosan építi az élhető, szerethető város koncepcióját. Cikkünkben a város olyan építészeti, illetve infrastrukturális megoldásait mutatjuk be, amelyek segítségével a turista lassú üzemmódba kapcsolhat, ezáltal a tartózkodási ideje megnő és mélyebb élményekkel tér haza. A leírt jó gyakorlatok a hazai, elsősorban vizes városok számára is tanulsággal bírnak.

„A sokrétű termékkínálattal a csalódás lehetősége is csökkenthető” 

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos tanácsadójával, a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének egyetemi tanárával, Magyarország eddig egyetlen turizmustudományi nagydoktorával, Dr. Michalkó Gáborral beszélgettünk a turizmus hazai helyzetéről és jövőjéről a közelmúltban megjelent Turizmológia: elméleti alapok című szakkönyvének kapcsán.

A szakrális és a profán 

Avagy a Kulturális Örökség Napjai és a Templomok Éjszakája szeptember 15-16-án.

A verbális környezetvédelem és a Kyotói Egyezmény 

Az Academy of World Business és a Budapesti Gazdasági Főiskola 2012. július 17. és 18. között tartotta az Academy of World Business, Marketing and Management Development 2012-es, angol nyelvű konferenciáját a Danubius Hotel Helia-ban Budapesten. A második nap előadásai közül kettő is a turizmusra koncentrált.
Van-e jövőjük a kelet-európai légitársaságoknak?

Van-e jövőjük a kelet-európai légitársaságoknak? 

Az Academy of World Business és a Budapesti Gazdasági Főiskola 2012. július 17. és 18. között tartja az Academy of World Business, Marketing and Management Development 2012-es, angol nyelvű konferenciáját a Danubius Hotel Helia-ban Budapesten.

Turizmológia felsőfokon 

Az Akadémiai Kiadó Turizmus Szakkönyvtár sorozata ismét egy hiánypótló kötettel jelentkezett. Dr. Michalkó Gábor: Turizmológia: Elméleti alapok című legfrissebb szakkönyve a turizmusról évtizedek alatt összegyűlt elméleti tudásanyag és tapasztalat szintézise. 

Kreatív városok a világban 

A 2004-ben alapított UNESCO Kreatív Városok Hálózatának célja az egyes városok gazdasági, szociális és kulturális fejlesztésének támogatása az irodalom, a filmművészet, a zene, a dizájn, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia területén.

Ahány nap, annyi templom 

2012. május 10-14. között hetedik alkalommal rendezi meg Győrben a Karzat Kultúrközpont Alapítvány az Öt Templom Fesztivált.

Évszázados házak ünnepe 

A Budapest100, a százéves budapesti épületek köszöntésére és bemutatására szerveződő programsorozat egy évvel ezelőtt debütált. Az eseménysorozat elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. 

Költséghatékonyság és wellness 

The GBTA (Global Business Travel Association) a közelmúltban tette közzé a legfrissebb hivatásturizmussal kapcsolatos kutatásának eredményét, és vázolta fel a lehetséges trendeket.

Turizmus és fenntarthatóság 

A felelős turizmusról rendezett nemzetközi konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskola november végén. A tanácskozáson neves szakemberek vitatták meg, hogyan járulhat hozzá a turizmus a fenntartható gazdasági fejlődéshez és életminőségünk javításához, hogyan segítheti a környezet védelmét és az etikus üzleti gyakorlat elterjesztését. Szó esett a felelős turizmus oktatásáról is.

A helyi értékek megőrzése és bemutatása 

... volt a fő témája a Budapesti Gazdasági Főiskola által rendezett Felelős turizmus – felelős turista c. konferencia második napjának. 

A szilvaút bemutatkozott Európának 

Az észak-alföldi régió résztvevője egy 11 ország 14 régióját tömörítő ún. PRESERVE nevű projektnek, amely projekt az INTERREGIVC európai területi együttműködés program keretében valósul meg. A projektben az észak-alföldi régión kívül olasz, spanyol, dán, osztrák, svéd, görög, romániai és litván régiók vesznek még részt.

Zöld főváros a szomszédban 

Mediterrán klíma, monarchiabeli építészet és jó sörök jellemzik többek között a horvát fővárost, mely az európai metropoliszok kellemes alternatívája lehet egy őszi hosszú hétvégére.

Tanutazási iroda a gyakorlati képzésért a Budapesti Gazdasági Főiskolán 

A NUR Neckermann Kft. együttműködésével létrejött Markó utcai iroda, a BGF Students’ World Travel tanutazási iroda tényleges ügyfélforgalmat bonyolítva tanévenként 12-15 hallgatónak biztosít szakmai gyakorlatot a Neckermann munkatársainak irányítása mellett. 

