A pénztárgép buktatta le a vendéglőst

Újabb adócsalásra derített fényt a közelmúltban az adóhatóság; a revizorok a hagyományos ellenőrzési eszközöket és a korszerű információtechnológiai módszereket együttesen alkalmazva fülelték le azt a vendéglátóipari tevékenységet folytató adózót, aki az elmúlt két évben összesen 33 millió forint bevételt titkolt el - írja az MTI.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a Budapesten éttermet üzemeltető Pest megyei vállalkozás nem először került az adóhatóság látókörébe. Az ellenőrök az elmúlt időszakban több alkalommal is "próbavásárlást" végeztek nála, és hol szabályos pénztárgépi nyugtát, hol pedig csak számítógéppel előállított pincérblokkot kaptak attól függően, hogy a fogyasztás ellenértékét a pénztárgépbe, vagy csupán a forgalmi adatok rögzítésére szolgáló számítógépes rendszerbe ütötték be a pincérek.

A vállalkozást az egyre emelkedő összegű bírság kiszabása sem tántorította el attól, hogy nyugtaadási kötelezettségét rendre megszegje, ami a revizorok szerint arra engedett következtetni, hogy az általa eltitkolni kívánt bevétel jelentősen meghaladja a bírság összegét.

Az adóhatóság szakemberei ezért egy összehangolt akció keretében tértek vissza a vállalkozás telephelyére, ahol – a hagyományos ellenőrzési módszereken túl felhasználva a korszerű informatikai lehetőségeket is – vizsgálat alá vonták a pénztárgép adómemóriájának és a helyszínen talált szerverek, köztük egy hordozható merevlemez adattartalmát is.

A rendszeradatok elemzése során az ellenőrök két évre visszamenőlegesen részletes bevételi, illetve az alkalmazottak munkaidejére vonatkozó adatokat találtak, amelyekből kiderült, hogy a társaság a minimálbéren, részmunkaidőre bejelentett pincéreket a bejelentett munkaidőt jelentősen meghaladóan foglakoztatta, továbbá az általa bevallott és tényleges bevétele között 33 millió forint eltérés mutatkozott.

Az adatok alapján az adóhatóság azonnali és több évet átfogó vizsgálatot rendelt el az adózónál, amelynek eredményeként nemcsak az eltitkolt bevételekkel, illetve a foglalkoztatással összefüggő adókötelezettségek megállapításával, de szankcióként késedelmi pótlék és bírság kiszabásával is számolnia kell a vállalkozásnak.

Amennyiben az eljárás során felmerül a büntetőjogi felelősség gyanúja, úgy a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága a NAV pénzügyi nyomozóinál büntetőeljárás lefolytatását fogja kezdeményezni - közölte az adóhatóság.

A vendéglátóipari tevékenységet folytató adózók továbbra is számíthatnak – különösen a nyári idegenforgalmi szezonra irányuló – fokozott adóhatósági ellenőrzésekre. (MTI)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.