Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

2024. október 11-13. között újra kürtőskalács illat lengi be a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ugyanis ismét itt az év egyik leginkább várt gasztroeseménye, a Kürtőskalács Fesztivál. A fesztivál különlegessége, hogy idén a hagyományos erdélyi-magyar finomság mellett igazi kuriózummal is találkozhatnak a látogatók: bemutatkozik a kürtőskalács litván rokonterméke, a Šakotis!

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény. A szervezőknek idén  sikerült meghívniuk olyan külföldi készítőket, akik a kürtőskalács egyik rokontermékének hagyományos válfaját képviselik. 

Elhozzák például a Šakotis-t, vagy ahogy Litvániában hívják, „raguolis-t”, ami egy egyedülálló, fenyőfa alakú sütemény, mely rétegről rétegre épül fel egy forgó nyárson.

A rokonság a két sütemény között két dologban rejlik: kelt tésztából készül és egy fa hengeren tűz mellett forgatva sütik meg.

Sakotise készítés
Sakotise készítés
Fotó: Just Creative

"Bízunk benne, hogy ez a különleges desszert, amelyet általában ünnepi alkalmakra készítenek, sokak kedvence lesz, hisz a bemutató mellett kóstolólásra is lesz lehetőség.” – mesél a fesztivál kuriózumáról András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

A fesztiválon idén még nagyobb területen, 13 kürtőskalács stand várja a látogatókat.

Idén a Biodóm egyes területein is,de emellett több program helyszínnel készülnek a kürtőskalács standok közelében, ahol akusztikus koncertek és különleges program elemekkel várják a látogatókat. 


Fotó: Just Creative

"A hagyományos kürtőskalácsok mellett természetesen most is terítékre kerülnek az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda desszertkülönlegességei, kaphatók lesznek az Ízbombák, a KürtősBON variációk, és most is gondolunk az ételintoleranciával élőkre, így glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskaláccsal is készülünk. " - magyarázza Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítója és hozzátéve, hogy újdonságként megnyitják a Kürtős Fondüldét, ahol felsorakoznak a különböző ízesítésű toppingok, és indulhat a kürtőskalács mártogatás. 


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.