A hazai éttermek keresik a magyar termelők áruit

A Felelős Gasztrohős Alapítvány harmadszorra rendezett a Szimplában termelő-étterem találkozót. A rendezvény népszerűsége bebizonyította, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket.

A szervezet 2015-ben indított Gasztro Randi nevű programjának célja, hogy elősegítse a párbeszédet és a beszállítói együttműködések kialakítását a hazai termelők és vendéglátóhelyek között.

A  szezonális étlap megoldás lehet

„A külföldön egyre elterjedtebb farm-to-table (termőföldtől-az-asztalig) koncepció itthon is kezd divatba jönni, de még hosszú az út, hogy sok ilyen hely közül válogathassanak az étterembe járók. A kistermelői áruk éttermekbe történő bevezetésének legnagyobb problémája ugyanis nem a minőségi árú, hanem a megfelelő mennyiség rendszeres biztosítása. Erre megoldás lehet, ha a séfek a termelői hálózatban éppen kapható áruk alapján állítanák össze ételeiket, a termelők pedig mindig azokat a fajtákat termesztenék, ami a saját földjükben a lehető legfinomabb, leginkább tápanyagdús lehet.

Legkelendőbbek a zöldségek, gyümölcsök, hús- és tejtermékek

Az október 19-i rendezvényen résztvevő vendéglátósok háromnegyede (75,4%) a hazai zöldségeket és gyümölcsöket kereste, de sokuk érdeklődött a magyar hús és tejtermékek (63,8%), illetve a fűszerek, lekvárok, szószok iránt is (49,3%).

Környezetbarát termékek a HORECA szektorban

A termelők mellett ezúttal környezetbarát termékek forgalmazóival is megismerkedhettek a résztvevők: a HORECA szektorban használható környezetbarát csomagolóanyagok, tisztítószerek és hulladékkezelési megoldások kerültek bemutatásra. A találkozók hatékonysága érdekében minden kiállító (termelő és gyártó, forgalmazó egyaránt) előszűrésen esett át.

A Fenntartható Vendéglátóhelyek és a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai egész évben várják olyan vendéglátóhelyek képviselőinek jelentkezését, akik szeretnének előnyt faragni a környezettudatos működésből, és segítik őket ötletekkel, javaslatokkal.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.