A METRO lépései az élelmiszerpazarlás ellen

Szomorú tény, hogy a világon megtermelt élelmiszerek 30%-a a kukában végzi – ezzel a légkörbe kerülő üvegházhatású gázokhoz akár 8%-kal is hozzájárulva, miközben ez az élelmiszermennyiség – ha a nélkülözők számát és a hasznosítás lehetőségeit nézzük – cseppet sem lenne felesleges. Ismerjék meg, hogy a METRO Magyarország milyen lépéseket tesz az élelmiszerhulladék kezelése érdekében!

Az élelmiszerhulladék képződése és kezelése a társadalom minden szintjén felelősséget jelent a termelőtől a nagykereskedőn és a kiskereskedőn át a háztartásokig. A METRO cégcsoport-szinten legutóbb nyáron adott ki az elmúlt három üzleti évre visszatekintő élelmiszerhulladék-jelentést: eszerint világszinten áruházlánc három év alatt 15,3%-kal csökkentette élelmiszer-pazarlását és 34%-kal több élelmiszer-adományt biztosított a rászorulóknak.

Rendelés-optimalizálás a felesleg ellen
Nagykereskedelmi üzletláncként elemi érdekünk fűződik a pontos rendelésekhez, vagyis ahhoz, hogy a lehető legkevesebb megrendelt élelmiszerből képződjék hulladék – mutat rá Hajdú Zsolt áruházi operációs osztályvezető. – A prioritás tehát nálunk inkább a megelőzésen van: ezt a cél szolgálják az optimalizálási törekvéseink. A legtöbb termék esetében nagyon jól működnek a rendelési stratégiák – amit algoritmusok és folyamatos monitorozás támogat -, így el tudjuk érni, hogy a hozzáférhetőség mindig biztosított legyen, ugyanakkor ne legyen fölösleg.
Felesleg jellemzően bizonyos termékkategóriáknál képződik: a legtöbb kihívást e téren a hús és hal, a zöldség-gyümölcs, valamint a pékség termékei adják. A METRO tevékenységében emblematikus hús és hal, valamint a HoReCa szektort kiszolgáló zöldség-gyümölcs osztályok, ezért ezeknél a termékeknél a hozzáférhetőség és az ultra friss minőség biztosításának elsőbbsége miatt nehezebb elkerülni a felesleget.



Rugalmas árcsökkentés
Az élelmiszerfelesleg képződésének egyik útja, hogy az adott terméket nem értékesítik annak lejáratáig. A METRO egyik hatékony módszere az élelmiszerhulladék-megelőzésben a flexible discount system (rugalmas árcsökkentési rendszer): adott egy keretrendszer, melyben meg van szabva, hogy az egyes termékek a lejárat előtt mennyi idővel, mekkora mértékben akciózhatók le. Az áruház azonban ezen keretek között saját hatáskörben gondoskodik a további árcsökkentésről az eladás érdekében. Ennek köszönhetően nagyobb arányban értékesíthetők még szavatolt minőségű termékek a lejárat közelében.

Évi félmilliárd forint értékű adomány
Az élelmiszerhulladék-képződés megelőzésének másik hatékony módszere az adományozás. A METRO éves szinten közel félmilliárd forint értékben adományoz élelmiszert partnereinek. E tekintetben is előre lefektetett prioritások szabják meg az arányokat – fejti ki Perendi Péter minőségbiztosítási és fenntarthatósági vezető. A lejáratközeli, kis esztétikai hibával rendelkező vagy sérült csomagolású, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereket nélkülöző embertársainknak juttatjuk el az Élelmiszerbankon keresztül. Ez éves szinten legkevesebb 400 millió Ft értékű adományt jelent, a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek a legrégibb partnerei vagyunk a hazai áruházláncok között.

Win-win szituáció az állatok etetése
A következő szinten az állatok etetéséhez járulunk hozzá: először a Szegedi Vadasparknak adományoztunk zöldséget és gyümölcsöt, az idei évben azonban az áruházak bevonásával kiterjesztettük az együttműködést az ország más vadasparkjaira, állatkertjeire is: többek között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán is fennáll ilyen partnerség. Az állatok etetésére szánt zöldséget és gyümölcsöt az első lezárások óta juttatjuk el vadasparkok számára, amikor a látogatók hiánya miatt nehézséget okozott az állatok ellátása. Az adományozás ezen formája win-win szituáció, amellyel mind az áruházak, mind pedig a vadasparkok, menhelyek, szervezetek jól járnak.

Módszertani segítségnyújtás és fenntartható gasztronómia
Húst és halat jelenleg több okból kifolyólag nem adományozunk, ezekben a termékkategóriákban egyelőre a módszertani segítségnyújtás a meghatározó: a METRO Gasztroakadémia képzésein és tematikus rendezvényein gyakorlati útmutatást ad a pazarlásmentes főzés gyakorlatához vendéglátóiparban dolgozók és hobbiszakácsok számára a Fenntartható Gasztronómia Program keretében. Ezen túlmenően körvonalazódik egy együttműködés is egy szerves hulladékot hasznosító startuppal.



A METRO nagykereskedőként az élelmiszerpazarlás társadalmi szintű kezeléséhez a szemléletformálásban és a fenntarthatósági szempontú minőségbiztosításban látja a megoldást, és ennek megfelelően a keveset utaztatott (rövid ellátási láncból származó), megfelelően tárolt és csomagolt élelmiszertermékek forgalmi arányának növelésére helyezi a hangsúlyt. A vállalat további, folyamatos fejlesztései ebbe az irányba mutatnak.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.