Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

2024. október 11-13. között újra kürtőskalács illat lengi be a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ugyanis ismét itt az év egyik leginkább várt gasztroeseménye, a Kürtőskalács Fesztivál. A fesztivál különlegessége, hogy idén a hagyományos erdélyi-magyar finomság mellett igazi kuriózummal is találkozhatnak a látogatók: bemutatkozik a kürtőskalács litván rokonterméke, a Šakotis!

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény. A szervezőknek idén  sikerült meghívniuk olyan külföldi készítőket, akik a kürtőskalács egyik rokontermékének hagyományos válfaját képviselik. 

Elhozzák például a Šakotis-t, vagy ahogy Litvániában hívják, „raguolis-t”, ami egy egyedülálló, fenyőfa alakú sütemény, mely rétegről rétegre épül fel egy forgó nyárson.

A rokonság a két sütemény között két dologban rejlik: kelt tésztából készül és egy fa hengeren tűz mellett forgatva sütik meg.

Sakotise készítés
Sakotise készítés
Fotó: Just Creative

"Bízunk benne, hogy ez a különleges desszert, amelyet általában ünnepi alkalmakra készítenek, sokak kedvence lesz, hisz a bemutató mellett kóstolólásra is lesz lehetőség.” – mesél a fesztivál kuriózumáról András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

A fesztiválon idén még nagyobb területen, 13 kürtőskalács stand várja a látogatókat.

Idén a Biodóm egyes területein is,de emellett több program helyszínnel készülnek a kürtőskalács standok közelében, ahol akusztikus koncertek és különleges program elemekkel várják a látogatókat. 


Fotó: Just Creative

"A hagyományos kürtőskalácsok mellett természetesen most is terítékre kerülnek az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda desszertkülönlegességei, kaphatók lesznek az Ízbombák, a KürtősBON variációk, és most is gondolunk az ételintoleranciával élőkre, így glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskaláccsal is készülünk. " - magyarázza Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítója és hozzátéve, hogy újdonságként megnyitják a Kürtős Fondüldét, ahol felsorakoznak a különböző ízesítésű toppingok, és indulhat a kürtőskalács mártogatás. 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.