Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

2024. október 11-13. között újra kürtőskalács illat lengi be a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ugyanis ismét itt az év egyik leginkább várt gasztroeseménye, a Kürtőskalács Fesztivál. A fesztivál különlegessége, hogy idén a hagyományos erdélyi-magyar finomság mellett igazi kuriózummal is találkozhatnak a látogatók: bemutatkozik a kürtőskalács litván rokonterméke, a Šakotis!

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény. A szervezőknek idén  sikerült meghívniuk olyan külföldi készítőket, akik a kürtőskalács egyik rokontermékének hagyományos válfaját képviselik. 

Elhozzák például a Šakotis-t, vagy ahogy Litvániában hívják, „raguolis-t”, ami egy egyedülálló, fenyőfa alakú sütemény, mely rétegről rétegre épül fel egy forgó nyárson.

A rokonság a két sütemény között két dologban rejlik: kelt tésztából készül és egy fa hengeren tűz mellett forgatva sütik meg.

Sakotise készítés
Sakotise készítés
Fotó: Just Creative

"Bízunk benne, hogy ez a különleges desszert, amelyet általában ünnepi alkalmakra készítenek, sokak kedvence lesz, hisz a bemutató mellett kóstolólásra is lesz lehetőség.” – mesél a fesztivál kuriózumáról András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

A fesztiválon idén még nagyobb területen, 13 kürtőskalács stand várja a látogatókat.

Idén a Biodóm egyes területein is,de emellett több program helyszínnel készülnek a kürtőskalács standok közelében, ahol akusztikus koncertek és különleges program elemekkel várják a látogatókat. 


Fotó: Just Creative

"A hagyományos kürtőskalácsok mellett természetesen most is terítékre kerülnek az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda desszertkülönlegességei, kaphatók lesznek az Ízbombák, a KürtősBON variációk, és most is gondolunk az ételintoleranciával élőkre, így glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskaláccsal is készülünk. " - magyarázza Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítója és hozzátéve, hogy újdonságként megnyitják a Kürtős Fondüldét, ahol felsorakoznak a különböző ízesítésű toppingok, és indulhat a kürtőskalács mártogatás. 


Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.
Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha 

Az vagy, amit megeszel - tartja a kínai mondás. Többek közt ennek igazságtartalmáról is szó esett azon a kiadványbemutatón, ahová szerkesztőségünk is meghívást kapott.
Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.