A sör hasznos lehet Alzheimer ellen

Ugyan a túl sok sör rövidtávon összezavarhatja a memóriánkat, a népszerű ital „józan” mértékű fogyasztásából hosszabb távon potenciálisan akár jól is kijöhetünk. Jelen cikk a Foodbeast írására támaszkodik.

Egy új, az American Chemical Society Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű folyóiratában megjelent tanulmány most végre lerántja a leplet a komlóban megtalálható xanthohumol (Xn) nevű vegyületnek az agyunkra gyakorolt pozitív (tk. védelmező) hatásairól. Bár az orvosok a bort egy ideje már igen sokat dicsérik antioxidáns hatásai miatt, ez az új felfedezés a sörfogyasztás pozitív egészségügyi következményeit firtató vizsgálatok sorába illeszkedik.

Oxidatív károsodás akkor jelentkezik, ha szervezetünk képtelen ellensúlyozni az általa megtermelt szabadgyökök káros hatásait (ilyenkor hasznosak az antioxidánsok). Az agyunkban végbemenő hasonló károsodás többek között olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

A Lanzhou Egyetem kutatói a patkányokon végzett kísérleteik során felfedezték, hogy – legalábbis patkányokban – a xanthohumol védelmet nyújtott az agysejtek számára a mesterségesen indukált oxidatív stresszel szemben.

Bár a további vizsgálatok nem feltétlenül kecsegtetnek hasonló horderejű felfedezésekkel, már az eddigi eredmények is egy viszonylag általános vegyület felhasználási területeinek kiszélesítéséhez vezethetnek. És ez jó.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.