A fácán, a datolya meg a forralt bor

„Nem gond, megoldjuk”, amikor ezt hallom, mindig nyugalom tölt el. Nem hiába kötötte annak idején a lelkemre Esterházy Péter, a kiváló író, aki nem mellesleg imád jókat enni, inni, miszerint: „Egy étterembe lépve mindig kérjen limonádét! Mert ha erre azt mondják, hogy nincs, onnan már forduljon is ki, hiszen az képtelenség, hogy ne lenne egy konyhán citrom, cukor és víz.”

De térjünk vissza a mi esetünkhöz. Mivel Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök házigazdája nem dob egyből hátast attól, hogy imádott éttermének újranyitási vacsorájára az utolsó utáni pillanatban derül ki: nem egyedül, hanem harmadmagammal (két másik kollégával) érkezem. Kiejti a fenti bűvös mondatot, aztán pillanatok alatt rendezkedik az amúgy zsúfolásig terített asztaloknál, és máris varázsol két további remek helyet.

A hely, ahová szívesen visszatérsz

A tülekedésre a gasztromán hölgyeknek és uraknak igencsak jó okuk van. Ugyanis a balatoni ház tulajdonosa az újranyitási ünnepség helyett inkább baráti összejövetelnek nevezhető programra nem kisebb egyéniségeket hívott el konyhára, mint Olaszország Friuli tartományának egy Michelin-csillagos „La Subida” elnevezésű családi éttermének csapatát. Josko Sirk tulajdonos makulátlan fehér öltönyében saját kezűleg szeli a bejáratnál az előételnek kínált, enyhén füstölt ízesítésű d’Osvaldo sonkát. (Amit egyébként olyan büszkeséggel mutat be a nagyérdeműnek, mintha a világ egyik legértékesebb gyémántját állították volna ki néhány napra közszemlére). A konyhán Alessandro Gavagna főszakács sürög-forog jókedvűen, és irányítja a munkát. A vendégtérben pedig a Collio borvidék fantasztikus ízvilágú tételeit Michele Paiano sommelier kínálja, miközben részletesen ismerteti azt a bort, amit a poharakba utánozhatatlan eleganciával tölt.

La Subida menüje: olasz meló a magyar konyhán

És most itt taglalhatnám hosszan, milyen isteni ízkavalkádot kapunk vacsora gyanánt. Ódákat zenghetnék az előételként tálalt fácánmellről datolyaszilvával, amelyet forralt borral locsolt meg a konyhán a lazán, fütyörészve dolgozó főszakács. Vagy arról az „ebihalaknak” nevezett celofáncsomagról, amikor kézzel szaggatott tésztamorzsákat tesznek a tányérba cikória rózsaszirommal és gránátalmával, olasz helyi zsírszegény kolbászkákkal. (Nálam ez a fogás viszi a pálmát.) Utána az olasz konyha egyik elmaradhatatlan sztárja, a tortellini következik, megbolondítva téli zöld fűszerekkel és sajttal. Majd az újabb ételeknek helyet csináló ecetes (!) sorbet-et a főétel, a rózsaszínre sütött szarvas követi pisztráng-kaviárral és pisztáciakrémmel. Végül tárkonyos túrófalatkák bodzavirág-szirup kíséretében zárják az esti mennyei lakomát. Lenne mit lelkendezni… De inkább arra térnék ki, hogy mindezt az olasz sztárséf irányításával a Kistücsök szakácsai készítik alig egy-két óra leforgása alatt a konyhán. Akiknek a helyzetét azért némileg könnyíti, hogy az átépítés két hónapja alatt (húszéves fennállása alatt ezt megelőzően mindössze kétszer volt csak rövid ideig zárva a Kistücsök) a magyarok a La Subida konyháján vehettek részt szakmai továbbképzésen.

Csillag az éjszakában

„Olaszország északi területén van egy gasztronómiai útvonal, az Ízek útja, ahol az ajánlott helyek közül nekem a La Subida a kedvencem”, mesél a Friuli tartománybeli topgasztronómiai helyről a házigazda, Csapody Balázs. Aki minden egyes fogásnál megjelenik az asztaloknál, mindenkivel vált pár kedves szót, válaszol a kérdésekre, sosem tolakodóan van jelen, hanem végtelenül előzékeny és udvarias, amit különben ő csinál húsz éve, azt úgy hívják: profi vendéglátás. Ez alkalommal nemcsak a feltálalt ínyenc fogásoknak örül, hanem újjávarázsolt éttermének is. Amely egyébként épp olyan, mint a ház gazdája: nem hivalkodó, hanem egyszerűen elegáns. Modern, letisztult formák jellemzik, sok fehér színnel és meleg barnával, vajszínnel elegyítve, kissé konzervatív apró részletek hozzáadásával, 90 fő befogadására bővítették a belső teret, és persze a kerthelyiséget is némileg átalakították. Elcsíptek belőle egy kisebb területet, így kialakítva a zárt részen egy különálló, akár rendezvények megtartására is alkalmas önálló egységet. Megújították a konyha teljes berendezését, kibővítették, teljesen átalakították, a tulajdonos megsúgja, mennyibe került, és a sokmilliós kiadásnak csupán töredéknyi része volt a pályázati hozzájárulás. „Nagy megtiszteltetés, hogy a La Subida a nyitásra eljött hozzánk. Mert hangulatában, stílusában, egyszerűségében és filozófiájában épp olyan étterem az álmom, mint az övék”, mondja búcsúzásképp Csapody Balázs. Álmodni mindig érdemes, de a Kistücsökben már más célok után kellene nézni: a vidéki családias hangulatú, helyi ízeket felvonultató csúcsgasztronómia a Balaton déli pontján még a mínuszokkal bélelt téli éjszakában is csillagfényes valóság.

Vágó Ágnes
Vendég & Hotel


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.