A szabadság és a borostyán városa 

Gdansk Lengyelország emblematikus városa, Günter Grass, Artur Schopenhauer, Daniel Gabriel Fahrenheit, Lech Walesa és Donald Tusk szülőhelye. Itt dördült el a II. világháború első lövése, és az itteni hajógyárból indult a Szolidaritás mozgalom. A tengerparton vihar után borostyánra is bukkanhatunk.

Túrázás, kerékpározás és golf 

Két téli olimpia helyszíneként Tirol elsősorban téli úti célként ismert, pedig a tartomány mind a négy évszakban gazdag kínálattal lepi meg az arra járót.

Idén a fesztiválozókat is várja Mogyoród a Forma 1-re 

GP FEST néven az idén debütál a Forma 1 Magyar Nagydíj futama alatt a Hungaroring környékén rendezett kulturális és gasztronómiai eseménysorozat. Munkatársunktól

Élményekkel a fenntartható turizmusért 

A turizmus számos országban a gazdaság húzóágazata. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) előrejelzései szerint a nemzetközi turisták száma hamarosan átlépi az egymilliárd főt, 2020-ra elérheti a másfél milliárdot. Tudós körökben arról is egyetértés van, hogy ötven év múlva eltűnnek a Maldív-szigetek.

Kérdések és válaszok 

Kedden délután a Budapestinfo Nap 2011 prezentációit követő fórumon a meghívott vendégek az előzetesen beküldött kérdésekre válaszoltak.

58 díjazott a Pannon mustrán 

Száztizenkét pincészet 270 fajta bora versengett a XII. Pannon Bormustrán Pannonhalmán, melynek eredményhirdetésére és a díjátadó gálára június 2-án a budapesti Millenáris Parkban, a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szakmai napján került sor, ahol összesen 58 díjat adtak át.

Tahiti, Lafayette és Da Vinci kastélya - francia workshop 

Csütörtökön a Hotel Mercure Buda adott otthont a tavaszi francia workshopnak, melyen számos új desztináció is bemutatkozott a magyar turisztikai szakma képviselőinek.

EU konferencia a fenntarthatóságról 

A május 12-13-án, a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével szervezett konferencia központi témája a fenntartható és felelős turizmus, valamint az életminőség javítása volt. A rendezvény második napján Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök is köszöntötte a megjelenteket.

Harc a turistákért 

Az európai nyaralók két térséget preferálnak nyári utazásaik során: a mediterrán országok tengerpartjait és Észak-Afrikát, elsősorban Egyiptomot és Tunéziát. Ez utóbbiban az új év politikai instabilitást és gazdasági bizonytalanságot hozott. Történik- e desztinációváltás, vagy kitartanak a turisták megszokott úti céljaik mellett?

Andragógia, turizmus és élethosszig tartó tanulás 

A Budapesti Gazdasági Főiskola „Szociálandragógia és turizmus” címen szervezett konferenciát, melynek egyik fő témája az elöregedő társadalom hatása a turizmusra volt.

Horvát turisztikai napok a Vásárcsarnokban 

A horvát főváros, Zágráb állt a Horvát Idegenforgalmi Közösség idei első bemutatkozásnak középpontjában. Munkatársunktól

Egy világsztár öt arca 

Az idén ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. A bicentenáriumi év köré szerveződő programok kiemelt szerepet kapnak a magyar soros EU-elnökség kulturális rendezvényei között is.

Veszélyeztetett római kori örökség 

Összeomlott a kétezer éves Gladiátorok háza Pompeiiben. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemléket eddig évente mintegy kétmillió látogató tekintette meg. A pusztulás okai feltárásra várnak. Mindeközben hazánk egy nemzetközi projekt tagjaként az egykori római határút magyarországi szakaszának világörökségi pályázatát készíti elő.

Kelmék után turisták 

Egyre több állam ismeri fel, hogy a szomszédos országokkal való gazdasági és kulturális együttműködés gyakran gyümölcsözőbb, mint a rivalizálás. A turizmus területén az egyik ilyen kooperációs lehetőség a határokon átívelő tematikus utak kidolgozása és közös promóciója. A hajdani Selyemút mentén fekvő 24 ország az UNWTO programjának segítségével próbálja a már csak a történelemkönyvek lapjain létező tizenkétezer kilométer hosszú útvonal koncepcióját a köztudatba visszahozni, ezáltal egy modern márkát és turisztikai vonzerőt kialakítani.

