A NÉBIH étkezési tanácsai a fesztiválokra

Javában tart a nyári fesztiválszezon. A kellemes kikapcsolódás mellett a nagy melegben, „tábori” körülmények között gyakrabban előfordulhatnak élelmiszer eredetű megbetegedések, amik elronthatják a fesztiválhangulatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néhány tanáccsal segíteni szeretne, hogy a fesztiválozás valóban a kikapcsolódásról szólhasson.

Válogassuk meg kitől és hol vásárolunk ételt, italt!

Mindig tiszta, rendezett árustól vegyünk enni és innivalót, ahol minden a helyén van, nincsenek rovarok, háziállatok és ahol az élelmiszert védik a szennyeződéstől, az időjárástól.

Az ideális kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy hosszú haját hátraköti, kezei ápoltak, tiszták, nincsenek felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme és nem dohányzik, nem étkezik munka közben. A megbízható árus nem nyúl puszta kézzel az ételhez, ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére, van, ahol kezet tud mosni és használja is a kézmosót. Csak ott vásároljunk, ahol az ételeket lefedve, védetten és kellő hőfokon tárolják, ahol a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel pedig jéghideg, ahol nem tárolnak élelmiszereket közvetlenül a földön. Ahol a tányér, tálca, szalvéta tiszta, ahogy az evőeszközök és a poharak is. Elvárás, hogy az ételárusító hely mellett hulladékgyűjtő legyen kihelyezve. Fontos a kínálat és az árak, valamint az árusító cég nevének és címének egyértelmű, jól látható kiírása is.

Vásárlóként magunk is sokat tehetünk az élelmiszer okozta megbetegedések megelőzéséért. Figyeljünk az alábbiakra!

Minden étkezés előtt mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot. Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogjuk meg. Kizárólag forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el. A frissen készült, forrón tálalt étel a legbiztonságosabb választás. Tárolni tábori körülmények között különösen kockázatos. Jó, ha tudjuk, hogy a tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek, a hidegkonyhai és hűtést igénylő cukrászsütemények fogyasztásának kitelepüléssel járó környezetben nagyobb a kockázata. Ne fogyasszuk el az ételt, ha érzékszervileg elváltozást mutat, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű. A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok az élelmiszerekben elszaporodhatnak és az étel elfogyasztása után megbetegedést okozhatnak.

A hőségben fontos az elegendő folyadékbevitel, de nem mindegy, hogy miből iszunk sokat!

Fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabbak leszünk. Energiaitalt ne víz vagy üdítőital helyett igyunk!


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.