A jövendölésekkel ellentétben az éttermek jórésze átvészelte a telet

A legtöbben ugyan kénytelenek voltak árat emelni és lenyelni azt, hogy a profitjuk jelentősen csökkent, de talpon tudtak maradni, köszönhetően annak, hogy a vendégek jó része nem pártolt el tőlük - írja az euronews.com.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ősszel sok étterem zárt be, azóta viszont már nem volt komoly bezárási hullám. A bevételek is egész jól alakultak: jelenleg a szektorban nagyjából tízezer fővel kevesebben dolgoznak, mint 2019-ben, de a tavalyi éves forgalom csak 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a rekordot jelentő 2019-esnél.

„Tavaly volt egy felmérés több szakmai szervezet részvételével, amikor is megkérdeztük a tagjainkat, hogy körülbelül kinek mi a terve a következő időszakra. És körülbelül 65 százaléka a tagoknak azt mondta, hogy tervez időszakos bezárást, és ebből is 20 százalék azt mondta, hogy lehet, hogy végleges bezárásra adja a fejét. Nos, a tények hál' Istennek erre rácáfoltak. Egyáltalán nem volt olyan tragikus az év vége, mint amilyenre számítottunk. És ennek a legfőbb oka az, hogy maradt egy jelentős kereslet a vendéglátásra" - mondta Kovács László, aki szerint elsősorban azok kerültek nehéz helyzetbe, akiknek akkor kellett megújítaniuk a gázszerződésüket, amikor a legmagasabban voltak a gázárak.

Alkalmazkodni kellett az új körülményekhez a túléléshez

Emellett az is igaz, hogy egyes éttermek jól jártak ezzel a felfordulással. Egy nyugat-magyarországi kisváros egyik vendéglátóhelye például sosem látott január-februári forgalmat realizált, de ez annak köszönhető, hogy 4-5 rivális étterem bezárt körülötte: meggyengítette őket a világjárvány, és az energiaár-robbanás miatt megnövekedett költségeket már nem tudták kitermelni.

Kovács László kiemelte, hogy sokan kisebb változtatásokkal, innovációkkal tudták túlélni az elmúlt időszakot. Nagyon sokan csökkentették a nyitvatartási időt. Mások szabadnapokat vezettek be, jellemzően a hét elején, mert amúgy is akkor a legnagyobb a visszaesés a forgalomban. Vannak, akik az étlapot szűkítették, és olyan is akadt, aki teljesen profilt váltott: házi rétest készít, így maradt talpon.

Hiába az áremelések, sokat csökkent a profit

A nagy trendekhez hasonló tapasztalatokról számolt be a Budapesten több étteremmel rendelkező VakVarjú tulajdonosa, Semsei Rudolf is.

„Azt gondoltuk, hogy a Covidhoz hasonlóan egy erős, drasztikus visszaesés lesz. Azt gondoltuk, hogy bár nyitva lehetünk, de nem lesznek vendégek. És vannak vendégek. Ennek nagy támogatója a SZÉP-kártya, a forgalmunk több mint húsz százaléka most is a SZÉP-kártyának köszönhető" - mondta a vállalkozó.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden úgy megy, mint régen. 



„A magasabb árú termékeket egy kicsit hátrébb sorolják, azokat kevésbé választják. Körülbelül egy 30 százalékos áremelkedés látható a mi területünkön. De ennél tovább az ő fizetésük sem engedi meg, hogy étterembe jöjjenek" - magyarázta Semsei, aki szerint az is egyértelmű, hogy az áremelkedés miatt még jobban figyelni kell a vendégek elégedettségére:

A hazai vendéglátó szektort hosszú éveken keresztül komoly munkeerőhiány sújtotta, de Semsei Rudolf szerint ma már jobb a helyzet. Ennek az a legfontosabb oka, hogy a koronavírus-járvány alatt sok külföldön dolgozó pincér és szakács hazajött, és végül itthon is maradt. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Forrás: Euronews


Friss felmérés a magyar italfogyasztásról

Friss felmérés a magyar italfogyasztásról 

A kutatás arra is rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Magyar borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.