Versenytársak vagy kiegészítik egymást? 

Szeptember elején Budapesten zajlott az 1970-ben alapított Utazási és Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TTRA) Európai Tagozatának konferenciája, amelynek középpontjában az egészség, a wellness és a turizmus kapcsolatrendszere állt.

A legzöldebb európai város 

Az Európai Unió illetékesei 35 jelentkező közül Stockholmot választották a legzöldebb európai nagyvárosnak. A svéd fővárost jövőre Hamburg követi a sorban. Egy másik felmérés, az „European Green City Index” élén Koppenhága végzett, ebben az összehasonlításban Stockholm a második lett.

Mesék és legendák, spiritualitás és gyógyulás 

A Lengyelország dél-keleti részén fekvő vajdaság a magyarok által kevésbé látogatott területek közé tartozik, holott már elnevezése is szorosan kapcsolódik hazánkhoz. A vidék, amelynek történelmét legendák övezik, a zarándokoknak spirituális feltöltődést, a gyógyulni vágyóknak pedig enyhülést kínál. A családosoknak mesepark, dínópark, cseppkőbarlang és rekonstruált ősember-lakhely ígér kikapcsolódást.

Válság után, újra szabadon 

Egyre több jel mutat arra, hogy a következő évtizedekben a világ meghatározó gazdaságainak listája teljesen átalakul, az új globális gazdasági hatalmak polgárai pedig a turizmus keresleti és kínálati oldalán is megjelennek. A hagyományosan nagy utazó nemzetek mellé sorakozhat fel az izmosodó középosztállyal, valamint milliárdos népességgel rendelkező India és Kína, amelyek ugyanakkor egyre több turistát is vonzanak. Az eddiginél is fontosabb tényezővé válnak az Öböl-menti olajállamok, amelyek jól működő hivatásturizmusuk alapjaira építik fel szabadidős turisztikai infrastruktúrájukat, bevételeik egyre nagyobb hányadát fektetve az ágazatba.

Az idén a csapatépítésen (is) spórolnak a cégek 

A hivatásturizmus egyik ellentmondásos trendje a csapatépítés.Sokan nem hisznek benne, felesleges időpocsékolásnak tartják, mások esküsznek rá, és rendszeresen szerveznek munkatársaiknak speciális tréningeket.

A legdemokratikusabb nyaralás 

Hajdanán a kempingezők jó része egy hátizsákkal meg egy hálózsákkal indult világgá. A kempingturizmus ma már itthon sem csak a vékony pénztárcájú fiatal utazók programja, a nyugat-európai kempingekben pedig évtizedek óta egymás mellett nyaral a sátras tinédzser, a lakókocsis nyugdíjas és a jól szituált lakóbuszos középkorú. Az új utazási trendek, valamint a környezettudatos életmód terjedése világszerte a kempingturizmus reneszánszát hozta. Nálunk ellenben az utóbbi tíz évben is komoly visszaesést mutat a kempingforgalom.

Maharadzsák, ghatok és lombhotelek 

India a legősibb civilizációk egyike. A világ minden táján sokak álma legalább egyszer eljutni ebbe a színes, szagos, ízes országba. Az Utazás 2010 kiállítás ígéretes úti célja a hazai szakmának és az utazni szerető közönségnek is bemutatkozik.

Hódítanak a tematikus gasztronapok 

Közvetlenül a farsangi időszak után, hamvazószerdát követően van egy jeles nap a kalendáriumban, amely néhány éve „Torkos Csütörtök”-ként vonult be a magyar gasztronómia ünnepei közé. 2009-ben két újabb tematikus gasztronappal bővült a kínálat: A Borszerda egyszer, míg a Pálinkapéntek kétszer került megrendezésre.

Városok, ízek, lagúnák 

Friuli–Venezia–Giulia tartományon minden magyar turista keresztülutazott, aki valaha is gépkocsival Velencébe vagy az olasz tengerpartra tartott. Trieszt, a Fusine-tavak és a tarvisiói piac a tranzitút ismerős állomásai, az északolasz tartomány persze ennél jóval több látnivalóval kecsegtet, amint azt a közelmúltban munkatársunk is megtapasztalhatta.

Ökotanterv, környezettudatos diákok 

A Gundel Károly Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) 244 372 000 forint egyszeri, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a szakképzés tartalmi megújítására kiírt TÁMOPpályázaton. A „Jó szakma – biztos jövő” mottóval megvalósításra kerülő projektben a környezettudatos nevelés és a „zöld” kérdések a reál és a humán tantárgyakba is beépítésre kerülnek.

