A magyar konyha ünneplése

15 éves lett a hely, ahol az emberek szeretnek egy kicsit többet enni, kicsit hangosabban beszélni és kicsit több bort megkóstolni, mint egy étteremben általában.

Erről álmodott a tulajdonos Zsidai család,  a 2008-as induláskor, és a 21 beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az indulásig persze sok víz lefolyt a Dunán, majdnem két évtized. 

Az akkor már családi tulajdonban üzemelő Pierrot-val szembeni, a Fortuna utca 21-ben lévő helységet 1991-ben vették meg Ilonáék, egy osztrák családi barát, Peter Strauss rábeszélésére, aki meglátta a lehetőséget az épületben. Végül 17 évnek kellett eltelnie, hogy sok profilváltáson átesve a 21 A Magyar Vendéglő 2008-ban megnyissa kapuit. A családfő Zsidai Péter ötlete volt, hogy egy magyar éttermet kellene itt nyitni, de nem „magyarosat”, hanem egy bisztrót a magyar polgári konyha ízeivel.

A 21 A Magyar Vendéglő koncepciójához akkoriban kellett elszántság, hiszen épp a mindenhonnan végre beáradó gasztronómiai inspirációk hullámain hamarabb tűnhetett izgalmasnak egy ázsiai-európai fúziót sugalló hely, semmint a békebeli magyar konyhát hirdető vendéglő. Old school, mégis friss és modern, leleményesen korszerű, ám hagyománytisztelő – ilyen és hasonló tervek szövődtek, és ritkaságszámba menően a fogásokhoz kizárólag magyar borokat kínált az étterem. 

A nyitáskor az étlap összeállításban Wolf András, a magyar borsor összerakásában pedig Tálos Attila segítettek, majd később Litauszki Zsolt kezei alól kerültek ki a csodás magyar ételek, tavaly pedig Bíró Lajos segített megújítani a 21 étlapját.

A 21 azt sem titkolta, hogy elsősorban a hazai közönséget szeretné megszólítani. Az előző évszázadok nagyszerű receptjeiből kiindulva a mai konyhaművészeti alapokra építve alakították ki az étlapot. 

A 15 év alatt a koncepció nem változott, de egyszer már felfrissült az éttermi belső tér, most, egészen pontosan 2024 januárjában pedig a konyhán a sor: teljesen lecserélik a konyhatechnológiát és modern munkakörnyezetet alakítanak ki a kollégáknak.

Forrás: Zsidai Csoport


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Külön öröm számunkra, hogy az ország egyik legnevesebb séf Klasszis Média Csoportunk idén is megrendezésre kerülő szállodákat és éttermeket megcélzó designverseny zsűrijének tagja.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.