A Rigó Jancsi, az legyen Rigó Jancsi!

Módosult az élelmiszerkönyv: jogszabály írja el miből és mennyit lehet felhasználni az ismert süteményeknél, tortáknál. A Napi.hu beszámolója.

Szerdán jelent meg a tortarendelet, amelynek az előkészületeiről a Napi.hu már korábban is beszámolt. A jogszabály értelmében ezentúl nem lehet akármilyen egy dobostorta vagy egy krémes a cukrászdákban.

A Magyar Élelmiszerkönyv módosítását előíró rendelet ugyanis pontosan meghatározza, hogy ismert süteményeknél, tortáknál milyen alapanyagokat lehet felhasználni. Azt is megadja a jogszabály, hogy pontosan mennyit lehet az alapanyagokból felhasználni, valamint leírja, hogyan kell elkészíteni azokat.

A jogszabály a következő tortákra és sütikre vonatkozik:

  • Dobostorta
  • Esterházy-torta vagy -szelet
  • Indiáner fánk
  • Rigó Jancsi
  • Krémes
  • Franciakrémes.


A szóban forgó sütemények hivatalos receptjét és az elkészítési forgatókönyvet itt találja.

Bővülni fog a kör

A mostani rendelettel után lesz még egy felvonás a sütiszabályozásban. Az úgynevezett hagyományteremtő tortákra is készül egy rendelet, elsőként pedig az utóbbi években a Magyarország tortái címet viselő termékek kerülnek védelem alá. A következő tortákra vonatkozik majd a jövőben megjelenő szabályozás:

  • Madártejtorta (2007)
  • Szatmári szilvatorta (2008)
  • Pándi meggytorta (2009)
  • Szilvagombóctorta (2010)
  • Kecskeméti barackos kölestorta (2011)
  • Szabolcsi almás máktorta (2012)
  • Milotai mézes diótorta (2013)
  • Somlói revolúció (2014)
  • Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015).

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.