Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Ám idén két feltörekvő tehetség, Matej Tomažič és Ivica Evačić történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal:
„Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommeliernek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik hagyományok szeretetért, mint ahogy azt Matej Tomažič és Ivica Evačić esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni", fogalmazott Mira Šemić, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.
Ahogy a korábbi években, úgy a szlovéniai Gault&Millau díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője, MSc. Maja Pak ezt mondta: „Az idei új kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyet az autentikus, helyi kínálatot jelölik."
Íme tehát az idei győztesek:
Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:
- Hiša Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
- Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
- Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
- Ošterija Debeluh, 17.5/20, Brežice pont
- Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20 pont
- JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
- Mak, Maribor, 17/20 pont
- Pavus, Laško, 17/20 pont
- Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
- Strelec, Ljubljana, 17/20 pont
x x x x x
- Az év chef díja nyertese: Janez Bratovž, JB Restaurant, Ljubljana
- A jövő chef díja nyertese: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Radeče
- Hagyományos ízek chef díjat kapott: Matej Tomažič, Majerija, Vipava Valley, és Ivica Evačić, Hotel Marina Restaurant, Izola
- Fiatal tehetség díjat kapott: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
- Legjobb cukrász: Naser Gashi, La Ganache, Ljubljana
- Legjobb POP hely: eVino Bar, Ljubljana
- Legjobb sommelier: Miralem Junuzović, Bistro Štorija, Postojna
Forrás: AVIAREPS / Turizmus Online