A METRO a magyar dinnyére szavaz

A METRO Kereskedelmi Kft. elkötelezett a magas minőségű élelmiszerek értékesítése mellett, s ezért döntött úgy, hogy kizárólag magyar dinnyetermelők áruját kínálja professzionális partnereinek az idei szezonban.

A vállalat aktív megfigyelőként követi a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) munkáját, mert mind az idényzöldségek, mind pedig a szezonális gyümölcsök esetében a már említett magas minőségi elvárást a rövid szállítási utak szolgálják leginkább. A Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, a FruitVeB és a termelők legutóbbi találkozóján amelyen a METRO is részt vett bejelentették, hogy 2011-ben a hazai dinnyetermelők jó minőségre és jó hozamokra számítanak, ugyanakkor az értékesítésben komoly fennakadásokat tapasztalnak. Ebben a helyzetben a METRO számára az egyetlen logikus lépés csak az lehetett, hogy elkötelezi magát a magyar termelők és ezzel együtt a garantált minőség mellett – saját maga, a termelők és persze nem utolsó sorban a végső fogyasztók érdekében. Az egyeztető ülésen a görögdinnye osztályozásáról, kereskedelmi regisztrációjáról és marketing támogatásáról volt szó többek között.

„A METRO világszerte úgy alakítja tevékenységét, hogy összhangba kerüljön környezetével – a helyi termelők előtérbe helyezése ezt mind ökológiai, mind gazdasági, mind pedig társadalmi szempontból indokolja. A dinnye például 15 000 magyar ember megélhetését biztosítja” – mondta Dicse László, a METRO Kereskedelmi Kft. ultrafriss központi beszerzője. „Büszkék vagyunk arra, hogy cégünk Magyarországon is elkötelezett a hazai termelők áruja mellett. Tudatában vagyunk annak, hogy a METRO kiemelten fontos szerepet játszik a magyar kereskedelmi kultúra alakításában, hiszen mintegy 30 000 kiskereskedelmi partnere révén az ország minden pontján jelen van. Éppen ezért határoztuk el, hogy HoReCa és kiskereskedő partnereinkhez csak a kiváló minőségű, magyar termelőktől származó dinnyét juttatjuk el” – folytatta Dicse László, aki szerint a dinnyét, bár görög jelzővel illetik idehaza, de népszerűsége révén akár hungarikumnak is lehet tekinteni.

Az idei év nem csupán minőségben, de mennyiségben is átlagon felülinek ígérkezik. A várhatóan mintegy 178 ezer tonna össztermésből több mint 100 ezer tonnát a fő termőterületnek számító Békés megyében takarítanak be. A délkeleti megyében sok család számára egzisztenciális kérdés a dinnye értékesítés – jó áron, korrekt feltételek mellett, megbízható partnerekkel. Ennek elősegítése érdekében a FruitVeB egy tizenöt millió forint összegű promóciós kampányt indított a magyar dinnye eladásának ösztönzésére júliusban.

Mint azt Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy „a magyar dinnye eladásának ösztönzésére azért van szükség, mert ezekben a napokban kezdődött meg a magyarországi görögdinnye szedése, de sok elárusítóhelyen még jelentős mennyiségű, Európa déli államaiból származó dinnye vár eladásra.”

A magyar dinnye forgalmának növelése érdekében a METRO 2011. július 7-től nyár végéig egyes áruházainak parkolójában (Budaörs, Ferencváros, Debrecen, Kelet-Pest, Pécs, Győr, Szombathely) külön standokat hozott létre, ahol a zöldség-gyümölcs osztályok mellett szintén lehet vásárolni hazai dinnyét. A vállalat ezenfelül saját akciós újságjaiban és az eladóterületein is biztosít felületet a hazai dinnye népszerűsítésére és a magyar termék kizárólagosságának megjelenítésére, illetve a szakmai szervezetekkel közösen kóstoltatást végez és szórólapokkal, eladáshelyi anyagokkal is segíti a dinnye népszerűsítését. A METRO egyébként alku nélkül az ajánlott eladási árat fogadta el termelő beszállóitól.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.