A háború egyik nagy vesztese a vodka

Számos lánc döntött már úgy, leveszi a polcról az orosz árukat vagy nem rendelnek többet, így tiltakoznak Ukrajna lerohanása ellen. Az új ellenség most a vodka, még akkor is, ha nem Oroszországból érkezik.

A piacvezető belga kiskereskedelmi lánc, a Colruyt nem rendel többé Oroszországból, Ukrajnából viszont annyit vásárol, amennyit csak tud, jelezte a cég szóvivője a belga Het Nieuwsblad újságnak. Az orosz áruk bojkottja harmincnál is kevesebb terméket érint, ezek között élelmiszer és non food is található.

A Delhaize szupermarketlánc is lépett, ők leveszik a Russian Standard vodkát és a Kamchatka crab néven is ismert vörös királyrákot a polcokról, ugyanakkor a lánc közleményében megjegyezte, hogy a háború mindenképpen megzavarja a beszállítást. A belga Aldi még tartja magát, közleményük szerint a náluk kapható vodka nem orosz eredetű.

Nem kérnek az orosz árukból

Ez azonban nem hatja meg azokat, akik a vodkát az oroszokkal hozzák összefüggésbe, így a vodkapiac mindenképpen járulékos veszteségekkel néz szembe. Gondban lehet az Absolut és az Eristoff is - előbbi svéd, utóbbi pedig grúz termék -, mivel közösségi oldalakon cégeknél és magánszemélyeknél is terjed a vodka bojkottja, jöjjön bármelyik országból. 

Az Aldi Nord boltjaiban már nem lehet vodkát kapni, és azóta az Aldi Süd, a Rewe és a Penny is követte a példáját. Támogatását fejezte ki az Edeka is, ők azonban az egyes üzletekre bízzák a döntést.

Az Ukrajnával és/vagy Oroszországgal határos országok üzletei is hasonló lépéseket tettek: nem csak az orosz, hanem a fehérorosz árukat is levették a polcokról a Biedronka, a Carrefour, a Lidl, a Kaufland, a Netto és a  Stokrotka lengyel boltjaiban, és így tett a lett Maxima és a finn Kesko is.

(Retaildetail.eu)

Forrás: Retail detail / Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.