9 magyar sajt száll harcba a Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén

Idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, ám ezúttal egy nyilvános elődöntőn mérkőznek meg hazánk legjobb sajtjai azért, hogy kiderüljön: melyikük veheti fel a versenyt a legnagyobb sajtbirodalmak képviselőivel. 

Elindult a SZEGA Market által életre hívott Nemzetek Sajtversenyének elődöntője, melyben 9 hazai sajt csap össze a megtisztelő feladatért, hogy a végső döntőben Magyarországot képviselje mintegy 15 európai sajt között. A 2013 óta megrendezett verseny több szempontból is egyedülálló, hiszen először választhatja ki a közönség, hogy melyik legyen az ország sajtja, és ezúttal a szervezők egy jótékony felajánlással is szeretnék felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra.

„A rendhagyó elődöntő célja, hogy a magyarok még többet tudjanak a hazai sajtok különleges világáról, és a trappista sajton túl megismerkedjenek olyan más finomságokkal, amelyek eddig ritkábban kerültek az asztalra. Magyarország tele van finom és jó minőségű tejtermékekkel, amelyek egyre inkább felzárkóznak a nemzetközi sajtok mellé. Szerencsére egyre többen választanak a hazai termékek közül. A kilenc magyar sajt összecsapásából a közönség kedvence kerül majd végül a nemzetközi mezőnybe: a különleges kóstoló tálakat a SZEGA Marketben lehet megvásárolni, majd a www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon lehet szavazni a kedvencekre. Azonban nem csak közönség dönt, augusztus 27-én ugyanis hazánkba érkezik Franciaország első számú sajtlovagja, akinek elnökletével a szakmai zsűri egyénileg is értékeli a sajtokat” – árulta el Olasz Virág, a versenyt szervező SZEGA Market marketing menedzsere.

A versenyt szervező SZEGA Market idén nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is, mert maga a cég, és a vásárlói közönségük is rendkívül nyitott a jótékonysági megmozdulásokra, így a közönség a sajtválogatás megvásárlásával nem csak a versenyben adhat le szavazatot, de a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balatonkerülő tandemtúráját is támogatja, dobozonként 100 forinttal. Emellett pedig, hogy az egyesület biciklitúrája – melyet minden évben látássérültek és egészségesek részvételével szerveznek meg –, biztosan sikeres legyen, a SZEGA Market egy tandembiciklit ajánlott fel.

A szavazás tehát már elindult, és csakis a közönségen múlik, melyik ízletes sajt képviseli hazánkat a IV. Nemzetek Sajtversenyének döntőjében a Budavári Borfesztiválon, ahol az eddigi évekhez hasonlóan a legnagyobb sajtbirodalmak finomságai mérkőznek meg egymással.

A IV. Nemzetek Sajtversenyének hazai elődöntőjén résztvevő sajtok:  Sümegtej – Ranolder (zsíros, zárt tésztájú, kemény sajt), Ficsor Árpád E.V. – Svájcer (oltós alvasztású, 4 hónapig érlelt, erjedési lyukas sajt), Bicskei Mezőgazdasági Zrt. - Hegedűs sajt (zárt tésztájú, 1 évig érlelt kemény sajt), Tebike Kft. - Pálpusztai sajt (rúzsflórával érő lágy sajt), Méhesi Biogazdaság - Mozsgói érlelt natúr sajt (erjedési lyukas, 3 hónapig érlelt félkemény sajt), Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. - Pusztaszabolcsi füstízű trappista (félzsíros, erjedési lyukat félkemény sajt), Boppe Kft. - Magyar gouda (erjedési lyukas, zsíros félkemény sajt), Bomilact Madaras Kft. - Székelylány Copfocska (érlelt, hevített, félkemény parenyica sajt).

www.nemzeteksajtversenye.hu


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.