A gazdasszony

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudná mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e régi vendéglátós szakmák világából. Nagy sikert arató sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a gazdasszony, aki a konyha munkáját és főként alapanyag felhasználását figyelte árgus szemekkel…

Jó esélyekkel indult az életben az 1914-ben született Késmárky Terézia: Késmárky nagypapa huszártiszt, Ferenc József első testőre volt, anyai ágon a dédnagypapa gyártotta a Schönbrunnban ma is látható királyi hintót budapesti kocsigyártóműhelyében. A család a szállodaiparban is érdekelt volt, így Teréziát Lausanne-ba küldték vendéglátást, hotelszakmát tanulni. A svájci tapasztalatokat Balatonlellén, saját panziójukban hasznosíthatta. A vízparti Késmárky panzióból aztán SZOT-üdülő lett, ugyanis az államosításkor mindentől megfosztották a családot.

 

Négy gyerek, egyszemélyes családi kassza

Mindezt Terézia fia, Duday István idézi fel, aki maga is vendéglátós, mesterszakács és mesterfelszolgáló, „Dudus”-ként emlegetve elismert szakember mind a mai napig – nyugdíjasként is.

A svájci képzettségű Terézia szerencsésnek tarthatta magát, kisfia egyéves volt, amikor édesanyját 1951-ben felvették a Gellért Szállóba felírónőnek. Arisztokrata származású férje lehetőségei azonban meglehetősen korlátozottak voltak abban az időben… Dudus után még négy gyermekük született, így a családi kasszán nagyot dobott, hogy Terézia gazdaasszonyként és termelési vezetőként Juhász Miklós séf mellé kerülhetett a Margitszigeti Nagyszállóba. Akkortájt a termelési vezető nem irodai alkalmazott volt: Terézia dolga volt például a Venesz könyv által megszabott anyaghányadnak megfelelően a konyhai anyagfelhasználás naprakész vezetése.

 

Mit keres a turai „asszonykórus” a konyhán?

Kis kitérő után (a szigeti nagy árvíz miatt be kellett zárni a szállodát) Juhász Miklós vette át a budai Sporthotel konyháját, és mivel ragaszkodott Teréziához, továbbra is együtt dolgoztak. A Flamencóvá válás után Lusztig Tamás munkatársa maradt Terézia a konyhán, immár örökös gazdaasszonyként. Addigra már Teri néni lett belőle, és ő lett a gazdasszonyok nagyasszonya: hozzátartozott minden, ami a komplett konyha üzemeltetéséhez kellett – gyakorlatilag ő irányította a termelést a háttérből. Feladata volt az üzemeltetési készlet, a rendezvényi készlet (Herendik, kristályok) hiánytalan biztosítása, a segédszemélyzet (takarítók, mosogatók) munkájának felügyelete és koordinálása, a tisztítószerek beszerzése, a textíliák mosatása, minden, ami konyha. Teri néni nevéhez fűződik a turai asszonybrigád munkába állítása: kisbusszal hozták-vitték a sokszoknyás asszonyokat napi váltásban Turáról a szállodába mosogatni. Teri néni megszokta, hogy tőlük kapta meg mindig a tökéletes, tiszta, precíz munkát.

 

Rend a lelke mindennek lent és fent

Második családjának tartotta a Flamencót, így természetesen nyugdíjasként is visszajárt oda. A már szintén nyugdíjas Lusztig Tamás nagy szeretettel emlékezik volt munkatársára: Teri néni után is volt „gazdink”, most is van a konyhán, ám ő tökéletes volt – mondja. Mert az igazi gazdaasszonyt jelentette, olyan volt, mint otthon egy gondos családanya: mindig mindenen rajtatartotta a szemét, ügyködött, intézkedett, éjjel-nappal számíthattunk rá. Biztos hátteret adott a munkánknak.

Teri néni tíz éve már az égi konyhán vigyázza az abroszok tisztaságát, és bizonyára árgus szemekkel figyeli, hogy unokája – üzletvezetőként – észreveszi-e, ha a terítéken valami nem tökéletes. Dudustól tudjuk, hogy észreveszi. Ő csak tudja, őTeri néni unokája.


Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.