„A pálinka nemzeti kincsünk”

Közös hagyományaink megőrzése, bemutatása, továbbvitele, nemzeti kultúránk ápolása rendkívül fontos, amely növeli önbecsülésünket. Mindehhez az kell, hogy egyre többen elhiggyük: közös munkánk eredményeként erős és sikeres ország, nemzet épül – köszöntötte a IV. Birkás Pálinka Fesztivál résztvevőit és az érdeklődő egybegyűlteket Zsigó Róbert földművelésügyi minisztériumi államtitkár.

A pálinka nemzeti kincsünk, hungarikum, kultúránk, hagyományaink része. Ezért tisztelet mindazoknak, akik azért dolgoznak, hogy a valódi magyar pálinka hírneve, kulturált fogyasztása, népszerűsége növekedjen – fogalmazott a Vas megyei Győrváron az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A fesztivál a pálinka, mint hungarikum népszerűsítéséről, a kulturált italfogyasztásról, a versenyre benevezett pálinkák széles választékának megismertetéséről szólt.

A rendezvény a helyi termelők és a fogyasztók találkozási helyszíne is volt, ahol a Vasi Hegyhát, valamint a Göcsej ízeinek kóstolására is sor került. Lehetőség volt vásárolni és kóstolni többek között helyben készített pálinkákat, mézet, az ebből készült sütemény különlegességeket, lekvárokat, tökmagolajat.

A pálinka és párlatversenyre benevezettek között számos díjat osztottak ki. A Földművelésügyi Minisztérium különdíját a Zsindelyes Pálinka Zrt. eperpálinkája kapta, a díjat Zsigó Róbert és V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár közösen adta át.

Forrás: Élelmiszer Online


Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.