A közétkeztetés végső visszaszámlálásban van

A korábbi kormány 2009-es áfa-emelése a szakadék szélére szorította a közösségi étkeztetési ágazatot, egy újabb emelés esetén pedig már elkerülhetetlen lenne a zuhanás – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna társelnök a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján. A szervezet bemutatta a „Zöld könyv a közösségi étkeztetésről” c. dokumentumot, ami a szektor helyzetének leírásán túl javaslatokat is megfogalmaz az ágazat megmentése érdekében.

A Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be a közösségi étkeztetési ágazat helyzetét bemutató Zöld könyvét, melyet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével (VIMOSZ) és a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakszervezettel (VISZ) közösen dolgozott ki. Az ágazat jövőképe azonnali beavatkozás nélkül igen komor, a szektor szereplőit gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely forog veszélyben.

A Bizottság meggyőződése, hogy egy újabb áfa-elemelést, amit a jövő évre tervezett 27%-os áfa jelent, az ágazat szereplői már nem bírnának el, de ha a közösségi étkeztetési tevékenységre 18%-os áfa-kulcsot vezetnének be, az fenntartaná a szektor működőképességét. „Bár ez az intézkedés a költségvetés bevételeit egyik oldalon visszafogná, ez még mindig kisebb hiányt eredményezne, mint ha a magas áfa tovább csökkentené a már jelenleg is alacsony fogyasztást. Javaslatunk tényleges költségvetési hatása – tekintettel arra, hogy a regisztrált forgalom több mint felében az állam és az önkormányzatok a megrendelők – minimális, nem éri el a 3 Mrd forintot” – mondta Román Péter, a VIMOSZ alelnöke.

Az áfa-csökkentésen túl a Zöld könyv javaslatai között szerepel a közbeszerzési szabályozás átalakítása is olyan módon, hogy a tendereken a legalacsonyabb ár helyett a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat legyen a preferált kiválasztási szempont.

„A Zöld könyv megállapításai és javaslatai mögött kérlelhetetlen számok állnak, és ezek azt mutatják, hogy ez egy végső visszaszámlálásban lévő ágazat. Mindent megteszünk, hogy ez az üzenet eljusson a megfelelő helyekre, ezért a dokumentumot megküldtük valamennyi országgyűlési képviselőnek és az érdekelt szakmai és civil szervezeteknek is” – tájékoztatott Dr. Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára.

A sajtótájékoztatóra az Európai Ágazati Társadalmi Párbeszéd Mozgalom magyar nyelven is ingyenesen hozzáférhető, online Higiéniai Tréning Kézikönyvének közép-európai bemutatója alkalmából került sor.

A "Zöld könyv a közösségi étkeztetésről" c. dokumentum letöltéséhez kattintson ide.

(fofo: Kolbe Gábor - Vendég&Hotel Online)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.