Sokszínű ország, látnivalók karnyújtásnyira 

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által összeállított hároméves marketingstratégia a 2010–2012. közötti időszakra vázolja fel a nemzeti turisztikai marketingtevékenység fő irányvonalait, amelynek alapján elkészült marketingterv a 2010. évre jelöli ki a konkrét teendőket. Az alábbi összefoglalóban a legfontosabb irányvonalakat és újdonságokat mutatjuk be.

A golf mindenkié 

A golfturizmus a sport- és rekreációs turizmus legdinamikusabban fejlődő ága. A hajdanán elitnek tartott sport az utóbbi évtizedben térségünkben is elindult hódító útjára, 2016-ban pedig ismét olimpiai szám lesz. A csehek az „Európa golfdesztinációja” címre pályáznak, míg Bulgária a Naposparton nemzetközi dizájnerekkel kezdett hatalmas ívű fejlesztésekbe. Magyarország a közelmúltban szenior Európa-bajnokságot rendezett.

Milyen lesz a turizmus 2023-ban? 

„Tourism 2023” címmel az eddigi legátfogóbb tanulmány jelent meg a turizmus jövőjével kapcsolatban néhány héttel ezelőtt Nagy- Britanniában. A kutatást a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Forum for the Future nonprofit szervezet koordinálta. A 18 hónapon keresztül mintegy 100 szakember közreműködésével készülő jelentéshez olyan emblematikus brit cégek és intézmények adták a nevüket, mint az ABTA, a British Airways, a Carnival UK, a Co-operative Travel, a Thomas Cook és a TUI Travel, amelyek mindannyian elkötelezték magukat a fenntartható turizmus mellett. Bár a tanulmány a brit turisztikai szakmának készült, a benne felvázolt négy forgatókönyv a hazai szakemberek számára is tanulságokkal szolgál.

„Magyarország és a régió egyre fontosabb a számunkra” 

Magyarországi villámlátogatása során a VisitBritain elnökét a világgazdasági válságról, a brit beutazó forgalom alakulásáról, valamint az olimpiai előkészületekről kérdeztünk.

Manchester, Lyon, Kassa és Debrecen 

A világ, de különösen Európa legtöbb fővárosa – például London, Párizs vagy Prága – nemcsak kulturális és politikai központ, hanem a turisták által leginkább látogatott város is. Számos országban azonban a főváros mögött egyre élesedik a verseny a második legfontosabb város címért, amely befektetői és idegenforgalmi szempontból is pozitív hozadékkal bír. Az alábbiakban néhány külföldi példa ismertetése után Magyarország három „másodikaspiráns” városát mutatjuk be a közelmúltban készült tanulmányok alapján.

Mézeshetek helyett itt a mininászút 

A közelmúlt meghatározó trendje az utazások lerövidülése. Napjainkban a néhány napos szomszédolások, a hosszú hétvégék és az egyhetes nyári csomagtúrák adják az utazások döntő többségét. A modern kori pörgés, tetézve a világgazdasági válsággal a nászutakat is elérte: az egy-két hetes mézeshetek helyett egyre többen csak három-négy napos nászutakra indulnak.

Családi nyaralás 

Míg az előszezon az idősebb, illetve a gyermektelen pároké, addig a nyári főszezon a családi nyaralások ideje. Cikkünkben néhány példán keresztül mutatjuk be a hazai kínálatot; a kedvelt desztinációkat, szállásfajtákat és a kirajzolódó trendeket.

Otthon, édes otthon 

Rohamtempóban terjed egy új kifejezés az idegenforgalomban, különösen angolszász területen: a „staycation”. A „staycation” a „stay” – tartózkodni és a „vacation” – nyaralás szavak összetételéből származik, és azt jelenti, hogy a városunkban vagy ahhoz nagyon közel töltjük nyaralásunkat.

Betöltötték az álomállást az ausztrál szigeten 

Egy 34 éves brit fiatalember, Ben Southball lesz az ausztrál Hamiltonsziget gondnoka, miután 200 ország 34 700 jelentkezője közül ő bizonyult a legalkalmasabbnak a „világ legjobb állása” posztra. Ben július elsején foglalja el a bruttó 150 ezer ausztrál dolláros (22,5 millió forint) fizetéssel járó állást. Az álláshirdetés valójában Queensland állam turisztikai hivatalának (Tourism Queensland) kampánya volt, amely elnyerte a reklámszakma nagy presztízsű One Show díját New Yorkban.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!