A gazdasszony

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudná mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e régi vendéglátós szakmák világából. Nagy sikert arató sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a gazdasszony, aki a konyha munkáját és főként alapanyag felhasználását figyelte árgus szemekkel…

Jó esélyekkel indult az életben az 1914-ben született Késmárky Terézia: Késmárky nagypapa huszártiszt, Ferenc József első testőre volt, anyai ágon a dédnagypapa gyártotta a Schönbrunnban ma is látható királyi hintót budapesti kocsigyártóműhelyében. A család a szállodaiparban is érdekelt volt, így Teréziát Lausanne-ba küldték vendéglátást, hotelszakmát tanulni. A svájci tapasztalatokat Balatonlellén, saját panziójukban hasznosíthatta. A vízparti Késmárky panzióból aztán SZOT-üdülő lett, ugyanis az államosításkor mindentől megfosztották a családot.

 

Négy gyerek, egyszemélyes családi kassza

Mindezt Terézia fia, Duday István idézi fel, aki maga is vendéglátós, mesterszakács és mesterfelszolgáló, „Dudus”-ként emlegetve elismert szakember mind a mai napig – nyugdíjasként is.

A svájci képzettségű Terézia szerencsésnek tarthatta magát, kisfia egyéves volt, amikor édesanyját 1951-ben felvették a Gellért Szállóba felírónőnek. Arisztokrata származású férje lehetőségei azonban meglehetősen korlátozottak voltak abban az időben… Dudus után még négy gyermekük született, így a családi kasszán nagyot dobott, hogy Terézia gazdaasszonyként és termelési vezetőként Juhász Miklós séf mellé kerülhetett a Margitszigeti Nagyszállóba. Akkortájt a termelési vezető nem irodai alkalmazott volt: Terézia dolga volt például a Venesz könyv által megszabott anyaghányadnak megfelelően a konyhai anyagfelhasználás naprakész vezetése.

 

Mit keres a turai „asszonykórus” a konyhán?

Kis kitérő után (a szigeti nagy árvíz miatt be kellett zárni a szállodát) Juhász Miklós vette át a budai Sporthotel konyháját, és mivel ragaszkodott Teréziához, továbbra is együtt dolgoztak. A Flamencóvá válás után Lusztig Tamás munkatársa maradt Terézia a konyhán, immár örökös gazdaasszonyként. Addigra már Teri néni lett belőle, és ő lett a gazdasszonyok nagyasszonya: hozzátartozott minden, ami a komplett konyha üzemeltetéséhez kellett – gyakorlatilag ő irányította a termelést a háttérből. Feladata volt az üzemeltetési készlet, a rendezvényi készlet (Herendik, kristályok) hiánytalan biztosítása, a segédszemélyzet (takarítók, mosogatók) munkájának felügyelete és koordinálása, a tisztítószerek beszerzése, a textíliák mosatása, minden, ami konyha. Teri néni nevéhez fűződik a turai asszonybrigád munkába állítása: kisbusszal hozták-vitték a sokszoknyás asszonyokat napi váltásban Turáról a szállodába mosogatni. Teri néni megszokta, hogy tőlük kapta meg mindig a tökéletes, tiszta, precíz munkát.

 

Rend a lelke mindennek lent és fent

Második családjának tartotta a Flamencót, így természetesen nyugdíjasként is visszajárt oda. A már szintén nyugdíjas Lusztig Tamás nagy szeretettel emlékezik volt munkatársára: Teri néni után is volt „gazdink”, most is van a konyhán, ám ő tökéletes volt – mondja. Mert az igazi gazdaasszonyt jelentette, olyan volt, mint otthon egy gondos családanya: mindig mindenen rajtatartotta a szemét, ügyködött, intézkedett, éjjel-nappal számíthattunk rá. Biztos hátteret adott a munkánknak.

Teri néni tíz éve már az égi konyhán vigyázza az abroszok tisztaságát, és bizonyára árgus szemekkel figyeli, hogy unokája – üzletvezetőként – észreveszi-e, ha a terítéken valami nem tökéletes. Dudustól tudjuk, hogy észreveszi. Ő csak tudja, őTeri néni unokája.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.