A jó öreg lebbencsleves esete a molekuláris gasztronómiával

Észak-Alföldön eddig is komoly hagyománya volt a  helyi terményekre és fogásokra épülő gasztronómiai rendezvényeknek. Idén - a „Gasztroélmények Éve” keretén belül - még hangsúlyosabb szerephez jutnak a régió különleges ízei.

Az Észak-alföldi régió turisztikai kínálatának egyik meghatározó pillére jelenleg is a gasztronómia, a kulináris élvezetek széles tárházával, egészséges és kiváló minőségű élelmiszerekkel, ételekkel, gasztofesztiválokkal. Ezekből kaphattunk ízelítőt az idei Utazás kiállításon is a régió standján, ahol Krivács András, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont tulajdonosa és a szálloda kulináris csapata bebizonyította, hogy a legmodernebb gasztronómiai irányokhoz is illeszkedik kínálatuk.

Az ételek látványa már magával ragadta a vendégeket, de az ízek sem okoztak csalódást. Előételnek libamájzserbót tálaltak birsalmazselével, petrezselyem kaviárral, kakaós diós morzsával, tőkegomba variációval és céklalabdával. Főételnek nyírkércsi tanyasi szárnyas-duett került az asztalra sertésjavába göngyölve ropogós leveles tésztán, fényezett répával, zöldborsó pürével, supreme mártással. Végül az egészet egy nagyon látványos és meglepő desszerttel sikerült lezárni: madártej panna-cotta volt eperraviolival, fehér csokoládé csokiba bújtatva.

A standon arról is hallottunk a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságának munkatársaitól, hogy milyen helyi termékek és gasztronómiai események állnak idén a régió turisztikai kínálatának középpontjában.

Külön figyelmet kapnak a térség hungarikumai: a debreceni páros kolbász, a magyar szürke marha, a magyar akácméz, és a pálinka. A szatmári szilva, a szabolcsi alma és az újfehértói fürtös meggy neve fogalom csakúgy, mint a belőlük készült eredetvédett pálinka.

A zamatos pálinkák hazája, Szatmár-Bereg, amelynek természeti és épített kincsei között néhány korty pálinka „társaságában” még kellemesebb a barangolás. Jellegzetes finomsága e vidéknek a papírvékony héjú milotai dió, a nagydobosi sütőtök, a vállaji kolbász és szalonna, az itteni akácosok termelte édes méz. Tematikusan szervezett családi napok formájában gyümölcsös kalandok várnak ránk a régió almáskertjeiben is.

 

A rideg hortobágyi pusztákon élő pásztorok ősi receptjei alapján, bográcsban készül ma is a gulyás, a pörkölt, melyek alapanyagai a nélkülözhetetlen pirospaprika, és a puszták állatainak mással össze nem téveszthető ízű, bio minősítésű húsa. A kézzel gyúrt lebbencstésztából főzött leves és a csak ezen a vidéken jellemző slambuc a hajdani pásztorvilág ízeivel lepik meg a látogatót. A régión áthúzódó tematikus gasztronómiai útvonalak mentén a látogatók nem csak az éttermek kínálatát kóstolhatják végig, hanem meglátogathatnak helyi méhészeteket, megtekinthetik, hogyan készül a kecskesajt vagy részt vehetnek szilvalekvár-főzésben, vagy akár egy eredeti disznótoros programon is. A gasztronómia rendezvényekre nemcsak a hasukat szerető családokat várják hanem mindenkit, aki szeretné megtapasztalni az alföldi emberek utánozhatatlan vendégszeretetét!

12 hónap - 12 gasztrorendezvény az Észak-Alföldön

Januárban: XV. Nemzetközi Böllérverseny, Napkor

Minden évben hamisítatlan falusi disznóvágásra várják az érdeklődőket Napkoron a Napkorona Udvarházban, a Nemzetközi Száncsengés és Böllérversenyen.

Februárban: Hagyományos Hajdúsági Disznótor, Hajdúböszörmény

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

Márciusban: Szoboszlói Toros Napok

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2016-os évben is.

Áprilisban: Sárrét Íze Fesztivál, Nagyrábé

A Sárrét íze fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, változatos kulturális programmal is szolgál.

Májusban: Debreceni Pulykanapok, Debrecen

Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért.

Júniusban: XI. Alföldi Betyárétel Főző Fesztivál, Kétpó

Évek óta békebeli hangulatával, sokszínű programjaival vonzza a fesztivál a családokat a térség minden pontjáról, az ország számos településéről.

Júliusban: Mézeskalács-fesztivál, Debrecen

Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret.

Augusztusban: Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke

Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány – a lekvárfőzés – felelevenítéséről.

Szeptemberben: 18. Szolnoki Gulyásfesztivál, Szolnok

Szolnok, a gulyás fővárosa - így szól a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő, Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál szlogenje.

Októberben: VI. Hortobágyi Lehalászási Ünnep, Hortobágy

A két napos rendezvény alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást, amelynek középpontjában a hortobágyi hal szerepel.

Novemberben: Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő

A Sóstói Múzeumfalu évzáró rendezvényén az új bor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismételten sok-sok libás program várja a kicsiket és a nagyokat.

Decemberben: Halvasárnap, Debrecen

A karácsony jelképes eledele kerül terítékre a legkülönféleképpen elkészítve. Halfüstöléssel, roston sült különlegességekkel, kóstolóval, vásárral és egész napos rendezvényekkel várják a családokat Debrecen főterére.

Bővebb információ, további programok:

www.itthon.hu/eszakalfold www.itthoneszakalfoldon.blog.hu


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.