A hazai éttermek keresik a magyar termelők áruit

A Felelős Gasztrohős Alapítvány harmadszorra rendezett a Szimplában termelő-étterem találkozót. A rendezvény népszerűsége bebizonyította, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket.

A szervezet 2015-ben indított Gasztro Randi nevű programjának célja, hogy elősegítse a párbeszédet és a beszállítói együttműködések kialakítását a hazai termelők és vendéglátóhelyek között.

A  szezonális étlap megoldás lehet

„A külföldön egyre elterjedtebb farm-to-table (termőföldtől-az-asztalig) koncepció itthon is kezd divatba jönni, de még hosszú az út, hogy sok ilyen hely közül válogathassanak az étterembe járók. A kistermelői áruk éttermekbe történő bevezetésének legnagyobb problémája ugyanis nem a minőségi árú, hanem a megfelelő mennyiség rendszeres biztosítása. Erre megoldás lehet, ha a séfek a termelői hálózatban éppen kapható áruk alapján állítanák össze ételeiket, a termelők pedig mindig azokat a fajtákat termesztenék, ami a saját földjükben a lehető legfinomabb, leginkább tápanyagdús lehet.

Legkelendőbbek a zöldségek, gyümölcsök, hús- és tejtermékek

Az október 19-i rendezvényen résztvevő vendéglátósok háromnegyede (75,4%) a hazai zöldségeket és gyümölcsöket kereste, de sokuk érdeklődött a magyar hús és tejtermékek (63,8%), illetve a fűszerek, lekvárok, szószok iránt is (49,3%).

Környezetbarát termékek a HORECA szektorban

A termelők mellett ezúttal környezetbarát termékek forgalmazóival is megismerkedhettek a résztvevők: a HORECA szektorban használható környezetbarát csomagolóanyagok, tisztítószerek és hulladékkezelési megoldások kerültek bemutatásra. A találkozók hatékonysága érdekében minden kiállító (termelő és gyártó, forgalmazó egyaránt) előszűrésen esett át.

A Fenntartható Vendéglátóhelyek és a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársai egész évben várják olyan vendéglátóhelyek képviselőinek jelentkezését, akik szeretnének előnyt faragni a környezettudatos működésből, és segítik őket ötletekkel, javaslatokkal.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?