9 magyar sajt száll harcba a Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén

Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, ám ezúttal egy nyilvános elődöntőn mérkőznek meg hazánk legjobb sajtjai azért, hogy kiderüljön: melyikük veheti fel a versenyt a legnagyobb sajtbirodalmak képviselőivel. 

Elindult a SZEGA Market által életre hívott Nemzetek Sajtversenyének elődöntője, melyben 9 hazai sajt csap össze a megtisztelő feladatért, hogy a végső döntőben Magyarországot képviselje mintegy 15 európai sajt között. A 2013 óta megrendezett verseny több szempontból is egyedülálló, hiszen először választhatja ki a közönség, hogy melyik legyen az ország sajtja, és ezúttal a szervezők egy jótékony felajánlással is szeretnék felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra.

„A rendhagyó elődöntő célja, hogy a magyarok még többet tudjanak a hazai sajtok különleges világáról, és a trappista sajton túl megismerkedjenek olyan más finomságokkal, amelyek eddig ritkábban kerültek az asztalra. Magyarország tele van finom és jó minőségű tejtermékekkel, amelyek egyre inkább felzárkóznak a nemzetközi sajtok mellé. Szerencsére egyre többen választanak a hazai termékek közül. A kilenc magyar sajt összecsapásából a közönség kedvence kerül majd végül a nemzetközi mezőnybe: a különleges kóstoló tálakat a SZEGA Marketben lehet megvásárolni, majd a www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon lehet szavazni a kedvencekre. Azonban nem csak közönség dönt, augusztus 27-én ugyanis hazánkba érkezik Franciaország első számú sajtlovagja, akinek elnökletével a szakmai zsűri egyénileg is értékeli a sajtokat” – árulta el Olasz Virág, a versenyt szervező SZEGA Market marketing menedzsere.

A versenyt szervező SZEGA Market idén nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is, mert maga a cég, és a vásárlói közönségük is rendkívül nyitott a jótékonysági megmozdulásokra, így a közönség a sajtválogatás megvásárlásával nem csak a versenyben adhat le szavazatot, de a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balatonkerülő tandemtúráját is támogatja, dobozonként 100 forinttal. Emellett pedig, hogy az egyesület biciklitúrája – melyet minden évben látássérültek és egészségesek részvételével szerveznek meg –, biztosan sikeres legyen, a SZEGA Market egy tandembiciklit ajánlott fel.

A szavazás tehát már elindult, és csakis a közönségen múlik, melyik ízletes sajt képviseli hazánkat a IV. Nemzetek Sajtversenyének döntőjében a Budavári Borfesztiválon, ahol az eddigi évekhez hasonlóan a legnagyobb sajtbirodalmak finomságai mérkőznek meg egymással.

A IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén résztvevő sajtok:  Sümegtej – Ranolder (zsíros, zárt tésztájú, kemény sajt), Ficsor Árpád E.V. – Svájcer (oltós alvasztású, 4 hónapig érlelt, erjedési lyukas sajt), Bicskei Mezőgazdasági Zrt. - Hegedűs sajt (zárt tésztájú, 1 évig érlelt kemény sajt), Tebike Kft. - Pálpusztai sajt (rúzsflórával érő lágy sajt), Méhesi Biogazdaság - Mozsgói érlelt natúr sajt (erjedési lyukas, 3 hónapig érlelt félkemény sajt), Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. - Pusztaszabolcsi füstízű trappista (félzsíros, erjedési lyukat félkemény sajt), Boppe Kft. - Magyar gouda (erjedési lyukas, zsíros félkemény sajt), Bomilact Madaras Kft. - Székelylány Copfocska (érlelt, hevített, félkemény parenyica sajt).

www.nemzeteksajtversenye.hu


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.