A közétkeztetés végső visszaszámlálásban van

A korábbi kormány 2009-es áfa-emelése a szakadék szélére szorította a közösségi étkeztetési ágazatot, egy újabb emelés esetén pedig már elkerülhetetlen lenne a zuhanás – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna társelnök a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján. A szervezet bemutatta a „Zöld könyv a közösségi étkeztetésről” c. dokumentumot, ami a szektor helyzetének leírásán túl javaslatokat is megfogalmaz az ágazat megmentése érdekében.

A Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be a közösségi étkeztetési ágazat helyzetét bemutató Zöld könyvét, melyet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével (VIMOSZ) és a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakszervezettel (VISZ) közösen dolgozott ki. Az ágazat jövőképe azonnali beavatkozás nélkül igen komor, a szektor szereplőit gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely forog veszélyben.

A Bizottság meggyőződése, hogy egy újabb áfa-elemelést, amit a jövő évre tervezett 27%-os áfa jelent, az ágazat szereplői már nem bírnának el, de ha a közösségi étkeztetési tevékenységre 18%-os áfa-kulcsot vezetnének be, az fenntartaná a szektor működőképességét. „Bár ez az intézkedés a költségvetés bevételeit egyik oldalon visszafogná, ez még mindig kisebb hiányt eredményezne, mint ha a magas áfa tovább csökkentené a már jelenleg is alacsony fogyasztást. Javaslatunk tényleges költségvetési hatása – tekintettel arra, hogy a regisztrált forgalom több mint felében az állam és az önkormányzatok a megrendelők – minimális, nem éri el a 3 Mrd forintot” – mondta Román Péter, a VIMOSZ alelnöke.

Az áfa-csökkentésen túl a Zöld könyv javaslatai között szerepel a közbeszerzési szabályozás átalakítása is olyan módon, hogy a tendereken a legalacsonyabb ár helyett a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat legyen a preferált kiválasztási szempont.

„A Zöld könyv megállapításai és javaslatai mögött kérlelhetetlen számok állnak, és ezek azt mutatják, hogy ez egy végső visszaszámlálásban lévő ágazat. Mindent megteszünk, hogy ez az üzenet eljusson a megfelelő helyekre, ezért a dokumentumot megküldtük valamennyi országgyűlési képviselőnek és az érdekelt szakmai és civil szervezeteknek is” – tájékoztatott Dr. Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára.

A sajtótájékoztatóra az Európai Ágazati Társadalmi Párbeszéd Mozgalom magyar nyelven is ingyenesen hozzáférhető, online Higiéniai Tréning Kézikönyvének közép-európai bemutatója alkalmából került sor.

A "Zöld könyv a közösségi étkeztetésről" c. dokumentum letöltéséhez kattintson ide.

(fofo: Kolbe Gábor - Vendég&Hotel Online)


Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.