9 magyar sajt száll harcba a Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén

Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, ám ezúttal egy nyilvános elődöntőn mérkőznek meg hazánk legjobb sajtjai azért, hogy kiderüljön: melyikük veheti fel a versenyt a legnagyobb sajtbirodalmak képviselőivel. 

Elindult a SZEGA Market által életre hívott Nemzetek Sajtversenyének elődöntője, melyben 9 hazai sajt csap össze a megtisztelő feladatért, hogy a végső döntőben Magyarországot képviselje mintegy 15 európai sajt között. A 2013 óta megrendezett verseny több szempontból is egyedülálló, hiszen először választhatja ki a közönség, hogy melyik legyen az ország sajtja, és ezúttal a szervezők egy jótékony felajánlással is szeretnék felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra.

„A rendhagyó elődöntő célja, hogy a magyarok még többet tudjanak a hazai sajtok különleges világáról, és a trappista sajton túl megismerkedjenek olyan más finomságokkal, amelyek eddig ritkábban kerültek az asztalra. Magyarország tele van finom és jó minőségű tejtermékekkel, amelyek egyre inkább felzárkóznak a nemzetközi sajtok mellé. Szerencsére egyre többen választanak a hazai termékek közül. A kilenc magyar sajt összecsapásából a közönség kedvence kerül majd végül a nemzetközi mezőnybe: a különleges kóstoló tálakat a SZEGA Marketben lehet megvásárolni, majd a www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon lehet szavazni a kedvencekre. Azonban nem csak közönség dönt, augusztus 27-én ugyanis hazánkba érkezik Franciaország első számú sajtlovagja, akinek elnökletével a szakmai zsűri egyénileg is értékeli a sajtokat” – árulta el Olasz Virág, a versenyt szervező SZEGA Market marketing menedzsere.

A versenyt szervező SZEGA Market idén nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is, mert maga a cég, és a vásárlói közönségük is rendkívül nyitott a jótékonysági megmozdulásokra, így a közönség a sajtválogatás megvásárlásával nem csak a versenyben adhat le szavazatot, de a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balatonkerülő tandemtúráját is támogatja, dobozonként 100 forinttal. Emellett pedig, hogy az egyesület biciklitúrája – melyet minden évben látássérültek és egészségesek részvételével szerveznek meg –, biztosan sikeres legyen, a SZEGA Market egy tandembiciklit ajánlott fel.

A szavazás tehát már elindult, és csakis a közönségen múlik, melyik ízletes sajt képviseli hazánkat a IV. Nemzetek Sajtversenyének döntőjében a Budavári Borfesztiválon, ahol az eddigi évekhez hasonlóan a legnagyobb sajtbirodalmak finomságai mérkőznek meg egymással.

A IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén résztvevő sajtok:  Sümegtej – Ranolder (zsíros, zárt tésztájú, kemény sajt), Ficsor Árpád E.V. – Svájcer (oltós alvasztású, 4 hónapig érlelt, erjedési lyukas sajt), Bicskei Mezőgazdasági Zrt. - Hegedűs sajt (zárt tésztájú, 1 évig érlelt kemény sajt), Tebike Kft. - Pálpusztai sajt (rúzsflórával érő lágy sajt), Méhesi Biogazdaság - Mozsgói érlelt natúr sajt (erjedési lyukas, 3 hónapig érlelt félkemény sajt), Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. - Pusztaszabolcsi füstízű trappista (félzsíros, erjedési lyukat félkemény sajt), Boppe Kft. - Magyar gouda (erjedési lyukas, zsíros félkemény sajt), Bomilact Madaras Kft. - Székelylány Copfocska (érlelt, hevített, félkemény parenyica sajt).

www.nemzeteksajtversenye.hu


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.