A gazdasszony

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudná mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e régi vendéglátós szakmák világából. Nagy sikert arató sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a gazdasszony, aki a konyha munkáját és főként alapanyag felhasználását figyelte árgus szemekkel…

Jó esélyekkel indult az életben az 1914-ben született Késmárky Terézia: Késmárky nagypapa huszártiszt, Ferenc József első testőre volt, anyai ágon a dédnagypapa gyártotta a Schönbrunnban ma is látható királyi hintót budapesti kocsigyártóműhelyében. A család a szállodaiparban is érdekelt volt, így Teréziát Lausanne-ba küldték vendéglátást, hotelszakmát tanulni. A svájci tapasztalatokat Balatonlellén, saját panziójukban hasznosíthatta. A vízparti Késmárky panzióból aztán SZOT-üdülő lett, ugyanis az államosításkor mindentől megfosztották a családot.

 

Négy gyerek, egyszemélyes családi kassza

Mindezt Terézia fia, Duday István idézi fel, aki maga is vendéglátós, mesterszakács és mesterfelszolgáló, „Dudus”-ként emlegetve elismert szakember mind a mai napig – nyugdíjasként is.

A svájci képzettségű Terézia szerencsésnek tarthatta magát, kisfia egyéves volt, amikor édesanyját 1951-ben felvették a Gellért Szállóba felírónőnek. Arisztokrata származású férje lehetőségei azonban meglehetősen korlátozottak voltak abban az időben… Dudus után még négy gyermekük született, így a családi kasszán nagyot dobott, hogy Terézia gazdaasszonyként és termelési vezetőként Juhász Miklós séf mellé kerülhetett a Margitszigeti Nagyszállóba. Akkortájt a termelési vezető nem irodai alkalmazott volt: Terézia dolga volt például a Venesz könyv által megszabott anyaghányadnak megfelelően a konyhai anyagfelhasználás naprakész vezetése.

 

Mit keres a turai „asszonykórus” a konyhán?

Kis kitérő után (a szigeti nagy árvíz miatt be kellett zárni a szállodát) Juhász Miklós vette át a budai Sporthotel konyháját, és mivel ragaszkodott Teréziához, továbbra is együtt dolgoztak. A Flamencóvá válás után Lusztig Tamás munkatársa maradt Terézia a konyhán, immár örökös gazdaasszonyként. Addigra már Teri néni lett belőle, és ő lett a gazdasszonyok nagyasszonya: hozzátartozott minden, ami a komplett konyha üzemeltetéséhez kellett – gyakorlatilag ő irányította a termelést a háttérből. Feladata volt az üzemeltetési készlet, a rendezvényi készlet (Herendik, kristályok) hiánytalan biztosítása, a segédszemélyzet (takarítók, mosogatók) munkájának felügyelete és koordinálása, a tisztítószerek beszerzése, a textíliák mosatása, minden, ami konyha. Teri néni nevéhez fűződik a turai asszonybrigád munkába állítása: kisbusszal hozták-vitték a sokszoknyás asszonyokat napi váltásban Turáról a szállodába mosogatni. Teri néni megszokta, hogy tőlük kapta meg mindig a tökéletes, tiszta, precíz munkát.

 

Rend a lelke mindennek lent és fent

Második családjának tartotta a Flamencót, így természetesen nyugdíjasként is visszajárt oda. A már szintén nyugdíjas Lusztig Tamás nagy szeretettel emlékezik volt munkatársára: Teri néni után is volt „gazdink”, most is van a konyhán, ám ő tökéletes volt – mondja. Mert az igazi gazdaasszonyt jelentette, olyan volt, mint otthon egy gondos családanya: mindig mindenen rajtatartotta a szemét, ügyködött, intézkedett, éjjel-nappal számíthattunk rá. Biztos hátteret adott a munkánknak.

Teri néni tíz éve már az égi konyhán vigyázza az abroszok tisztaságát, és bizonyára árgus szemekkel figyeli, hogy unokája – üzletvezetőként – észreveszi-e, ha a terítéken valami nem tökéletes. Dudustól tudjuk, hogy észreveszi. Ő csak tudja, őTeri néni unokája.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.