A híres negevi bor szőlőmagjaira leltek

Régészek 1500 éves szőlőmagokra bukkantak a Negev-sivatagban, amelyeket a Bizánci Birodalom egészében az egyik legfinomabbnak és legnevesebbnek tartott bor előállítására használhattak.

A Haifai Egyetem és az Izraeli Régészeti Hatóság közös ásatása a bizánci Haluza városában feltárta, hogy a magvak egy olyan szőlőfajtához tartoztak, amely mára nem maradt fenn.

Guy Bar-Oz, az egyetem szakembere elmondta, a következő feladat az ókori bor rekonstruálása, és ha szerencséjük van, ízvilágát is sikerül reprodukálni, amelynek alapján megismerhetik, mi tette a híres negevi bort olyan finommá.

A régészek a negevi avagy gázai borról - a kikötőváros után elnevezve, ahonnan a Birodalom minden szegletébe szállították - a bizánci történelmi beszámolókból értesültek. A nedűt kiváló minőségűnek tartották és nagyon drága volt. Senki sem tudja, mi tette olyan ízletessé, mivel a szőlőfajta nem maradt fenn.

A korábbi ásatások során megtalálták a szőlőtőkék termesztéséhez használt teraszokat, a borászatokat, és a korsókat, amelyekben a bort tárolták és szállították, de mostanáig nem sikerült szőlőmagokra bukkanni.

Az ókori magvak a haluzai szemétdombok egyikéből kerültek elő.


A dombok szinte teljesen érintetlenül maradtak meg, ma az ókori város határait jelzik. Tárolásra, főzésre és felszolgálásra használt agyagedények töredékeinek különösen nagy számát is fellelték, közöttük igen sok, a negevi bor tárolására szolgáló gázai kancsóval. Emellett biológiai maradványok - beleértve a helyszínre importált és a bizánci város lakosainak gazdagságát jelző vörös-tengeri halak vázát, és földközi-tengeri kagylókat - tárháza is napvilágra került.

A kutatás következő fázisában összefognak a biológusokkal, hogy szekvenálják a megtalált magvak DNS-ét, és így tárják fel származásukat.

A régészek elmondták, az európai fajták hatalmas mennyiségű vizet igényelnek, ami a modern technológiával nem olyan nagy probléma, de 1500 évvel ezelőtt valószínűtlen lehetett kivitelezése. Inkább helyi szőlőfajtákra gondolnak, amelyek jobban alkalmazkodtak a Negev-sivatagban uralkodó körülményekhez, ennélfogva a negevi bor nemzetközi presztízse talán egy olyan módszeren alapul, amellyel a szőlőtőkéket a sivatag zord feltételei között termeszteni tudták.


Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.