A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény. A szervezőknek idén sikerült meghívniuk olyan külföldi készítőket, akik a kürtőskalács egyik rokontermékének hagyományos válfaját képviselik.
Elhozzák például a Šakotis-t, vagy ahogy Litvániában hívják, „raguolis-t”, ami egy egyedülálló, fenyőfa alakú sütemény, mely rétegről rétegre épül fel egy forgó nyárson.
A rokonság a két sütemény között két dologban rejlik: kelt tésztából készül és egy fa hengeren tűz mellett forgatva sütik meg.
"Bízunk benne, hogy ez a különleges desszert, amelyet általában ünnepi alkalmakra készítenek, sokak kedvence lesz, hisz a bemutató mellett kóstolólásra is lesz lehetőség.” – mesél a fesztivál kuriózumáról András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.
A fesztiválon idén még nagyobb területen, 13 kürtőskalács stand várja a látogatókat.
Idén a Biodóm egyes területein is,de emellett több program helyszínnel készülnek a kürtőskalács standok közelében, ahol akusztikus koncertek és különleges program elemekkel várják a látogatókat.
"A hagyományos kürtőskalácsok mellett természetesen most is terítékre kerülnek az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda desszertkülönlegességei, kaphatók lesznek az Ízbombák, a KürtősBON variációk, és most is gondolunk az ételintoleranciával élőkre, így glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskaláccsal is készülünk. " - magyarázza Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítója és hozzátéve, hogy újdonságként megnyitják a Kürtős Fondüldét, ahol felsorakoznak a különböző ízesítésű toppingok, és indulhat a kürtőskalács mártogatás.