A borászok is perelik a MAL-t

A Somló-hegyi termelők szerint az iszapszennyezés miatt sérült a történelmi borvidék jó hírneve, és ez anyagi kárt jelent - adta hírül a hirado.hu.

Tizennégy Somló-hegyi szőlő- és bortermelő indított pert a vörösiszap-katasztrófa felelőseként vádolt MAL Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon, mert szerintük a szennyezés miatt sérült a történelmi borvidék jó hírneve, ami visszavetheti az innen származó bor iránti keresletet, ezzel uniós és állami pénzből indított beruházások kerültek veszélybe - írja a Népszava.

A keresetlevél szerint 2010. október 4-én az ajkai timföldgyár kolontári tározójából kiömlő vörösiszap a Veszprém megyei Somló-hegyet övező 8-as út aljáig folyt el. Ott szétterült az alacsonyan fekvő mezőgazdasági területeken, majd a száradó vörös iszapból fennmaradó - lúgot és nehézfémeket is tartalmazó - por a hegy szőlőültetvényei felé terjedt.

A felpereseket a katasztrófa válságos helyzetbe hozta, mivel EU-s és állami támogatással, pályázaton ötmilliárd forintos beruházást akartak együttesen megvalósítani. Jelenleg azonban nem tudható, hogy a káresemény folytán milyen fokú lesz a talaj, a víz és a szőlőtermés szennyezettsége.

Beláthatatlan továbbá, hogy a gazdákkal kapcsolatban álló üzleti partnerek, kereskedők "tudatában milyen mértékű negatív hatásokat vált ki a katasztrófa", mely a somlói bor keresletére alapvetően negatív hatást gyakorolhat - ismerteti a Népszava. (forrás: MTI/Népszava/hirado.hu)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.