A hazai éttermek keresik a magyar termelők áruit

A Felelős Gasztrohős Alapítvány harmadszorra rendezett a Szimplában termelő-étterem találkozót. A rendezvény népszerűsége bebizonyította, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket.

A szervezet 2015-ben indított Gasztro Randi nevű programjának célja, hogy elősegítse a párbeszédet és a beszállítói együttműködések kialakítását a hazai termelők és vendéglátóhelyek között.

A  szezonális étlap megoldás lehet

„A külföldön egyre elterjedtebb farm-to-table (termőföldtől-az-asztalig) koncepció itthon is kezd divatba jönni, de még hosszú az út, hogy sok ilyen hely közül válogathassanak az étterembe járók. A kistermelői áruk éttermekbe történő bevezetésének legnagyobb problémája ugyanis nem a minőségi árú, hanem a megfelelő mennyiség rendszeres biztosítása. Erre megoldás lehet, ha a séfek a termelői hálózatban éppen kapható áruk alapján állítanák össze ételeiket, a termelők pedig mindig azokat a fajtákat termesztenék, ami a saját földjükben a lehető legfinomabb, leginkább tápanyagdús lehet.

Legkelendőbbek a zöldségek, gyümölcsök, hús- és tejtermékek

Az október 19-i rendezvényen résztvevő vendéglátósok háromnegyede (75,4%) a hazai zöldségeket és gyümölcsöket kereste, de sokuk érdeklődött a magyar hús és tejtermékek (63,8%), illetve a fűszerek, lekvárok, szószok iránt is (49,3%).

Környezetbarát termékek a HORECA szektorban

A termelők mellett ezúttal környezetbarát termékek forgalmazóival is megismerkedhettek a résztvevők: a HORECA szektorban használható környezetbarát csomagolóanyagok, tisztítószerek és hulladékkezelési megoldások kerültek bemutatásra. A találkozók hatékonysága érdekében minden kiállító (termelő és gyártó, forgalmazó egyaránt) előszűrésen esett át.

A Fenntartható Vendéglátóhelyek és a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai egész évben várják olyan vendéglátóhelyek képviselőinek jelentkezését, akik szeretnének előnyt faragni a környezettudatos működésből, és segítik őket ötletekkel, javaslatokkal.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.