A közétkeztetés végső visszaszámlálásban van

A korábbi kormány 2009-es áfa-emelése a szakadék szélére szorította a közösségi étkeztetési ágazatot, egy újabb emelés esetén pedig már elkerülhetetlen lenne a zuhanás – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna társelnök a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján. A szervezet bemutatta a „Zöld könyv a közösségi étkeztetésről” c. dokumentumot, ami a szektor helyzetének leírásán túl javaslatokat is megfogalmaz az ágazat megmentése érdekében.

A Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be a közösségi étkeztetési ágazat helyzetét bemutató Zöld könyvét, melyet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével (VIMOSZ) és a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakszervezettel (VISZ) közösen dolgozott ki. Az ágazat jövőképe azonnali beavatkozás nélkül igen komor, a szektor szereplőit gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely forog veszélyben.

A Bizottság meggyőződése, hogy egy újabb áfa-elemelést, amit a jövő évre tervezett 27%-os áfa jelent, az ágazat szereplői már nem bírnának el, de ha a közösségi étkeztetési tevékenységre 18%-os áfa-kulcsot vezetnének be, az fenntartaná a szektor működőképességét. „Bár ez az intézkedés a költségvetés bevételeit egyik oldalon visszafogná, ez még mindig kisebb hiányt eredményezne, mint ha a magas áfa tovább csökkentené a már jelenleg is alacsony fogyasztást. Javaslatunk tényleges költségvetési hatása – tekintettel arra, hogy a regisztrált forgalom több mint felében az állam és az önkormányzatok a megrendelők – minimális, nem éri el a 3 Mrd forintot” – mondta Román Péter, a VIMOSZ alelnöke.

Az áfa-csökkentésen túl a Zöld könyv javaslatai között szerepel a közbeszerzési szabályozás átalakítása is olyan módon, hogy a tendereken a legalacsonyabb ár helyett a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat legyen a preferált kiválasztási szempont.

„A Zöld könyv megállapításai és javaslatai mögött kérlelhetetlen számok állnak, és ezek azt mutatják, hogy ez egy végső visszaszámlálásban lévő ágazat. Mindent megteszünk, hogy ez az üzenet eljusson a megfelelő helyekre, ezért a dokumentumot megküldtük valamennyi országgyűlési képviselőnek és az érdekelt szakmai és civil szervezeteknek is” – tájékoztatott Dr. Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára.

A sajtótájékoztatóra az Európai Ágazati Társadalmi Párbeszéd Mozgalom magyar nyelven is ingyenesen hozzáférhető, online Higiéniai Tréning Kézikönyvének közép-európai bemutatója alkalmából került sor.

A "Zöld könyv a közösségi étkeztetésről" c. dokumentum letöltéséhez kattintson ide.

(fofo: Kolbe Gábor - Vendég&Hotel Online)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.